19.04.2012. / 10:10

 

Prenosimo iz Radija Slobodne Evrope

Bleiburg: Bolje ikad neko nikad

Nova je hrvatska vlast postala svjesna da pokroviteljstvo nad blajburškom manifestacijom nije dobro za zdravi život zemlje u evropskom okruženju. U međuvremenu je ta manifestacija postala „tradicionalna“, pa će vlast imati problem i s dijelom javnosti koja nije proustaški nastrojena, smatra komentatorica Radija Slobodne Evrope, čiji tekst prenosimo u cijelosti

Photo: Tomislav Miletic/24sataPhoto: Tomislav Miletic/24sataHrvatski Sabor više neće biti pokrovitelj komemoracije stradalim pripadnicima vojske NDH u austrijskom mjestu Bleiburg. Zbog već osiguranih sredstava u budžetu, ovogodišnju će komemoraciju Sabor ipak financirati. Ova je odluka izazvala negativnu reakciju glavne oporbene stranke, Hrvatske demokratske zajednice.

Jadranka Kosor, aktualna predsjednica HDZ-ea nazvala je odluku vladajuće većine u Saboru „licemjernom", jedan od pretendenata na njezino mjesto Tomislav Karamarko „sramotnom". Pozivaju se na činjenicu da je nekadašnja lijevo-liberalna vlada Ivice Račana i uvela to pokroviteljstvo, te da su pokojni Račan, kao i Ivo Josipović i Zoran Milanović posjetili Bleiburg i položili cvijeće na spomen obilježje.

Utoliko su u pravu. Aktualni predsjednik Sabora Boris Šprem vadio se konstatacijom da je u proteklih 12 godina na Bleiburgu bilo ustaške ikonografije i manipulacija, te da se u Bleiburgu nije dogodio nikakav zločin, već legitimna završna vojna operacija, a masovna smaknuća zarobljenika dogodila su se poslije, u Sloveniji i Hrvatskoj.

Obje glavne strane hrvatskog političkog spektra - SDP i HDZ - imaju nečistu savjest i pridonijeli su, iako ne jednako, sveopćoj zbrci oko fenomena „Bleiburg".

Jadranka Kosor zanemaruje činjenicu da je upravo njezina stranka inaugurirala Bleiburg kao simbolično mjesto hrvatskog stradanja, preuzevši emigrantsku ustašku mitologiju. Na prvoj komemoraciji nakon višestranačkih izbora 1990. godine u Bleiburgu se ukazao zapovjednik Jasenovca Dinko Šakić uz kompletni ustaški repertoar izjava i ikonografije. „Opet bih učinio isto“, govorio je i bio pozdravljan u hrvatskim institucijama. Poslije je, pod pritiskom iz svijeta, ipak suđen i osuđen kao ratni zločinac. U istom stilu nastavljale su se manifestacije sljedećih desetak godina. Najviši HDZ-eovi čelnici, uz asistenciju klera, za blajburškom su govornicom prizivali sjećanje na Bleiburg kao temelj nove hrvatske države, nasuprot partizanskoj i komunističkoj Hrvatskoj koja je zločinačka.

U tome je suština spora oko Bleiburga. Tamo se nije dogodio zločin, tamo se slavila NDH. Na eksploatiranju blajburškog mita rasla je mlada hrvatska država, pravdajući se da je u ratu koji je uslijedio hrvatska nacionalna pomirba važnija od bilo čega. Kako se nisu mogli negirati strašni ustaški zločini, nasilna ravnoteža pronađena je u poslijeratnoj odmazdi nad poraženim ustašama i dijelu civila što su ih pratili na bezumni marš prema Austriji.

Dio te mitologije ušao je u udžbenike, u dnevni politički diskurs, u najširu javnost.
Književnica Slavenka Drakulić ovih je dana primijetila, nakon unisone osude i nikakvog odaziva na prvi pokušaj marša evropskih desničara u Zagrebu – „Imali smo ultradesnicu kada su je drugi samo sanjali“.

Spomenik na blajburškom polju podigli su ustaški emigranti i godinama ritualno obnavljali sjećanje na svoju propalu državu i ideologiju. Na spomeniku piše: „U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci. Svibanj 1945“. Kada je predsjednik RH Ivo Josipović prije dvije godine tamo položio vijenac, na ovom sam portalu napisala (ispričavam se čitateljima zbog ponavljanja) – „Koja čast? Koja slava? Koja hrvatska vojska? Riječ je o najsramnijoj oružanoj formaciji u hrvatskoj povijesti...“.

Za vrijeme vlade Ivice Račana, Sabor je uveo pokroviteljstvo nad blajburškom komemoracijom. Je li sam Račan ispravljao svoj „istočni komunistički grijeh“, je li to bila oportunistička gesta, je li doista računao da doprinosi smirivanju ideoloških napetosti u zemlji, sada je manje bitno.

Odluka je bila pogrešna. Sadašnji Sabor je mijenja, ali predsjednik Šprem to neće priznati, već govori o posljednjih 12 godina u kojima su se po njemu događale manipulacije. Činjenice to ne potvrđuju. U proteklih 12 godina službena Hrvatska se nastojala udaljiti od izravnog povezivanja komemoracije na Bleiburgu sa slavljenjem NDH i ograđivala se od ustaških manifestacija, što je naravno bilo bezuspješno. Ali se barem pokušalo, i to od strane i HDZ-ea i SDP-ea. Pokazalo se da je to nemoguća misija.

Zbrka je produbljena. Izostalo je stvarno, dubinsko suočavanje s poviješću, kako one ustaške, tako i socijalističke. Nastavila se neka nategnuta, površna ideologizirana interpretacija, po kojoj je, eto, naša prošlost bila nesretna, bilo je žrtava i zločina na svim stranama, mi to moramo priznati, svima odati počast i – idemo dalje.
Ali s poviješću tako ne ide. Ono što je neraščišćeno, ili je revizionistički interpretirano iz dnevno-političkih razloga, vraća se kao bumerang.

Nakon desetljeća šutnje o poslijeratnim likvidacijama, došla je njihova nekritička valorizacija kao „nevinih žrtava“.

Istraživati hladne glave, staviti u povijesni okvir i potom zatvoriti povijesne knjige – bio bi jedini ispravni put.

Nova je hrvatska vlast postala svjesna da pokroviteljstvo nad blajburškom manifestacijom nije dobro za zdravi život zemlje u evropskom okruženju. U međuvremenu je ta manifestacija postala „tradicionalna“, pa će vlast imati problem i s dijelom javnosti koja nije proustaški nastrojena.

Presjekla je pomalo nespretno, prekidajući pokroviteljstvo, a novac za manifestaciju je ostavila. Otvorila je time prostor za napade grogiranog HDZe-a, pa i za zlobne komentare. Čak je i mlađahni kolege novinari nazivaju „domobranskom“.

Ali, odluka je donesena. Bolje ikad nego nikad.

Autor: Ines Šaškor

Preneseno s portala Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a da ono što se danas moglo čuti na skupu u Bleiburgu nije govor tolerancije i… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 19.04.12. 10:27

Uvijek i na svakom mjestu protiv ustaša i njihove braće četnika.Hrvat.


registracija
18/2/12

Mirni, 19.04.12. 11:07

Uz nevine žrtve počast na Bleiburgu dade se i na tri ustaške kape koje se prokriumčare na komemoraciju.Ako se komemoracija preseli na.pr.u Tezno kod Maribora, počast će se dati i cca 30% pogubljenih ustaša, četnika i ostalih koji su sigurno bili ratni zločinci. Ovo će se netko naknadno sjetiti pa će mo ponovno mjenjati mjesto, ili ekshumirati samo ratne zločince kako se počast njima nebi dala.


registracija
18/2/12

Mirni, 19.04.12. 11:15

Sa aspekta katoličke vjere svako ubistvo čovjeka je smrtni grijeh. E sad se pitam zašto je kad ustaša ubije partizana ratni zločin, a kad partizan ubije ustašu junačko dijelo? Mi hrvati stalno pletemo vječite paukove mreže i nikad nećemo imati mira u našim glavama.Srbi su svoje četnike upisali u antifašiste i rješili sve dotadašnje nesporazume.Još kad nađu grob vođe i slože spomenike, rješili su se "vraga" za sva vremena.


registracija
26/12/06

capica, 19.04.12. 11:24

Mirni, 19.04.12. 11:07

Ako se komemoracija preseli na Tezno , to je OK. Nema veze što tamo ima onih koji su bili koljči, oni su poubijani bez suda i to je zločin. A Bleiburg je zaista bio slavljenje NDH.


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.04.12. 11:41

Mirni,
na dobrom si tragu. Zašto današnji sinovi partizana pod svaku cijenu želeminirati ideju pomirbe? Dok Srbi svoje redove zbijaju, mi svoje razbijamo! Ovo "mi" je relativnog značenja, budući znam koliko današnja vladajuća garnitura Hrvatsku prihvaća kao svoju odnosno našu. Ona je "njihova" i žele ju opet imati kao SRH! Zašto su upravo sinovi partizana najveći ideološki neprijatelji DR-a i njegove stečevine i time su bliže Beogradu nego Bleiburgu, iako je od Bleiburga prošlo 67 godina a od DR-a 17? Zašto su okrenuli leđa DR-u a štite NOB?


registracija
24/7/11

mrvek, 19.04.12. 11:53

tko o čemu? Kurva o poštenju.


registracija
25/10/10

cuma, 19.04.12. 11:58

Zvonko@
A ti bi se mirio s krvolocima koji su ti poklali obitelj, kako to zamišljaš suživot s poklonicima najkrvavijeg režima u europskoj povijesti, oprostiti zlikovcima koji su se loptali s malom djecom i nabijali ih na bajunete, bolesno!


registracija
11/1/10

fluid, 19.04.12. 13:07

Kada se pročita tekst Dijane Radoš (Žižek),pa se sa njega skrene na ovakve teme,osjetiš svu prazninu ljudske destrukcije i gluposti kao tereta bez kojega očigledno.mnogi ne mogu i ne žele živjeti.Nikako da se probije ideja o življenju ovdje i sada.Svi smo opterećeni povješću iako nam ne slijedi povijest nego budućnost.Povijest je učiteljica života i nemožeš znati kakva će ti biti budućnost,ako povijest neznaš.No njeno, do besmislja izvrtanje,kako kome odgovara i kako tko o čemu misli,veliki je teret koji teško može biti pravi smjer koji vodi ka ostvarenju.Ali,šta je - tu je.To je očigledno naš usud.Pa dokle ide-ide.


registracija
6/1/12

UnDeR, 19.04.12. 13:21

Zanimljivo, da 'Radio slobodna Evropa', mrš mamu vam četničku


registracija
9/8/09

vinko12, 19.04.12. 13:27

a sta je s slavljenjem komunistickog zlocinca broza i sakrivanjem ukopa komunistickih zrtava koje ocekuje oko milijun hrvatisih gradjana.-

pas vam mater svima koji to presucujete, od josifovica do novinara..
pas vam mater svima koji to presucujete, od josifovica do novinara..
pas vam mater svima koji to presucujete, od josifovica do novinara..


registracija
10/2/12

Hazu, 19.04.12. 18:59

Ako su djeca ubijena na blajburgu fašisti onda neznam što reći više nego čuvajte se komunista i ubojica crvenih,spremaju nešto savez novi sa četnicima,niš drugo ni ne znaju osim demagogije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika