22.04.2012. / 15:29

Autor: Hina

Mrsić o Vadinim mjerama

Nećemo podizati dobnu granicu za mirovinu

Imamo 330 tisuća nezaposlenih, od toga 130 tisuća mladih, i treba raditi na otvaranju novih radnih mjesta i njihovu zapošljavanju, izjavio je ministar Mrsić novinarima u Jasenovcu gdje je u Spomen području Jasenovac nazočio komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora

Mirando MrsićMirando MrsićMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na upite novinara o mogućnosti produljenja radnog staža te onemogućavanja odlaska u mirovinu prije 65. godine života, kazao je kako se o tome trenutno ne razmišlja.

Imamo 330 tisuća nezaposlenih, od toga 130 tisuća mladih, i treba raditi na otvaranju novih radnih mjesta i njihovu zapošljavanju, izjavio je ministar Mrsić novinarima u Jasenovcu gdje je u Spomen području Jasenovac nazočio komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora.

Ocijenio je kako je problem hrvatskog mirovinskog sustava, za razliku od europskih zemalja, da imamo najmanji broj ljudi koji su otišli u mirovinu sa 65 godina života i 40 godina mirovinskog staža, odnosno samo 18 posto.

Imamo više od 27 posto radnika koji su otišli u invalidsku mirovinu jer je u Hrvatskoj stav da kada kod nekoga dođe do oštećenja zdravlja automatski odlazi u invalidsku mirovinu koja je manja od starosne. Cilj nam je, naglasio je ministar Mrsić, da za sve te ljude vidimo koliko još mogu raditi i na kojem radnom mjestu, odnosno da se prenamjene i nastave raditi u istoj tvrtci na nekom drugom radnom mjestu.

Najavio je kako su to sve mjere koje će država primjenjivati, i preko Fonda za rehabilitaciju invalida i potpore tvrtkama nastojati zadržati te ljude u radnom procesu, kako bi oni završili svoj radni vijek i imali bolju mirovinu nego sada.

To nije nikakva nova mjera niti najava produženja dobi za odlazak u mirovinu, nego mjera države koja će omogućiti ljudima da rade koliko budu mogli, a ne da ih se nasilno tjera u invalidsku mirovinu, rekao je.

U vezi s mogućnosti dokupa mirovinskog staža, Mrsić je kazao kako je to institut koji traje već godinama.

Vidjet ćemo što to znači za državu, a što za ljude koji odlaze u mirovinu i na koji način to napraviti. To je jedan od modela koji razmatramo, a konačnu odluku ćemo donijeti kada sve stavimo na stol, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 22.04.12. 15:59

Ja imam 52 godine i nezaposlen sam.Neka mi taj ministar da posao i obećajem da ču raditi do 70.


registracija
16/6/10

nosonja, 22.04.12. 16:48

Garantiram da je to razlog (možda i najveći) zašto smo u govnima iz kojih nikada nećemo izaći. U mome
gradu su puni kafići i ulice domoljuba koji su otišli u mirovinu sa 30 godina, a ja....ja ću vjerojatno i krepati na radnom mjestu


registracija
22/4/12

nesolipamet, 22.04.12. 16:54

Morat će se granica podizati...jer to svi rade u svijetu.Mimistar brblja na pamet.


registracija
9/3/10

nostradurus, 22.04.12. 18:14

@nesolipamet, ministar po zakonu ne smije širiti uznemirujuće vijesti. :-))

Granica se mora dizati jer se novac u mio fondovima ne može akumulirati. Jede ga stalni trošak za plaćanje kamata na korištenje kreditnog novca.

Da ukinemo kreditnu emisiju novca, fondovi bi mogli raditi sa akumulacijom, kao što su nekad radili.
http://www.scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
7/7/11

gadovi, 22.04.12. 23:02

Dobru granicu treba podići na 72 godine. Tako bismo bilo sigurni da će miljenici HDZ-ovog režima provesti cijeli život u mirovini. Te kreature gledam svaki dan gdje umiru od dosade i h _ bu tu istu državu da im ništa nije dala a da zašta su se oni borili. Sve u svemu, ova država ne vrijedi pišljivog boba


registracija
4/1/09

miroljubiv, 23.04.12. 00:36

Bit će onako kako Bruselles naredi,a njegovi vojnici ovdje zapovijedi moraju izvršavati.Ne znam kada će izaći u javnost koliko zdravo stanovništvo imamo i koliko uopće umirovljenika živi dočekaju svoju mirovinu.


registracija
6/4/12

elem, 23.04.12. 07:23

Nezaposlenost velika. Slažem se ali... Više o polovine svih nezaposlenih traži posao i moli boga da ga ne nađe. Imam to priliku vidjeti svaki dan. I ja sam ostala bez posla sa 50 god. Nisam sjedila kući i kukala već sam svaki dan tražila.
U par mjeseci traženja, mogla sam birati od tri ponude ali naravno nisam prvo pitala kolika će mi biti plaća već sam bila spremna volontirati par mjeseci da vidi i poslodavac i ja da li mogu obavljati zadatke za koje ću primati plaću. Dakle, ovo što sada predlažu 1600.00 kn, prijava na mirovinsko i zdravstveno je meni ok.
Stekli su diplomu i sada mogu stažirati uz naknadu i nakon godinu dana su spremni za tržište rada.
Ne vidim gdje je problem.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika