19.04.2012. / 19:45

Autor: Deutsche Welle

Utrka u sjeni prosvjeda

Nakon što je prošle godine zbog nemira otkazana, utrka Formule 1 u Bahrainu se i ove godine ne nalazi pod sretnom zvijezdom. Prosvjedi protiv ovonedjeljnog spektakla ne jenjavaju.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNekoliko dana uoči održavanja utrke Formule 1 u Bahrainu, prvi član jedne momčadi napustio je zemlju. Strah je naime sveprisutan u ovoj zemlji koja pokušava glumiti svakodnevicu koje nema već više od godnu dana - otkako su započeli prosvjedi protiv vlastodržaca. Vozilo momčadi Force-India našlo se usred sukoba prosvjednika i policije u glavnom gradu Manami. Iako su tom prilikom letjeli i Molotovljevi kokteli, nitko iz službene delegacije nije ozlijeđen. No strah je ipak tu što je jednog od člana momčadi natjeralo na prijevremeni odlazak kući. Vozač Force-Indie Nico Hülkenberg se također požalio na situaciju zaključivši da je on tu "da vozi" a ne da se bavi politikom.

Politički pritisak

No i bez ovog incidenta se utrka Formule 1 u Bahrainu ne održava pod sretnom okolnostima. Jučer su prosvjednici upali na jednu popratnu izložbu koja se održava u sklopu "cirkusa" Formule 1. Mnogi se još uvijek ne mogu pomiriti s odlukom da se utrka, usprkos nestabilnim političkoj situaciji, održi. Među njima je i jedna grupa zastupnika Britanskog parlamenta. "Ovaj parlament je šokiran činjenicom da će se utrka u Bahrainu održati unatoč tomu što je, među ostalima i Amnesty International izrazio ogromne dvojbe glede stanja s ljudskim pravima u zemlji", stoji u pismu britanskih parlamentaraca. Alistair Burt, državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova, međutim odbacuje bilo kakvo službeno miješanje. "To zaista ne spada u nadležnost Velike Britanije da odlučuje hoće li u nekoj zemlji biti održana utrka Formule 1 ili ne", zaključio je državni tajnik.

Ovako i onako ne možemo ništa

Službeni predstavnici države Bahrain ali i staze na kojoj bi se trebala održati utrka žestoko su kritizirali predstavnike organizacija za zaštitu ljudskih prava i medije i govore o ciljanoj "kampanji". Ministarstvo unutarnjih poslova je napalo predstavnike Human Rights Watcha i njihovu ocjenu stanja u Bahrainu nazvalo "izmišljenom i svjesnim prikazom stanja suprotnom onome kakvo zapravo jest". Međunarodni zaštitnici ljudskih prava su prije toga kritizirali odluku da se utrka ipak održi u državi u Perzijskom zaljevu. Time se, kako je rečeno, vlastodršcima daje prilika da uljepšaju sliku o stanju ljudskih prava u Bahrainu. Kako bi međunarodni tisak ipak uvjerio u normalnost situacije u zemlji, organizator je poslao jednog od bivših vođa oporbe u Bahrainu, Jasima Husaina, da novinarima objasni kako prosvjedi nisu upereni protiv održavanja utrke. "Većina stanovnika Bahraina je sretna zbog održavanja utrke Formule 1", rekao je pred novinarima Husain.

Na i oko trkaće staze, gotovo nitko se ne bavi dnevnom politikom. Nakon odluke međunarodne automobilističke federacije (FIA) da se utrka ipak održi u Bahrainu, tu su odluku očito prihvatili i članovi momčadi. "Ja vjerujem FIA-i da raspolaže svim infromacijama. Dakle moramo imati pouzdanja u tu odluku. Mi se zato ne brinemo a i da se brinemo ne bi baš mogli puno promijeniti", zaključio je vozač McLarena Jenson Button.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika