20.04.2012. / 19:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Država i Crkva dogovorile nadzor crkvenih financija

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu danas je održan sastanak Biskupske komisije HBK-a za odnose s državom i predstavnika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH na kojem se razgovaralo o aktualnim temama, a iznesena su i pojašnjenja stavova dviju strana o pitanjima kao što su Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, mjesto vjeronauka u školskoj nastavi, te važnost spomena na žrtve ratnih i poratnih stradanja tijekom novije hrvatske povijesti, priopćeno je iz HBK.

Biskupi su pristali na neke ustupkeBiskupi su pristali na neke ustupkeNovac koji država izdvaja za Crkvu iz državnog proračuna ubuduće će biti podložan financijskom nadzoru, dogovoreno je na sastanku između predstavnika Vlade i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije.

"Jasno je naglašeno da je Crkva uvijek bila i jest otvorena za nadzor od strane mjerodavnih državnih tijela transparentnosti namjenskoga trošenja proračunskih sredstava. Crkvi je do toga stalo i zbog iznošenja istine o financiranju i korištenju novca iz Državnog proračuna. Svjesni naslijeđenih i sadašnjih poteškoća koje se tiču povrata i naknade oduzete imovine izneseni su stavovi i iskrena želja da se nastave započeti razgovori", stoji u priopćenju odaslanom nakon sastanka.

Dodaje se da su Komisije za svako od navedenih pitanja, kao i drugih koji se tiču četiriju Ugovora, odlučile uspostaviti radna tijela koja bi jamčila stručan pristup i promicanje učinkovite suradnje.

"Komisije su ocijenile ovaj prvi sastanak iznimno korisnim izražavajući nadu da će se i na ovoj i na drugim razinama i u budućnosti razgovarati s jednakom otvforenošću u traženju općega dobra", stoji u priopćenju.

Istaknuli su i kako se razgovaralo o aktualnim temama, a iznesena su i pojašnjenja stavova dviju strana o pitanjima kao što su Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, mjesto vjeronauka u školskoj nastavi, te važnost spomena na žrtve ratnih i poratnih stradanja tijekom novije hrvatske povijesti.

"Obje strane su se usuglasile da se u međusobnoj komunikaciji, kao i u javnim istupima, mora biti odmjeren, poštujući različitost mišljenja", navodi se u priopćenju.

Kao središnja točka sastanka, navodi HBK, razmotreno je stanje provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te definiranje predmeta i metoda rada Mješovitih povjerenstava na daljnjoj provedbi tih Ugovora, a u otvorenom razgovoru i ozračju suradnje, priopćeno je, članovi Komisija zadržali su se na aktualnim točkama koje se tiču pravnoga okvira međusobnih odnosa, tematskih cjelina odgoja i kulture, gospodarskih pitanja te položaja Vojnoga ordinarijata u RH.

Glede pravnih pitanja u središtu je bilo usklađivanje pravnih sustava Crkve i države, odnosno prepoznavanja statusa pravnih osoba Katoličke Crkve.

Što se tiče područja kulture, na prvome je mjestu bilo pitanje školskih ustanova, odnosno, djelovanja katoličkih škola te prisutnosti vjeronauka i njegove izvedbe u javnim školama. Također, uočena je nužnost veće koordinacije u odnosu prema očuvanju i obnovi kulturalnih dobara i povezivanja radi ostvarivanja zajedničkih projekata i korištenja za to namijenjenih fondova EU.

Biskupsku komisiju HBK-a za odnose s državom čine zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić kao njezin predsjednik, te nadbiskupi ostalih nadbiskupija Ivan Devčić, Želimir Puljić, Ante Ivas, Vjekoslav Huzjak, Mate Uzinić, te pomoćni zagrebački nadbiskup Ivan Šaško i generalni tajnik HBK-a i tajnik Komisije Enco Rodinis.

Sastanku su u ime Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH nazočili njezin predsjednik, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Tomislav Saucha, te tajnik Komisije Franjo Dubrović.

Osim nazočnih na sastanku, u Državnoj komisiji još su i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministar uprave Arsen Bauk, te ministar financija Slavko Linić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 20.04.12. 21:01

Sve od lopova uzmite i dajte sirotinji,ako za boga znate.....


registracija
11/10/10

agaSovulj, 20.04.12. 22:53

ako su iskreno zainteresirani za traženje općega dobra, onda bi se na dnevni red trebalo staviti raskid, ili u najmanju ruku reviziju ugovora RH sa Svetom Stolicom. To pitanje bi Vlada trebala pokrenuti bez obzira što je za raskid/reviziju potrebna suglasnost obiju strana. Ako ništa drugo, tim činom bi Vlada pokazala dosljednost da radi u interesu Hrvatske. A na Svetoj Stolici bi onda ostalo da pokaže svoju osjetljivost i razumijevanje za teške prilike u kojima se Hrvatska i hrvatski narod našao, jer 200-300 milijuna kuna bi se moglo upotrijebiti za neke druge, sada potrebnije, stvari. Ako im je imalo stalo do Hrvatske i njihovog stada, te ako predstavljaju moralnu vertikalu društva, ne vidim razloga da bi se tome trebali protiviti. Ishod, ovakav ili onakav, bi pokazao pravo lice Svete Stolice.
Potez je na Milanoviću. Ali sumnjam da će ga ikad povući.


registracija
11/1/10

fluid, 21.04.12. 01:26

Klasični mafijaško-masonski dogovori .Kao kroz sve ove vjekove.


registracija
1/3/11

Laudate, 21.04.12. 06:35

Nekima ili nije jasno ili namjerno bacaju prašinu u oči narodu i ne žele shvatiti da je novac Crkvi = novac dat hrvatskom narodu.

Taj novac ne ide van Hrvatske.
Tkome je stalo do brige o državnim financijama neka krene ne od 38 milijuna eura za Crkve koji ostaje tu nego od 550 milijuna eura godišnje za EU + indirektna šteta od još jedne milijarde eura. Godišnje!!!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 21.04.12. 07:43

Laudate@ trebao si o tome više pisati prije referenduma za pristupanje u EU,sada je prekasno.Vjerujem da ćeš biti tako jednako glasan kada je u pitanju revizija Vatikanskog ugovora,iako se Milanović već distancirao po pitanju istog.Pozdrav.


registracija
1/3/11

Laudate, 21.04.12. 08:04

@miroljubiv
Vatikanski ugovor je po meni dobar i ne vidim razloga da se mijenja.Njime je volja većine hrvatskog naroda zaštićena, a novac koji ide Crkvi ide u stvari hrvatskom narodu.


registracija
15/8/09

vergilia, 21.04.12. 08:26

Haha - ovo je da pukneš od smijeha! Crkvena mafija želi pod kontrolu staviti državu, to je smisao ovog prijedloga - pazi što govoriš i radiš, Milanoviću, sve što se poduzima mora biti odmjereno i moraš poštivati različitost mišljenja..:))) Nek ti ne padne na pamet da predlažeš satnicu vjeronauka bez ovih mantijaša, nek ti ne padne na pamet hapsiti pedofile, nek ti ne padne na pamet osporiti proračunske novce koje ova mafija troši pozivajući se na volju naroda, nek ti ne padne na pamet dati ženama pravo na MPO i homo partnerima da žive ko i sav drugi narod - o, bolesnici jedni, mafijo crna! Opkrali ste hrvatsku državu i hrvatski narod zajedno s velikim voždom Francekom - fuj, fuj!!
Hehe, ekipa od strane Vlade je zgodno složena, baš me zanima hoće li takav sastav ova crkvena mafija prihvatiti, ili će uložiti ""prigovor", s obzirom da je Bozanić tu, a Milanovića nema...ne znam da li će Bozanića taj "nivo" zadovoljiti, nebu se mogao s Milanovićem naslikavati niti mu se direktno obraćati - Milanović - papa Vlade ..:)) Mudro.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 21.04.12. 08:42

Nažalost ne mogu se složiti sa tobom @Laudate,ali cijenim svačije mišljenje,makar i proturječno mojem.Ima puno povijesne istine u citatima @Vergilie,i to je ono što se skriva ispod tepiha,ali sve izlazi van,svejedno.


registracija
7/7/11

gadovi, 21.04.12. 09:23

laudate
Novac preko crkve ide hrvatskom narodu
ma mo'š mislit
evo baš sam primjetio da je u gruntovnica crkvena imovima uknjižena kao "općenarodno dobro"
Poslije je dato na upravljanje crkvi, naravno uz malu naknadu koji bi crkva "dala" narodu za korištenje iste.
Tipična crkvena zamjena teza, prastari trik za slijepe.


registracija
1/3/11

Laudate, 21.04.12. 09:24

@miroljubiv
kada govorimo o povijesnoj istini treba reći i sljedeće:
- hrvatstvo je uvijek bilo nepoželjno onima u i izvan Hrvatske koji su se povodili za trenutnim moćnicima (Talijani, Austrijanci, Mađari, Srbi, ... sada EU), i sve to vrijeme kroz brojna stoljeća Crkva je bila pouzdani čuvar nacionalne svijesti

Oni koji crkve dostojanstvenike nazivaju bolesnicima i mafijom mogu misliti da pripadaju kulturnom europskom krugu, ali samo misliti. To je balkanska nekultura.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 21.04.12. 09:48

Treba ugovor RASKINUTI ! Vatikan nije država s kojom trebamo tikve saditi, treba se odreć prijateljstva s VRAGOM. Što je to dobro od Vatikana? Ništa. Što je loše od Vatikana? Sve: Pedofilija, gramzivost, bogaćenje na tuđi račun, prodaja magle za velike pare. Odakle im silna imovina?. Žive na račun Boga, a rade za demone. Da li je itko nekada i negdje vidio popa sa drvenim križem oko vrata? Sve zlato i dijamanti!!Crkva neka živi od dobrovoljni priloga onih koji tamo i idu .Licemjerni popovi (pedofili) žive u obilju, u dvorcima, svili i dedefu, a puna usta su im poniznosti i skromnosti. Fuj popovi !!! Popove i crkvu treba obvezno distancirati od civilne države i ukinuti sve šolde koje dobivaju, u 2000 godina pokrali su više nego svi ostali režimi skupa, samo jim je kradeze blizu!!! DOLJE POPOVI LOPOVI!!!


registracija
15/8/09

vergilia, 21.04.12. 09:55

Hja, govorenje istine oduvijek je za crkvu, njezine mantijaše i one koji im se kriju pod skutama bila - hereza. Spaljivanje, sakaćenje, ispiranje mozga, licemjerje, materijalna nezasitnost, seksualne perverzije i zločini koji se prikrivaju, crkvena korupcija i profiterstvo- to doista pripada kulturnom europskom krugu! Kulturno je kad neka bolesna opatica prodaje djecu, kulturno je kad perverzni popina zavlači ruku u međunožje djece dok drugom rukom drži križ, kulturno je kad neki homo dostojanstvenik orgija s političkom elitom - ma, sve je to kulturno, baš kao i otimanje od iscrpljene hrvatske države...:)


registracija
15/8/09

vergilia, 21.04.12. 09:59

Takozvana europska klerokultura kao alat očuvanja hrvatske nacionalne svijesti..:)))
Za popišati od smijeha, smij se hrvatski narode...sam sebi!


registracija
1/3/11

Laudate, 21.04.12. 10:16

".... za popišati se od smijeha,.."
Što se čeka?, ali bez izvješća i detalja.


registracija
26/12/06

capica, 21.04.12. 10:38

Vlaisavljević, 21.04.12. 09:48

pitaš odakle im silna imovina, pa eto samo da malo nabrojim;

crkvena desetina
prisvajanje imanja žena i njihovih obitelji koje su spaljene kao vještice
prodaja crkvenih oprosta /simonija , mislim da je tu najviše nakupljeno


registracija
24/7/11

mrvek, 21.04.12. 12:08

Sva sreća pa crkva nema ovlasti kao u vrijeme inkvizicije jer bi popalili sve koji ne vole crkvu i KRADEZE.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.04.12. 12:28

Sekularizam odmah.Vjeronauk van iz škole.
Novac obrazovanju,zapošljavanju i sirotinji.
Ako nekim slučajem Crkva ne preživi,tim bolje.


registracija
26/12/06

capica, 21.04.12. 14:50

lolobrigita, 21.04.12. 12:28

Tako bi trebalo, ali...
Crkva stalno napominje da država nije vratila svu imovinu , evo i u ovom članku se spominje povrat imovine Crkvi. Znaš kako je, ak si dužna, onda si u jednoj vrsti ropstva !


registracija
1/3/11

Laudate, 21.04.12. 15:32

Komunisti su poslije 1945 oduzeli Crkvu gotovo svu imovinu, oduzeli zemlju veleposjednicima i bogatijim seljacima, tvornice i drugu imovinu industrijalcima.

Kada će se netko sjetiti i njih priupitati gdje je taj novac.
Umjesto toga imamo "drš'te lopova" i pokazuju u Crkvu koju su već jednom temeljito opljačkali.


registracija
12/1/11

siziff, 21.04.12. 16:57

......"Jasno je naglašeno da je Crkva bila i jest otvorena za nadzor od strane mjerodavnih državnih tjela "......


Also,,,,ovo je vrhunac!
Ovdje bi i baron Minhauzen zanjemio

Lažu čim otvore bogobojazna ustašca, ali ovo ulazi u anale majčice Crkve - majke svih laži.
Ovime su preskočili sami sebe


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika