19.04.2012. / 09:25

Autor: Hina

Švicarska (anti)imigracijska politika

Vlada u Bernu je objavila da je odlučila pozvati se na "zaštitnu klauzulu" u svojem ugovoru s EU-om koji se tiče slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeći kvote koje su ukinute prošle godine na "uvoz" radne snage iz središnje i istočne Europe

IlustracijaIlustracijaŠvicarska se u srijedu našla na udaru oštrih kritika europskih dužnosnika zbog odluke da ponovno uvede kvote za radnike iz srednje i istočne Europe, smanjujući za trećinu godišnju kvotu radnih dozvola.

"Ova odluka nije gospodarski opravdana zbog situacije na tržištu rada niti brojem državljana EU-a koji traže prebivališe u Švicarskoj", rekla je Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosti.

U Švicarsku, koja unatoč gospodarskoj krizi drži stopu nezaposlenosti od 3 posto, slio se proteklih godina veliki broj imigranata iz ostalih članica EU-a.

Vlada u Bernu je objavila da je odlučila pozvati se na "zaštitnu klauzulu" u svojem ugovoru s EU-om koji se tiče slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeći kvote koje su ukinute prošle godine na "uvoz" radne snage iz središnje i istočne Europe.

Od 1. svibnja odobrit će 2000 dozvola za građane iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske za život i rad u Švicarskoj prema 6.000 dozvola koje je izdala prošle godine.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika