20.04.2012. / 16:45

Autor: Nacional.hr

'Ključne riječi' na Queer festivalu u Zagrebu

Film je ovo koji tematizira ljudska prava seksualnih manjina te provocira svjesnost o njihovoj diskriminaciji u društvu

Scena iz filma Ključne riječiScena iz filma Ključne riječiZagreb Queer Festival, koji se održava od 23.-30. travnja u Zagrebu, predstaviti će u sklopu svog programa selekciju najupečatljivijih filmskih naslova queer tematike iz čitavog svijeta: kako dugometražne tako i kratke te igrane i dokumentarne.

Filmski program započinje 26.4 u 19 sati u kinu Europa dokumentarcem imena "Ključne riječi" mlade hrvatske redateljice Slavice Parlov. Film je ovo koji se bavi fenomenom Transseksualnosti te je ispričan kroz živote pet osoba. Likovi su osobe rođene kao pripadnici muškog spola,no tranzicijom u djetinjstvu ili mladosti su postale žene. Radnja se odvija u Španjolskoj. Dvije junakinje priče su prostitutke, dvije su nezaposlene, a jedna je političarka, aktivistica i zastupnica u parlamentu (prvi put u povijesti španjolskog parlamenta). Svaka od njih priča nam priču o jednom koraku u psiho-emocionalno-socijalnoj promjeni spola znanoj kao Tranzicija.

Teške životne priče osoba koje su diskriminirane, zlostavljane, marginalizirane završavaju tračkom nade koju daje priča zadnje protagonistice koja za vrijeme snimanja filma, uspijeva ući u španjolski parlament kao prva transseksualna zastupnica. Film je ovo koji tematizira ljudska prava seksualnih manjina te provocira svjesnost o njihovoj diskriminaciji u društvu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika