20.04.2012. / 10:55

Autor: Hina

Potvrdio i član NO-a

'Hrvatska ne može utjecati na Inu'

"Upravljačka prava ne omogućuju da predstavnici Republike Hrvatske utječu na ostvarenje zacrtanih ciljeva", kazao je Vanđelić, odgovarajući na pitanja USKOK-a koji Sanadera u ovom slučaju tereti da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini

Photo: Žarko Bašić/PIXSELLPhoto: Žarko Bašić/PIXSELLČlan nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić posvjedočio je na suđenju u aferi Ina – MOL da od izmjena međudioničarskog ugovora, koji je vlada bivšeg premijera Ive Sanadera potpisala s mađarskim MOL-om, hrvatski predstavnici u upravi ne mogu utjecati na Inino poslovanje.

"Upravljačka prava ne omogućuju da predstavnici Republike Hrvatske utječu na ostvarenje zacrtanih ciljeva", kazao je Vanđelić, odgovarajući na pitanja USKOK-a koji Sanadera u ovom slučaju tereti da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini.

Vanđelić je kazao da od izmjena ugovora Inu više ne vodi uprava, u kojoj su po tri hrvatska i mađarska predstavnika, nego odbor izvršnih direktora. Članovi uprave čak nemaju ni resor za koji su zaduženi, dodao je svjedok.

Kazao je da članovima uprave vođenje tvrtke onemogućuje interni dokument imenom Lista ovlaštenja za donošenje odluka (LODO) čiju su izmjenu hrvatski članovi uprave već tražili, ali su bili preglasani.

Vanđelić je rekao da su na nepovoljnosti u izmijenjenom međudioničkom ugovoru bivšu vladu u nekoliko navrata upozoravali i hrvatski članovi nadzornog odbora, a bili su ih svjesni i u Ministarstvu gospodarstva.

"Dva ključna cilja, energetska stabilnost i povećanje tržišta, očito nisu ispunjeni", zaključio je Vanđelić, kojega je u NO Ine krajem 2010. postavila vlada Jadranke Kosor.

Inin nadzorni odbor ima devet članova, jednoga imenuju radnici, tri hrvatska vlada, a preostale MOL. Odluke se u tom tijelu mogu donositi većinom glasova, ali i tzv. glasovanjem o zadržanim pitanjima u komjemu je za odluku potrebno sedam glasova, pojasnio svjedok.

Da hrvatski predstavnici od izmjena međudioničkog ugovora 2009. nemaju nikakvog utjecaja na odlučivanje u Ini prošlog su tjedna na suđenju Sanaderu potvrdili i hrvatski predstavnici u upravi Ivan Krešić i Davor Mayer. Ustvrdili su i da su prepuštanjem upravljačkih prava MOL-u zakinuti hrvatski interesi, s obzirom da je Ina "kičma" hrvatskog energetskog sustava.

Osim za primanje mita od mađarskog MOL-a Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme zadužila za kupnju zgrada nekoliko veleposlanstava.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 20.04.12. 12:49

Vanđelić svjedoči da članovi uprave Ine ništa ne rade, ničim ne upravljaju i nemaju resore za koji su zaduženi. Za to veliko ništa dao im je plaću od 130.000 kuna. Tko je tu lud?


registracija
18/4/12

Olesja22, 20.04.12. 15:24

Sve smo ovo znali odavno jer je lijepo i jasno pisalo u svim medijima. A sad se svi iščuđavaju kao da su 20 godina živjeli na Novom Zelandu. Ovo je postala zemlja u kojoj nitko ništa nije čuo, nije vidio, ništa se ne sjeća. Epidemija kolektivne amnezije. Ameri kažu:"Mora da je nešto u vodi koju pijemo"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika