21.04.2012. / 13:51

Autor: Hina

Ugrožena socijalna kohezija Unije

„Kriza u Europskoj uniji nije samo ekonomska i financijska, nego ima i socijalnu dimenziju, koja može ugroziti socijalnu koheziju unije“, stoji , uz ostalo, u zaključcima Varšavske konferencije

IlustracijaIlustracijaPredsjednici parlamenata zemalja članica Europske unije i zamalja kandidatkinja upozorili su u subotu na kraju dvodnevne konferencije u Varšavi, da kriza u Europskoj uniji nije samo gospodarska, nego ima i dimenziju koja može ugroziti socijalnu koheziju Europske unije.

„Kriza u Europskoj uniji nije samo ekonomska i financijska, nego ima i socijalnu dimenziju, koja može ugroziti socijalnu koheziju unije“, stoji , uz ostalo, u zaključcima Varšavske konferencije.

Ponovljeno je da je unija zasnovana na zajedničkim vrijednostima i da se ciljevi mogu postići samo kroz zajedničko djelovanje članica, te je istaknuto da krizu treba upotrijebiti za jačanje zajedničkog djelovanja.

Sudionici konferencije raspravljali su o parlamentarnom nadzoru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP), a zaključeno je da će se u tu svrhu oformiti međuparlamentarna konferencija koja će zasjedati svakih šest mjeseci u zemlji predsjedateljici EU.

Na toj će konferenciji svaki nacionalni parlament zemalja članica EU imati po 6 članova, a Europski parlament 16 članova. Zemlje kandidatkinje i Norveška imat će po četiri zastupnika na konferenciji.

Sudionici konferencije raspravljali su o implikacijama Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj Uniji po parlamente Europske unije, te pozdravili njegovo potpisivanje koje bi trebalo dovesti do financijske i ekonomske stabilizacije.

Raspravljalo se i o odnosu Parlamenta, javnog mišljenja i medija te je, uz ostalo, ponovljeno je kako mediji imaju ključnu ulogu u djelovanju parlamentarne demokracije.

Hrvatsko se izaslanstvo, na čelu s potpredsjednikom Sabora Josipom Lekom, na marginama varšavskog skupa sastalo s većinom delegacija parlamenata članica EU i zemalja kandidata a na tim je sastancima pružena puna potpora pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji. Ta je potpora pružena i u zaključcima Varšavske konferencije u kojima su predsjednici parlamenata preporučili parlamentima zemalja članica da dovrše ratifikacijski proces što je prije moguće kako bi Republika Hrvatska pristupila Europskoj uniji kada je i planirano, u srpnju 2013. godine.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 21.04.12. 15:15

Kakva je to UNIJA kad njeni Gradjani imaju razlicite PUTOVNICE --treba uvesti EU PUTOVNICU...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika