18.04.2012. / 15:11

Autor: Hina

Mađarska mijenja zakon o središnjoj banci

Mađarska vlada predstavila je u srijedu reviziju kontroverzne reforme središnje banke, odgovorivši time na prigovore Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) čija joj je pomoć ponovno potrebna.

Viktor OrbanViktor OrbanMađarska vlada predstavila je u srijedu reviziju kontroverzne reforme središnje banke, odgovorivši time na prigovore Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) čija joj je pomoć ponovno potrebna.

"Mađarska vlada uputila je parlamentu izmjene zakona o središnjoj banci, koje se odnose na neka pitanja sporna za Europsku komisiju", priopćilo je mađarsko ministarstvo gospodarstva.

Konzervativna stranka Fidesz premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, pa je usvajanje izmjena zakona tek formalnost.

"Predstavnik vlade neće više sudjelovati na sjednicama Monetarnog vijeća Narodne banke i ono više neće morati slati vladi dnevni red tih sastanaka", pojasnilo je ministarstvo.

Vlada je istaknula da je predložila i izmjenu ustava kako bi se ukinula odredba o spajanju središnje banke s tijelom za nadzor financijskih institucija PSZAF.

"Te izmjene poslane su Europskoj komisiji, koja ih je uzela u obzir", kaže se u priopćenju.

Budimpešta nije ipak u cijelosti odgovorila na zahtjeve Bruxellesa.

Članci koji se odnose na plaću čelnika središnje banke, smanjenu na četvrtinu ili trećinu dosadašnjeg iznosa, ili prisege guvernera ustavu, nisu mijenjani.

Vlada zadržava također mogućnost imenovanja trećeg zamjenika predsjednika središnje banke, što je Komisija također kritizirala.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 18.04.12. 15:16

Da vas Ban Jelačić ne probudi,..

Ustani Bane Hrvatska te zove zove ustani Bane Jelačiću


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika