19.04.2012. / 07:52

Autor: Hina

Ukidanje sponzorstva:

A financiranje Bleiburga?

Na novinarsko pitanje je li licemjerno ukinuti političko pokroviteljstvo, a ne i financiranje, predsjednik Republike je kazao kako misli da bi ukidanje financiranja bilo logično ali da je to stvar Vlade i Sabora i neka oni o tome odluče

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je za agenciju Media servis kako smatra da je odluka o ukidanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu ispravna, te je ocijenio da ona ne znači zaborav žrtava već kraj političke zlouporabe tih žrtava.

"Mislim da je ta odluka ispravna - ne zato što ne treba komemorirati žrtve, nego zato što je način komemoracije pogrešan. Te žrtve zaslužuju da ih se sjetimo. No, 'predstava' koja se odvijala ovih godina na Bleiburgu pod pokroviteljstvom Sabora, s novcima hrvatskih poreznih obveznika, bila je, nažalost, realtikulacija ustaških ideja", kazao je Josipović gostujući u emisiji "Na Pantovčaku" Narodnog radija.

"Ja sam za to da se obilježavaju i da se nastave obilježavati žrtve s Križnog puta, ali mislim da Sabor u tome ne treba imati menadžera u liku Počasnog bleiburškog voda, nego to može i mora sam učiniti. Odluka Sabora ne znači i ne smije značiti zaborav žrtava, ali mora značiti kraj političke zlouporabe tih žrtava", izjavio je Josipović.

Na novinarsko pitanje je li licemjerno ukinuti političko pokroviteljstvo, a ne i financiranje, predsjednik Republike je kazao kako misli da bi ukidanje financiranja bilo logično ali da je to stvar Vlade i Sabora i neka oni o tome odluče.

Ne očekuje da će to izazvati podjele u hrvatskom društvu. "Mislim da će sve rasprave stati onog trenutka kada se vidi da državne institucije zaista respektiraju žrtve koje su tamo pale i da ih obilježavaju".

'Hajdaša za pajdaša' je referenca

Komentirajući imenovanje novog ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića predsjednik Josipović je kazao kako smatra da je riječ o "mladom sposobnom čovjeku" te da i sam njegov izborni slogan 'Hajdaša za pajdaša' "jamči da imamo jednog visprenog i duhovitog čovjeka na mjestu ministra".

Na pitanje je li sadašnja Vlada položila test vezano za imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora javnih kompanija po načelu stručnosti a ne podobnosti, Josipović je kazao kako se taj test još polaže.

Slažem se s Jakovčićem

Posebno se osvrnuvši na rasprave o pitanju INA-e predsjednik Josipović je kazao kako INA-u treba promatrati kao izuzetak i izvan konteksta svih drugih tvrtki jer je riječ o strateškoj kompaniji u suvlasništvu države u čijoj upravi moraju biti autorirativni ljudi.

"Dva ministra na čelu najvažnijih gospodarskih resora to svakako jesu", istaknuo je.

Josipović se u intervjuu osvrnuo i na izjave istarskog župana Ivana Jakovčića o projektu Brijuni Rivijera, naglasivši kako se u načelu slaže s njim.

"Ono što je (Jakovčić) rekao zapravo je priča koju svi na neki način ističemo - da je previše propisa koji su restriktivni u odnosu na investicije", kazao je Josipović. "Upravo to je ona priča o jačanju investicijske klime koju moramo konačno promijeniti. Prema tome, ja to shvaćam kao apel da se promijeni investicijska klima i dižem obje ruke 'za'", kazao je.

Što tek može napraviti običnim građanima?

U vezi s tvrdnjom HDDSB-ovog saborskog zastupnika Igora Češeka kako predsjednik Josipović živi u stanu oduzetom Židovima, Josipović je ponovio kako ta priča "nema veze s realitetom", ali da je vrlo poučna jer pokazuje kako je moguće da jedan zastupnik u Hrvatskom saboru iznosi apsolutne laži. "Kada je u stanju na taj način napasti predsjednika Republike, što tek može učiniti običnim građanima", upitao je predsjednik.

Na novinarsko pitanje misli li da treba podržati mjeru zapošljavanja mladih po načelu volonterstva za mjesečnu naknadu od 1.600 kuna, Josipović je naglasio kako je pitanje zapošljavanja - posebno mladih, ključno pitanje na kojemu ćemo "ili proći ili pasti", no da tu mjeru treba gledati u kontekstu.

I ja ću zaposlit ljude po Mrsićevom modelu

"Ona nije niti mišljena da bi se osigurao stalni posao već da se poveća konkurentnost mladih na tržištu rada", kazao je. "Ta je mjera edukativne naravi. Budimo realni u očekivanjima i procjenama o tome što te mjere jesu", dodao je, napomenuvši kako i sam razmišlja da u svojem uredu na isti način zaposli četvero ili petero mladih ljudi.

Komentirajući investicijsku klimu, naglasio je kako se administrativnim mjerama problem zapošljavanja ne može riješiti te da je jedini način privlačenje investora, otvaranje novih radnih mjesta, te širenje gospodarstva. No, za privlačenje inozemnih ulagača potrebno je osigurati uvjete za to da ih "ne ugušimo birokracijom, ne uništimo papirologijom, dugim trajanjem postupaka i neefikasnošću pravosuđa".

Na pitanje vidi li dugoročni opstanak hrvatske brodogradnje Josipović je kazao kako smatra da Hrvatska ima potencijal, potrebna znanja i radnike. "Unošenje novog kapitala kroz privatizaciju i nove aranžmane može dovesti do reafirmacije brodogradnje. No, ništa ne dolazi samo po sebi i trebat će veliki napor da brodogradnja ponovno zadobije onog status u našem gospodarstvu koji je imala", poručio je.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.04.12. 08:10

CRVENDACI nece ni OLUJU da financiraju a kamoli Blajburg......


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.04.12. 08:20

IVO ce uvest Titovu Stafetu :he,he,he a i Financirat ce iz svog Djepa..he.he.he


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 19.04.12. 10:26

Ivo,dr'ž se ti ustaša.četnika i ostalih propaliteta. Ti i oni su svijetla budućnost ovog naroda.


registracija
6/1/12

UnDeR, 19.04.12. 13:19

A financiranje četničkog derneka u Srbu?


registracija
9/8/09

vinko12, 19.04.12. 13:28

a sta je s slavljenjem komunistickog zlocinca broza i sakrivanjem ukopa komunistickih zrtava koje ocekuje oko milijun hrvatisih gradjana.-

pas vam mater svima koji to presucujete, od josifovica do novinara..
pas vam mater svima koji to presucujete, od josifovica do novinara..
pas vam mater svima koji to presucujete, od josifovica do novinara..


registracija
9/5/10

lolobrigita, 19.04.12. 14:20

Je,i on će zaposliti mlade ljude.S naglaskom na djecu njegovih savjetnika.I djecu njihove rodbine.


registracija
10/2/12

Hazu, 19.04.12. 18:57

Htjeli ste HDZ i detuđmanizaciju,eto vam Hrvatsku gotovo je komunisti opet love do svoje pobjede ,sve hrvatsko uništiti i ocrniti ,umotati domoljublje u fašizam,neznaju niti su znali ikad išta osim demagogije,a kradeze je barem znao stabilnost cijena držati,ovi nam gorivo na 14,80 dižu uskoro


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika