18.04.2012. / 16:13

Autor: Deutsche Welle

Lov na pirate i na kopnu

Njemačka vlada je prihvatila inicijativu o proširenju europske misije protiv pirata na priobalno područje Somalije. Oporba u Bundestagu će glasovati protiv. Strahuje da to znači sudjelovanje u oružanom sukobu na kopnu.

Somalski pirati sve su veća prijetnjaSomalski pirati sve su veća prijetnjaIako sve više ratnih mornarica šalje svoje brodove u borbu protiv pirata koji prijete trgovačkim brodovima na zapadu Afrike, još uvijek su pirati aktivni i postižu uspjehe - samo prošle godine je bilo oko 230 napada pirata u tom području. Ponekad je razlog neuspjeha vrlo jednostavan: čak i ako se locira piratski brod, čim pirati stupe na tlo Somalije postaju nedostižni međunarodnim snagama.

Europska misija protiv pirata Atalanta zato traži da i Njemačka pristane na sudjelovanje u akcijama protiv somalskih pirata, čak i ako oni više nisu na moru. To nipošto ne znači mogućnost napada bilo gdje u Somaliji: granica je postavljena na točno 2.000 metara od obale, ali već i to je dovoljno da obuhvati većinu naselja na obali te afričke zemlje. Već i ta mogućnost je zaprepastila njemačku oporbu, ali i humanitarne organizacije koje djeluju u Somaliji ukazuju kako bi to moglo dovesti do eskalacije čitavog sukoba.

Tek "mala, korisna mogućnost"

"Proširenje misije na kopno će okrenuti čitavo stanovništvo protiv međunarodnih snaga i značiti eskalaciju nasilja", upozorava Claudia Warning iz evangeličke organizacije "Kruh za svijet". Njezina direktorica Cornelia Füllgkrug-Weitzel smatra kako će takvo proširenje ovlasti prije svega koristiti islamističkim ekstremistima Al Šababa da još više izoliraju to područje i da će to ugroziti sigurnost djelatnika humanitarnih organizacija koji tamo djeluju.

Ipak, njemačka vlada je ove srijede prihvatila ovo proširenje područja djelovanja njemačkih oružanih snaga pred Somalijom, jer vjeruju njemačkom ministru obrane de Maizieru kako to ne znači "novu dimenziju sukoba", nego tek jednu "malu, korisnu dodatnu mogućnost" za vojni udarac na pirate koja nipošto ne znači invaziju i boravak njemačkih pješačkih jedinica u toj afričkoj zemlji.

"To znači rat u Somaliji"

O ovoj odluci svakako još mora odlučiti Bundestag i u svakom slučaju je izvjesno da će stranke oporbe biti protiv tog proširenja opsega misije. Predsjednik kluba zastupnika Zelenih Jürgen Trittin to otvoreno zove "dovođenjem rata na tlo Somalije" što smatra "opasnim i nepotrebnim". Potpredsjednik kluba zastupnika socijaldemokrata Gernot Erler tu opciju smatra "prividnim rješenjem" koje samo donosi "dodatne opasnosti za vojnike i tamošnje civile".

On je dodao i kako mu se čini da se njemačka vlada i osobito ministar vanjskih poslova Westerwelle time žure udovoljiti želji NATO-a i europskih saveznika kako bi se "oprali" od nedosljednog stava prema sukobu u Libiji. U svakom slučaju, obje ove stranke su najavile kako će u Bundestagu glasovati protiv ove inicijative.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Somalijski islamistički pokret Šebab narugao se u subotu na račun nagrade koju je raspisao Washington za njihovo uhićenje, obećavši sa svoje strane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika