19.04.2012. / 14:20

Autor: Nacional.hr

Stoltenberg:

Sporazum iz 1993. bio je bolji od Daytona

„Danas poslije Daytona ustvari kontroliraju između 26 i 28 posto zemlje", rekao je

Thorvarld Stoltenberg (Wikipedia)Thorvarld Stoltenberg (Wikipedia)Izaslanik Ujedinjenih naroda tokom rata u BiH, Thorvarld Stoltenberg, istaknuo je u razgovoru za Radio Slobodnu Evropu kako je mirovni plan iz 1993. godine bio povoljniji za Bošnjake od Daytonskog sporazuma.

U intervjuu danom za vrijeme Međunarodne konferencije o sigurnosti u Bratislavi, bivši norveški ministar vanjskih poslova i obrane Stoltenberg je izjavio kako nitko od predstavnika iz međunarodne zajednice nije uspio zaustaviti rat na području bivše Jugoslavije.

Nije htio komentirati tvrdnju kako su Srbi krivi za rat, što potvrđuju i haaške presude. „Ja nisam sudac i nikad nisam želio govoriti o tome tko je najodgovorniji za rat. Nastojao sam biti nepristran", rekao je, a taj stav je zadržao do danas. Naglašava kako bi bilo kakvo polemiziranje izazvalo burne rasprave, što bi bilo 'uzaludno i nekonstruktivno'.

Kritike kako je bio prosrpski orijentiran zato jer je govori srpski jezik koji je naučio tokom diplomatske službe u Beogradu 60-ih godina i danas traju. Kaže kako je zbog tog u pregovorima koristio engleski jezik. Na ponovljeno pitanje o pristranosti ipak je rekao da 'ako ste željeli izbjeći kritike trebali ste biti protiv Srba, podržavati Bošnjake i gledati kroz prste Hrvatima'.

Ističe kako su SAD u prvo vrijeme imale stav kako je rat u BiH 'europsko pitanje, koje Europa mora riješiti'. „Nadao sam se kako će se SAD mnogo ranije uključiti u pregovore", kazao je.

Navodi zanimljiv podatak kako su 'lord Owen kao predstavnik EU i on u ime Ujedinjenih naroda uspjeli u jesen 1993. godine ishoditi mirovni sporazum na koji su usmeno pristale sve tri strane'. No, plan se na kraju nije sproveo zbog SAD-a. "Predstavnici SAD-a su tada rekli da je prijedlog mirovnog sporazuma iz 1993. godine nemoralan. Ja sam im kazao da ako hoćete savršen mir, onda će rat dugo trajati", kazao je.

Po tom planu Bošnjacima bi pripalo 33.3 posto teritorija. „Danas poslije Daytona ustvari kontroliraju između 26 i 28 posto zemlje", rekao je i dodao kako je sporazum predviđao "tri jedinice". „Kao rezultat Daytona u BiH su stvorene dvije i pol jedinice, jer su svi znali kako Federacija BiH, između Bošnjaka i Hrvata, neće funkcionirati", komentira i naglašava kako su njime zaustavljena daljnja stradanja, ali tek nakon dvije duge godine rata.

Sadašnje stanje nije želio komentirati jer ne prati 'neposredno stanje u BiH', dodajući kako 'odluku o životu u miru moraju donijeti sami državljani'. „Mnogo sam zabrinutiji zbog stanja na Kosovu", priznaje.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
6/1/12

UnDeR, 19.04.12. 15:35

Ma kako da ne, ovo smeće je bilo nepristrano, moš mislit


registracija
20/8/10

McCoy, 19.04.12. 16:37

'ako ste željeli izbjeći kritike trebali ste biti protiv Srba, podržavati Bošnjake i gledati kroz prste Hrvatima'.

Sve je receno!!!


registracija
30/9/09

davor12345, 19.04.12. 17:11

Ovima bi bilo bolje da se nisu nikada bavili ni Bosnom ni Hrvatskom! Ono što su oni radili bilo je blago rečeno skoro ništa. Trebalo jeodmah skočiti na Srpske oružane snage kao 1995. i 1999. i ne bi bilo nikakvih problema. Tek kad se SAD umiješala došlo je do tzv. Nepravednog mira.


registracija
24/5/09

Sharp, 19.04.12. 18:13

@McPameti
izvukao iz cijelog clanka sto je njemu mio ! Stoltenberg upravo priznao da je Europa bila do bola nesposobna...da je po tom covjeku, vjerojatno bi jos danas gledali na CNN-u opkoljeni Sarajevo i ubijanje civila koji idu po vodu i hranu, pa na kraju napadace jos nagradio sa velikim djelom bosanskog teritorija !
Sa cinjenicom da su samo po Srbistanu padale NATO-Bombe je u biti receno, tko je glavni krivac za tu balkansku katastrofu, ili se varam ?!


registracija
20/8/10

McCoy, 19.04.12. 18:32

@Sharp
Ne bi se bas reklo da si "sharp"...
Stoltenberg je rekao ono sto mnogi precutkuju ali vremenom ce i oni reci svoje.
A da je Evropa bila nesposobna, to je tacno. Ali isto tako je tacno da je vecina stvari na Balkanu posledica Genserove i DeMikelisove politike podrzavanja odvajanja republika od bivse Yu. O ulozi USA i Georga Bush-a starijeg necu ni da pricam, vec sam davno na ovom forumu rekao sta mislim i postavio odredjene linkove za citanje, koga interesuje. Ili si ti nov na ovom portalu?


registracija
24/5/09

Sharp, 19.04.12. 18:47

McCoy
da saznajes koliko sam stvarno ''Sharp'' bi trebao pitati moju zenu....
Pa da, naravno krivi Genser i De Michelis...moz mislit (zaboravio si jos i Vatikana i vanzemaljce...) ! Koliko se sjecam je u ustavu SFRJ dovoljno jasno napisano dali je odvajanje tih bivsih republika moguce... a do tog odvajanja je doslo izkljucivo zbog S. Milosevica i njegovog vidanja buducnosti SFRJ....pametnome dosta ! Zasto ne postavljas linkove i ideologie SANU-a koju je upravo SM probao provesti ?! Za Busha starijeg me naprosto boli peta.... i ne, nisam nov na portalu ! Ali su mi opcenito obskurni ti razni linkovi iz komsiluka.... jer cinjenicno stanje je nesto sasvim drugo, ili se ponovo varam ?!


registracija
10/2/12

Hazu, 19.04.12. 18:52

torvalde,mamu ti hebem kroz mamu


registracija
20/8/10

McCoy, 19.04.12. 22:19

@Sharp
Pazi, tvoj komentar je tipican za nekoga ko gleda stavri samo ispred svog nosa. I slusa bajke kojima su mu punili glavu zadnjih 20 godina. Cinjenicno stanje je ono koje ce te dozvati pameti jednog dana a kao sto rece jedan ovdasnji pesnik, "tek ces se onda jediti...."
Naravno da ne oslobadjam krivice ni SM ni SANU ali ni Franju ni Aliju a sve pod patronatom nekih vecih gazda. A posledicno stanje je ono sto gledas oko sebe svaki dan: armija nezaposlenih, kriminal na svakom koraku i u svim delovima drustva, cene koje svakodnevno rastu a kvalitet zivota se smanjuje. Samo nemoj da mi kazes da je to iskljucivo posledica svetske ekonomske krize. Ispaces jos gluplji.

Sto se tice sharp-a, raspitaj se malo sta znaci kad se na nekog kaze da jeste ili kao u tvom slucaju nije sharp. Ovako, upetljao si sopstvenu suprugu u nekakvu bljuvotinu....


registracija
24/5/09

Sharp, 23.04.12. 16:59

@McCoy
ma nego sta, svim drugima su 20 godina punili glave.... upravo iz tvog prvog komentara se vidi kome je stvarno punjena glava 20 i vise godina... istu retoriku koristis kao novinari srbije u 90-tim godinama... krivi Genscher i de Michelis itd, itd.... mislim podaci su ti strava, nikakve samokritike kao i obicno ! Znaci svi mi bi trebali pricekat ishitravanje cinjenica iz proslosti dok i Beogradu pase.... moz mislit, svima nam se ceka ! Ali dobro, barem ste poceli sa pisanjem nove povjesti.... cika draza se valjda veseli na veliko !

Nisam niti napisao da su sve te posljedice svijetske krize, nasuprot...samo ti to nezelis jer ne mozes skuzit ! Ja tvrdim da je tako lose stanje u Hrvatskoj i drugim zemljama bise drzave bas zbog rata.... sto ne znaci da bi izbjegli sadasnje lose ekonomsko, drustveno i kvaliteta zivota, ali bi nam bilo itekako bolje lakse da do rata nije doslo....ali eto SM i SANU su zeljeli drugacije !

Nemoram se raspitat sto znaci Sharp. budi bez brige.... ide mi engleski jer ga koristim poslovno bas svakodnevno...prema tome se ti bolje raspitaj sto to znaci, jer ocito prevedeno na srpski jezik to znaci nesto sasvim drugo, ili mi zelis nesto drugo reci ?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika