20.04.2012. / 20:27

Autor: Hina

Komšić i Izetbegović odbit će prijedlog proračuna

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić neće podržati prijedlog državnog proračuna za 2012. koji je ovaj tjedan usvojilo Vijeće ministara BiH što znači da će proračun "pasti" iako je za njega glasovao i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je ujedno predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) čiji je član i Komšić.

Željko KomšićŽeljko KomšićHrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić neće podržati prijedlog državnog proračuna za 2012. koji je ovaj tjedan usvojilo Vijeće ministara BiH što znači da će proračun "pasti" iako je za njega glasovao i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je ujedno predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) čiji je član i Komšić.

Lokalni mediji u BiH prenijeli su u petak kako je Komšić odlučio glasovati protiv predviđenog proračuna jer on, među ostalim, predviđa smanjenje plaća za 4,5 posto svima koji je dobivaju iz proračuna osim državnim dužnosnicima.

Komšićevu nakanu da odbije predviđeni proračun od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) medijima je potvrdio i njegov savjetnik za medije Damir Bećirović.

On je objasnio kako će Komšić ustrajati na izmjenama ustava koji zabranjuje da se državnim dužnosnicima smanjuju plaće u vrijeme trajanja njihova mandata.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja se ranije otvoreno usprotivila predloženom proračunu i čiji su ministri glasovali protiv predloženog iznosa najavljeno je kako će protiv proračuna glasovati i aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ujedno visoki dužnosnik SDA.

Prema postojećim zakonskim odredbama Vijeće ministara BiH tek je predlagatelj proračuna a o prihvaćanju ili odbijanju predložene svote odluku donosi Predsjedništvo BiH koje onda svoje stajalište prosljeđuje državnom parlamentu na konačnu potvrdu.

Rasprave o proračunu BiH za 2012. već su izazvale ozbiljnu krizu unutar vladajuće koalicije koju uz SDP i SDA čine i HDZ BiH, HDZ 1990. te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS).

SDA je posebice upozorila kako u proračunu nedostaju sredstva za učinkovito funkcioniranje nekih važnih državnih agencija.

Sindikalne udruge koje okupljaju zaposlene u državnim policijskim tijelima i agencijama najavili su mogućnost stupanja u opći štrajk.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika