21.04.2012. / 08:31

Autor: Hina

Ajatolah zadovoljan pregovorima sa Zapadom

Ajatolah Džanati izjavio je kako su se pregovori pokazali uspješnima i da je zamijećen napredak, no dodao je kako Teheran namjerava prekinuti pregovore ukoliko zapadne zemlje i dalje nastave s nametanjem sankcija tijekom pregovora

IlustracijaIlustracijaUtjecajni iranski ajatolah Ahmad Džanati, tajnik Vijeća čuvara revolucije pozitivno je u petak govorio o nedavno održanim nuklearnim pregovorma između Irana i svjetskih sila, što je zadnja u nizu pozitivnih izjava visokih iranskih dužnosnika, a analitičari procjenjuju da bi to moglo značiti kako službeni Teheran postupno ublažava svoje dosadašnje stajalište.

Ajatolah Džanati izjavio je kako su se pregovori pokazali uspješnima i da je zamijećen napredak, no dodao je kako Teheran namjerava prekinuti pregovore ukoliko zapadne zemlje i dalje nastave s nametanjem sankcija tijekom pregovora.

Predstavnici svjetskih sila održali su prošli tjedan u Istanbulu s iranskim dužnosnicima. Razgovaralo se o njihovim bojaznima, kada je u pitanju nuklearni program, za koji SAD vjeruje da je paravan iza kojega se krije razvoj nuklearnog oružja.

Iranci su odbili odustati od obogaćivanja urana, unatoč pritisku Zapada i njegovim sankcijama, uz objašnjenje da nuklearni procesi služe isključivo u miroljubive svrhe.

Zapadni diplomati na sastanak su reagirali opreznim optimizmom, tvrdeći da je još dug put pred njima prije nego što se postigne bilo kakav sporazum.

Obje su se strane pristale sastati ponovno u Bagdadu 23. svibnja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika