20.04.2012. / 14:19

Autor: Hina , Nacional.hr

'Od pogreba radite cirkus kao u 'Ko to tamo peva''

Izmjenama i dopunama Zakona o grobljima, o kojima su jutros raspravljali zastupnici u Hrvatskom saboru, predlaže se da se prateće građevine na groblju kao što su krematorij, mrtvačnica, prostor za ispraćanje mrtvih i slične, mogu graditi izvan ograđenog prostora groblja, a ne kao što je predviđeno sadašnjim zakonom, samo unutar ograde groblja.

Branko VukšićBranko VukšićIzmjenama i dopunama Zakona o grobljima, o kojima su jutros raspravljali zastupnici u Hrvatskom saboru, predlaže se da se prateće građevine na groblju kao što su krematorij, mrtvačnica, prostor za ispraćanje mrtvih i slične, mogu graditi izvan ograđenog prostora groblja, a ne kao što je predviđeno sadašnjim zakonom, samo unutar ograde groblja.

Zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Karitaš pojasnila je kako je u primjeni postojećeg Zakona utvrđeno da je zbog nedostatka prostora, lokacijskih uvjeta, konfiguracije terena, neuređenih imovinskopravnih odnosa i drugih razloga, u pojedinim jedinicama lokalne samouprave nemoguće graditi mrtvačnice ili druge prateće objekte.

Zoran Vinković je u ime Kluba HDSSB-a predložio da se problem gradnje na grobljima temeljito izmjeni na dvije razine: legaliziranjem postojećih objekata koji su izgrađeni izvan groblja i pripremom novog zakona kojim će se definirati gradnje pratećih objekata unutar ograde groblja ili na čestici neposredno pored groblja.

"Neke su mrtvačnice izgrađene između dva trgovačka centra pa povorka koja prati pokojnika mora proći kroz blagajnu trgovačkog centra", ustvrdio je Vinković.

Branka Juričev Martinčev je u ime HDZ-a poručila kako za donošenje tih izmjena i dopuna predloženi zakon ne bi trebao ići po hitnoj saborskoj proceduri.

"Ni onima na grobljima, ni onima koji trebaju na groblje nikamo se ne žuri", poručila je zapitavši vladu misli li da će se hitnom izgradnjom pratećih građevina otkloniti poremećaji u gospodarstvu i pokrenuti novi investicijski ciklus.

Navela je primjer iz Šibensko-kninske županije u kojoj postoji inicijativa za izgradnju privatnog groblja. Zakon o grobljima bi morao moći odgovoriti i na takva pitanja, rekla je.

Zlatko Tušak, u ime Kluba Hrvatskih laburista suprotstavio se donošenju predloženih zakonskih izmjena poručivši kako se "te izmjene kroje za uske pojedinačne interese".

SDP-ovog zastupnika i gradonačelnika Jastrebarskog Mihaela Zmajlovića prozvao je zbog, kako je rekao, pokušaja da ishodi dozvolu za gradnju mrtvačnice na trgu u Gorici Svetojanskoj čime će se, po njegovom mišljenju, uništiti ljepota toga trga.

Zmajlović mu je, u ime kluba SDP-a rekao kako se ne osvrće na takvu pojedinačnu raspravu. "Hrvatski laburisti bi ovu raspravu htjeli svesti na političku borbu, a to sve skupa na temelju političkih pamfleta", poručio je.

U raspravu o grobljima uključio se i Laburist Branko Vukšić koji smatra da su izmjene Zakona podređene osobnim interesima.

"Mrtvačnice ćete graditi u centrima gradova, kraj disko klubova, pokraj birtija... Pogrebi će po receptu vladajuće koalicije izgledati kao u filmu 'Ko to tamo peva'", sarkastičan je bio Vukšić.

Dodajmo na kraju da su izmjene ipak usvojene s 85 glasova 'za' i 24 'protiv'.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 20.04.12. 18:53

Tušak je u pravu, dobro informiran, a Zmajlović u nedostatku argumenata pribjegava floskulama, kojima se i inače obilato služi na funkciji gradonačelnika.


registracija
26/12/06

capica, 20.04.12. 19:44

Tušak i njegovi Laburisti!!! Bitno ja da su PROTIV ! Skupina prebjega , populisti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika