21.04.2012. / 08:28

Autor: Hina

Hrvatska u akciji "Zelena čistka"

U akciju su uključene sve hrvatske županije te više od 60 gradova i općina, a očekuje se sudjelovanje više od 30.000 volontera, najavila je voditeljica kampanje Helena Traub iz udruge Žmergo

IlustracijaIlustracijaNajveća ekološka akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj održava se danas na više od tisuću lokacija u sklopu kampanje "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš" koja se provodi kao dio svjetskog pokreta "Let's do it!" i akcije World cleanup 2012.

Hrvatska se po prvi puta uključila u tu ekološku akciju.

U akciju su uključene sve hrvatske županije te više od 60 gradova i općina, a očekuje se sudjelovanje više od 30.000 volontera, najavila je voditeljica kampanje Helena Traub iz udruge Žmergo. Rekla je i kako su neke sredine, zbog vremenskih uvjeta i najavljene kiše, odgodile akciju za sljedeću subotu, 28. travnja.

"Zelena čistka" održava se pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će u Zagrebu akciji "Zelena čistka" u 10,45 sati u Ulici Kneza Branimira, nasuprot Poslovnog centra Zavrtnica.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović pridružit će se akciji "Zelena čistka" u Zagrebu u 9 sati na lokaciji Branimirova Retkovec III. Akciji čišćenja prisustvovat će i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Voditeljica kampanje Helena Traub pozvala je sve hrvatske građane u akciju čišćenja. "Ako želimo čist okoliš, a on nam treba, moramo biti dio promjene jer one kreću od nas samih. Svatko od nas može napraviti promjenu. Pozivam sve građane da budu dio promjene – pridružite nam se i učinimo naš okoliš ljepšim i čišćim", poručila je Traub. Istaknula je kako je cilj kampanje podizanje svijesti hrvatskih građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a njezin vrhunac je današnja akcija čišćenja prethodno kartiranih divljih odlagališta.

Istaknula je da se osim u Hrvatskoj, akcija danas provodi i u Latviji, Litvi, Španjolskoj, Austriji, Rusiji te Kaliforniji. U svijetu se dosad u tu kampanju uključilo više od 90 zemalja.

U Hrvatskoj se kampanja provodi i uz potporu Oružanih snaga RH, Hrvatskog Caritasa, brojnih institucija poput Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, Hrvatskog planinarskog društva, Hrvatskog lovačkog saveza te brojnih prijatelja akcije. Inicijativu podupiru i brojne poznate osobe kao što su Tarik Filipović, Alen Liverić, Antonija Blaće, Blaženka Leib, Ida Prester, Nina Violić, Luka Nižetić, Lela Kaplowitz, Dražen Turina Šajeta, Mare Milin, Pero Mrnarević.

Traub je najavila kako će akcija simbolično završiti u Opatiji u mjestu Ika u 14 sati, gdje će im se pridružiti gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i obnašatelj dužnosti Primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić.

Završna konferencija za novinare na kojoj će organizatori akcije, predstavnici udruge Žmergo, izvijestiti o njenim rezultatima održat će se danas u 17 sati u Hotelu Bristol u Opatiji.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika