19.04.2012. / 15:17

Autor: Hina

Sindikati Janšinu vladu sumnjiče za pokušaj razdora

Jedan od glavnih organizatora štrajka slovenskih javnih službenika Branimir Štrukelj izjavio je u četvrtak da vlada premijera Janeza Janše nije uspjela izazvati razdor između zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, što joj je bio cilj, dodajući da vlada i privatnom sektoru želi smanjiti prava iz radnog odnosa koja su već ranije stečena kako bi poslodavci u tom sektoru također mogli smanjiti troškove za zaposlene.

Janez JanšaJanez JanšaJedan od glavnih organizatora štrajka slovenskih javnih službenika Branimir Štrukelj izjavio je u četvrtak da vlada premijera Janeza Janše nije uspjela izazvati razdor između zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, što joj je bio cilj, dodajući da vlada i privatnom sektoru želi smanjiti prava iz radnog odnosa koja su već ranije stečena kako bi poslodavci u tom sektoru također mogli smanjiti troškove za zaposlene.

Naprotiv, "strateška veza" između zaposlenih u javnom i privatnom sektoru još je ojačala i nadam se da će se produbiti, rekao je Štrukelj u razgovoru za Slovenski radio.

Zbog opsežnih mjera proračunske štednje od 812 milijuna eura koje je vlada predložila, ali ih parlament još nije usvojio, u jučerašnjem je štrajku javnog sektora u Sloveniji štrajkalo više od polovice od 160.000 zaposlenih u javnom sektoru, najviše u školama i na faluktetima, te zdravstvu, ali i policiji, javnoj upravi, znanosti i drugim djelatnostima.

Premijer Janša i sinoć je pri završetku štrajka rekao da su "štrajkali oni koje kriza u zadnje tri godine nije pogodila", da je slovenski javni sektor kojemu njegova vlada želi smanjiti plaće i sredstva predimenzioniran, te da i javni službenici moraju snositi dio krize kao i zaposleni u gospodarstvu.

Komentirajući privremeni prekid pregovora s vladom oko štrajkaških zahtjeva, Štrukelj je u razgovoru za Slovenski radio rekao da je vlada za njihov završetak dala premalo vremena jer očekuje da će sa sindikatima postići sporazum u idućih sedam do deset dana, u kojem roku parlament mora odlučiti o rebalansu proračuna. Do prekida pregovora došlo je u srijedu poslijepodne jer se sindikati i vlada nisu uspjeli približiti u stajalištima oko smanjenja plaća i povećanih normativa za zaposlene u školstvu, no očekuje se njihov nastavak krajem ovog tjedna.

Ukoliko bi vlada mjere štednje, koje najviše pogađaju javni sektor, provela jednostrano i bez dogovora, sindikati će tražiti da se o Zakonu za uravnoteženje javnih financija, koji prati predloženi proračunski rebalans i kojim se mijenjaju odredbe postojećih kolektivnih ugovora, odlučuje na referendumu, najavio je Štrukelj.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak u komentaru navodi da mjere štednje koje je predložila Janšina vlada te način na koji se pokušavaju ostvariti znače "spašavanje javnih financija na račun standarda građana" zbog čega mjere ne nailaze na odobravanje šire javnosti. "Jesmo li spremni platiti cijenu za takvu državu koja nam sada kad je kontroliraju elite postaje okrutna maćeha", navodi u komentaru vodeći slovenski list.

S druge strane, tjednik "Demokracija", blizak premijeru Janezu Janši, navodi u komentaru da vodeći sindikalni lideri, koristeći retoriku o potrebi očuvanja stečenih prava i socijalne države, Sloveniju vode prema kolapsu javnih financija.

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru svojim se štrajkom "bore protiv radnika", odnosno zaposlenih u gospodarstvu, navodi se u komentaru, te dodaje da potrebne promjene, štednju i reforme koje planira Janšina vlada sabotiraju iz interesnih razloga oni koji zapravo predstavljaju srednji i bogatiji sloj, što je društvena sabotaža.

"Oni ne dopuštaju da vladina posada zakrpa rupe u brodskom trupu, kako bi naš zajednički brod mogao ploviti dalje, odgovara im da tonemo sve dublje", navodi se u uredničkom komentaru "Demokracije".

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika