18.04.2012. / 15:00

Autor: Hina

Milanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića je loš i kukavički pristup

"Na događaje u Srbiji nemam utjecaja, mogu izraziti svoju rezervu, skepsu, nezadovoljstvo prema tome, to je sudski postupak u Srbiji. Jednako kao što očekujemo da se i prema nama odnose kada su u pitanju sudski postupci, tako i ja moram prema drugima, ali uvijek ću u razgovorima reći da to ne odobravam", rekao je Milanović

Zoran MilanovićZoran MilanovićPremijer Zoran Milanović izjavio je danas kako ne odobrava proces rehabilitacije četničkog ratnog zločinca Draže Mihailovića, koji je u tijeku na srbijanskim sudovima, te da na to gleda kao na loš, eskapistički i kukavički pristup, ali i istaknuo da kao hrvatski premijer ne može utjecati na sudske presude u Srbiji.

"To ne odobravam, to smatram kao loš, jedan eskapistički, kukavički pristup, a kada je četnička ideologija u pitanju, nema tu ideologije, samo jedna zla praksa", odgovorio je Milanović HDZ-ovom zastupniku i potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu koji ga je upitao kako on i Vlada gledaju na proces rehabilitacije četničkog zločinca i pokreta, koji smatra zabrinjavajućim i opasnim.

Šeks je naglasio da na taj proces ne gleda samo kao na unutarnju stvar Srbije, budući da je četnički pokret u Drugom svjetskom ratu i u Hrvatskoj počinio brojne zločine, te da su ratni zločini pod četničkom kokardom počinjeni i u Domovinskom ratu, posebno u Vukovaru.

Zbog svega navedenog, od premijera je zatražio mišljenje o tim procesima u Srbiji, budući da ga, rekao je, još nije čuo.

Milanović je odgovorio da na te procese gleda izuzetno negativno, te da taj stav prenosi i u svojim razgovorima s predstavnicima srbijanskih vlasti, koji, rekao je, također o tome imaju negativno mišljenje.

Riječ je, kazao je, o sudskom postupku, da kao premijer ni u Hrvatskoj nema utjecaja na sudove, ali i ocijenio kako je, kada se govori o četništvu, riječ o precijenjenoj ideologiji o kojoj se previše razmišlja i govori.

Nemam utjecaj na događaje u Srbiji

"Bez obzira na to što svakome tko je bio žrtva, naročito u Drugom svjetskom ratu, to znači više od svijeta, radi se možda pomalo i o precijenjenoj ideologiji, koje nema jer je to bilo kompleksno za njih, te o jednoj lošoj praksi. Nažalost o svim tim temama možda malo previše razmišljamo i govorimo, pa i o Bleiburgu i o žrtvama Križnog puta. Svakome tko je ostao bez nekoga to je teška tema, ali to nas vuče dolje kao uteg cijelo vrijeme", poručio je.

Ponovio je da nema utjecaja na događaje u Srbiji, ali da prema njima može izraziti svoju rezervu, skepsu i nezadovoljstvo,

"Na događaje u Srbiji nemam utjecaja, mogu izraziti svoju rezervu, skepsu, nezadovoljstvo prema tome, to je sudski postupak u Srbiji. Jednako kao što očekujemo da se i prema nama odnose kada su u pitanju sudski postupci, tako i ja moram prema drugima, ali uvijek ću u razgovorima reći da to ne odobravam", rekao je Milanović.

Dodao je da je četnički pokret bio zla praksa, neuspješan pokret koji nije imao nikakvu ideologiju i kojemu nitko nije vjerovao, čak ni Nijemci u Drugom svjetskom ratu.

Šeks je rekao kako je tek djelomično zadovoljan premijerovim odgovorom, ističući da nije riječ samo o pitanju sudske rehabilitacije Draže Mihailovića, nego i činjenice da su u Srbiji četnici izjednačeni s antifašistima te dobili ista prava kao i borci partizanskog pokreta.

"Kada kažete da se na to teško može utjecati, slažem se s tim, ali kada srbijanski predsjednik Tadić traži da mi ne obilježavamo Dan pobjede, Oluju, tu se treba isto oglasiti, reagirati na to. To je isto u jednoj korelaciji i aktualni vrh srbijanske politike u biti podržava i pristaje na takve rehabilitacije. Nije to samo praksa, nego i zločinačka ideologija", rekao je Šeks.

Nećemo dobiti Nobelovu nagradu iz ekonomije

Zorana Vinkovića (HDSSB) zanimalo je kada će vlada odustati od neoliberalne ideje te vratiti povjerenje hrvatskih građana kvalitetnim mjerama za izlazak iz krize i smanjenje nezaposlenosti, rekavši kako se skraćenica SDP, zbog "uhljebljivanja stranačkih kadrova" u narodu već čita kao "Svojima dajemo posao".

Milanović mu je odgovorio da su odluke o fiskalnoj stabilizaciji te manjem proračunskom deficitu nisu odluke koje je Vlada lako donosila, ali da je to napravila prva, iako ne smatra da za to treba dobiti Nobelovu nagradu iz ekonomije,

"To je naprosto stvar odluke, stvar koju radimo s brodogradilištima je stvar odluke. Zar ne mislite da svatko od nas ne bi volio da mu ljudi plješću, da ljudima malo i podilazi, ali to vrijeme je prošlo", rekao je.

Premijer je istaknuo da njegova vlada nije neoliberalna, već vlada zdravog razuma, građanskih prava, socijalnog modela, dijaloga, jedne nove europske prakse u Hrvatskoj. "Vlada koja neće samo govoriti 'to su nam rekli i to moramo napraviti', nego vlada koja će ići i u Bruxelles i druge gradove i reći to je hrvatski interes kada su u pitanju strateške kompanije, kada je u pitanju sve ono što vidimo kao hrvatski interes", poručio je.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 19.04.12. 09:27

Protiv sam da se Draza Mihailovic jer je bio nacionalist i pocinio zlocine. Ali postavljam pitanje RH kada su rehabilitovali Stepinca onda nisu gledali taj aspekt i on je bio umesan u krstenje srba i unistavanje ne hrvata i ne katolika. Uostalom rehabilitaciju Draze Mihailovica ne trazi vlada Srbije nego familija i to zbog povratka imovine, jedino u RH prezentuje kao zahtev vlade RS a to je laz.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika