19.04.2012. / 19:58

Autor: Hina

Opačić

'Ovo je optimalan prijedlog, tko se protivi ne mora ići na MPO'

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačića naglasila je danas da se prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) osigurava pravo na liječenje svima koji se liječe od neplodnosti, te ocijenila kako je riječ o optimalnom prijedlogu i dobroj osnovi za raspravu u Hrvatskome saboru.

Milanka OpačićMilanka OpačićPotpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačića naglasila je danas da se prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) osigurava pravo na liječenje svima koji se liječe od neplodnosti, te ocijenila kako je riječ o optimalnom prijedlogu i dobroj osnovi za raspravu u Hrvatskome saboru.

Vlada je danas u redovitu proceduru, u dva čitanja, uputila Nacrt prijedloga zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, u kojem se navodi da o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Izvanbračnu zajednicu "čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka".

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji (korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja (korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije moguće koristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbog sprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajne stanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena koja sudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica.

Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemene stanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni, odnosno izvanbračni drug.

Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračni drugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dali pristanak na darivanje.

Uporaba spolnih stanica jednog darivatelja zabranjena je nakon što se utvrdi da je došlo do rođenja najviše troje djece u jednoj ili više različitih obitelji.

Spolne stanice, tkiva i zametci mogu se, uz pristanak osoba od kojih potječu, pohraniti u bolničkim centrima koji provode postupak MPO-a, u pravilu do pet godina, a na zahtjev tih osoba vrijeme se može produžiti za još pet godina.

Zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, a u tijelo žene mogu se unijeti dva zametka, iznimno kod žena koje su starije od 38 godina, a nije im pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajne stanice i u spolne organe unijeti tri zametka. Preostali zameci se zamrzavaju.

Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina ima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

Potpredsjednica Vlade Opačić smatra da se radi o "optimalnom zakonu" koji je dobra osnova za saborsku raspravu u dva čitanja. Naglašava da je najvažnije što je u zakon ugrađena mogućnost zamrzavanja zametaka, što do sada nije bilo moguće.

U vezi dosadašnjih javnih protivljenja takvom zakonu ponovila je da će u redovitoj saborskoj proceduri biti dovoljno prostora za kvalitetnu javnu raspravu.

"Zakon daje određeni prostor, mogućnosti, međutim, sam postupak MPO-a je nešto što je svačiji izbor, prema tome onaj tko se tome protivi ne mora se ni podvrgnuti MPO-u", kazala je Opačić.

Smatra da je sada mogućnost manipulacije jajnim stanicama, odnosno zamecima, svedena na najmanju moguću mjeru, jer se radi o zakonu koji je na europskoj razini i usklađen sa smjernicama europske struke.

Upitana hoće li MPO biti dozvoljen i istospolnim zajednicama, Opačić je naglasila kako je predloženi zakon "prvenstveno medicinski i bazira se na tome da osigura pravo za sve one koji se liječe od neplodnosti".

Zakon o istospolnim zajednicama potpuno je drugi zakon i druga materija, pa nije dobro da se u zakon o MPO-u, koji govori isključivo o metodi liječenja, stavljaju stvari koje on ne regulira, rekla je Opačić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/4/11

blagica, 19.04.12. 22:24

Žalosno je i nepravedno da se u slučaju oplodnje žena bez stalnog partnera drugog spola unaprijed djetetu oduzima prirodno pravo da ima i tatu i mamu. Otkuda nekome takvo pravo da odlučuje na štetu djeteta? Dijete nije stvar kojom se raspolaaže prema željama pojedinaca.


registracija
30/12/10

putusvemir, 19.04.12. 22:39

Isto tako u djetetu se nameće kreten od oca ili neodgovorna majka, kao i vjeroispovijest, škola, okolina i sl. Isto prema željama pojedinaca.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.04.12. 22:39

sdp-OVCE SU Sotone....


registracija
17/6/05

torpedo, 20.04.12. 08:19

@blagica, pises gluposti.

Znaci po tebi je brizna majka (samohrana) losija za djete od roditelja koji su npr. oba akloholicara ili neradnici.

Djeca koja se rode u braku nemaju garanciju da ce im roditelji ostati i dalje u braku. Kokiko vidimo broj brakova koji se u Hrvatskoj raspada je poprilicno velik.

Kao prvo glupost je zabraniti MPO jer ako se to ne moze obaviti u Hrvatskoj, postoje zemlje u kojima se to moze. Dakle, samo je pitanja novaca i napora da se postigne cilj.

Kao drugo, glavno pitanje oko MPO je samo tko ce snositi troskove. Jako puno parova si ne mogu priustiti platiti po 10tak tisuca eura za odlaske i boravak u klinici u inozemstvu. A i zasto bi, kad je to moguce napraviti i u HR uz puno nizi trosak?

S obzirom da nam je demografska slika toliko bajna, onda zaista nam ne treba svaka beba koju mozemo dobiti, pa cak i sa MPO.

Bas sam nedavno pricao sa kolegicom, ima 1 djete, kupila si je stan od 100 m2 i rado bi imala jos jedno dijete jer ima sve uvijete samo nema partnera (sa tatom od prvog sina se rastala). I naravno da ona razmislja o MPO I sto bi sad njoj trebalo zabraniti MPO?

Mi smo imali srecu (supruga i ja). Evo drugi bebac je na putu, i to iz prvog pokusaja.


registracija
14/7/11

Trinity, 20.04.12. 12:12

Pridružujem se komentarima kontra komentara blagice (putusvemir, torpedo) i drugih koji tako gledaju na ovu stvar.

Svrha ovog zakona je, kako mu govori i naziv, medicinski pomognuta oplodnja žena koje su se bezuspješno liječile od neplodnosti i nisu odustale od materinstva.
Ne opravdavam diskriminaciju žene koja želi biti majka, a koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici, u odnosu na one žene koje to jesu. Kao što su rekli komentatori prije mene, kao da je brak ili izvanbračna zajednica garancija kvalitetnog života i razvoja i odgoja djeteta, i neka vječno trajna kategorija !?!
(moje iskustvo govori da nije, iako sam u braku rodila troje djece, a sada o njima skrbim sama).
Možda je takvu ženu partner napustio nakon dugotrajnog bezuspješnog liječenja neplodnosti, pa je, osim što nije mogla začeti, još ostala i bez parnera? A sve da i nema partnera, zašto bi se takvoj ženi oduzelo pravo na roditeljstvo, materinstvo!?!
Argumenti blagice i slični, su mi isti kao kad bi se a contrario reklo da žena koja jest u braku ili izvanbr.zajednici MORA biti majka (samim tim što je u braku). Glupost.


registracija
15/8/09

vergilia, 20.04.12. 17:12

Ajd', nadam se da će konačno taj zakon biti donesen - neplodnost se može medicinski "zaobići" i na taj način ženama i muškarcima omogučiti da budu - roditelji. Da li će to biti ovakva ili onakva zajednica - baš svejedno, svakoj ženi potpomognuta oplodnja mora biti omogućena pod istim uvjetima. Tko neće - ne mora. I parovi koji se ne suočavaju s problemom neplodnosti mogu birati - biti ili ne biti roditelji, zašto to ne bi, kad već medicina to danas može to ne bi bila stvar izbora i za one koji jedino na taj način mogu biti roditelji? Razne bajke o pogodnosti ovakve ili onakve porodice su - samo bajke. Ne postoji garancija za "sretnu porodicu", pa nažalost ni za sretno dijete, no to s ovim zakonom nema veze, ovaj zakon je medicinski zakon,dajem mu punu podršku. Razni dušebrižnici i kvazimoralisti uvijek će pronalaziti neke razloge da kritiziraju ili osporavaju ovaj zakon, no doista se nadam da ovaj puta neće uspjeti. Bravo Opačićka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika