19.04.2012. / 13:52

Autor: Hina

Ostojić:

Moramo omogućiti svima pristup modernoj medicini

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) i uputila ga u redovitu saborsku proceduru.

Rajko OstojićRajko OstojićVlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) i uputila ga u redovitu saborsku proceduru.

Zakon se odnosi na liječenje neplodnosti žena i parova, a njime se određuju uvjeti za ostvarivanje prava na MPO, vrste postupaka MPO-a te prava, obveze i odgovornosti svih sudionika u tome postupku.

Za parove i žene koji ne mogu začeti dijete prirodnim putem to je izrazito teška i potresna spoznaja, a i sam postupak liječenja je stresan i ne jamči im da će doći do željenog djeteta, naglasio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Upravo zbog toga, svima njima moramo omogućiti da iskoriste sve što im nudi suvremena medicina, a ovakav prijedlog zakona im to osigurava, poručio je Ostojić.

Radi se o kompleksnom zakonu koji otvara niz etičkih, bioetičkih, pravnih, socioloških, kulturoloških, pa i civilizacijskih pitanja, tako da će se o tome sigurno nastaviti polemike koje traju već 74 dana, otkako je to pitanje otvoreno u javnosti.

Zakon ide u redovitu proceduru pa očekujemo od svih zainteresiranih da se uključe sa svojim savjetima i prijedlozima, najavio je Ostojić te zamolio da javna rasprava završi što prije jer neki parovi na taj zakon čekaju već godinama.

Zakon o MPO-u bit će usvojen u razumnom roku jer ljudima koji ne mogu imati djecu on znači jako puno, a kroz javnu raspravu trebamo približiti taj problem i ostalim ljudima koji na to gledaju drugačije, rekao je premijer Zoran Milanović.

Zakon o MPO-u temelji se na šest načela – načelu optimalnog liječenja, sukladno praksi razvijenih europskih i svjetskih država, kao i načelu izbora jer su na raspolaganju svi postupci koje nudi suvremena medicina, bez nametanja stajališta ili obveza.

Također se poštuje načelo zdravlja žene i djeteta, jer se predviđa sigurna hormonska stimulacija koja na minimum smanjuje višeplodne trudnoće koje ugrožavaju zdravlje žene i djeteta.

Načelo pravednosti ukida diskriminaciju parova i žena koji su dosad morali prije postupka MPO-a prolaziti ponekad vrlo mučnu proceduru pravnog i psihološkog savjetovanja, a načelo dostupnosti omogućuje svima zainteresiranima liječenje u Hrvatskoj, rekao je Ostojić dodavši kako je lani HZZO isplatio ukupno 42,5 milijuna kuna za liječenje neplodnosti u inozemstvu.

Ministar zdravlja također je istaknuo da će se poštivati načelo participacije udruga pacijenata, tako da će udruge pacijenata biti punopravne članice povjerenstava za MPO.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika