20.04.2012. / 14:08

Autor: Hina

Akademska solidarnost:

Jovanovićev zakon 'miriše' na Fuchsa

AS navodi kako će se "takvim zakonima i najavama njihove reanimacije suprotstaviti s jednakom odlučnošću i ustrajnošću s kojom se suprotstavila i prethodnim pokušajima njihova donošenja"

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" (AS) odbacio je danas Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju istaknuvši da je on tek "priprema terena" za "donošenje paketa zakona koji će se u većini rješenja minimalno razlikovati od odbačenih Fuchsovih prijedloga".

AS navodi kako će se "takvim zakonima i najavama njihove reanimacije suprotstaviti s jednakom odlučnošću i ustrajnošću s kojom se suprotstavila i prethodnim pokušajima njihova donošenja".

Smatraju kako Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te u tom povodu oglašena javna rasprava, u potpunosti potvrđuju politiku zabrinjavajućeg kontinuiteta te ocjenjuju kako su procedure sažete u iznimno kratkom roku inscenacije "široke" javne rasprave s osnovnim ciljem da do nje uopće ne dođe.

AS ističe kako "vatrogasno uvođenje navodnog reda ima u ovom Nacrtu tri jasno izražene tendencije s dubinskim i dalekosežnim posljedicama" te dodaje kako se u političkoj tendenciji radi o nastavku povlačenja države iz javne sfere i prepuštanju zajedničkih dobara i područja znanosti i visokog obrazovanja hirovitosti tržišta s ciljem svođenja čitavog sustava na njegovu kratkoročnu isplativost.

Ekonomska tendencija, kako navode, pokazuje da se radi o tretiranju znanosti i visokog obrazovanja kao nepotrebnog troška u strukturi javnih financija i u skladu s tim reduciranje kadrovskih potencijala i socijalnih prava te dobna i rodna diskriminacija.

Smatraju kako se na socijalnoj razini radi o nastavku komercijalizacije visokog obrazovanja i znanosti očuvanjem školarina koje se u postojećim uvjetima podrazumijevaju kao "dobrodošao znak" prijeko potrebne "poduzetničke klime" na fakultetima i institutima i jedini siguran izvor financijskih sredstava potrebnih za prividno funkcioniranje sustava.

Akcija solidarnosti podsjeća kako krivica za predložena rješenja nije samo na strani političkih aktera nego i svih elemenata sustava koji čekaju da se rješenja pojave sama od sebe.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika