23.04.2012. / 09:54

Autor: Diana Robaš

Opasna igra EU birokrata

Izglasavanje nepovjerenja Europi

U sjeni francuskih predsjedničkih izbora, koje bi prema projekcijama analitičara na koncu mogli odlučiti glasači tamošnje radikalne desnice, našla se francusko-njemačka inicijativa o privremenom uvođenju kontrole na graničnim prijelazima u zemljama potpisnicama slobodnog Schengenskog prostora. Premda je inicijativa posljedica populističke predizborne igre francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, Der Spiegel upozorava da je riječ o iznimno opasnom simboličkom potezu koji označava regresiju u pogubno „nacionalističko razmišljanje"

IlustracijaIlustracijaZajednički prijedlog Njemačke i Francuske da se u zemlje schengenskog prostora privremeno ponovo uvedu carinsku kontrolu, naštetio bi jednom od najjačih simbola europskog jedinstva i možda čak doprinio propasti EU, piše njemački Der Spiegel.

Njemački dnevni list Süddeutsche Zeitung izvijestio je da njemački i francuski ministri unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich i Claude Guéant, na idućem sastanku ministara unutarnjih poslova EU planiraju predložiti ponovno uvođenje graničnih kontrola u zemljama potpisnicama Schengenskog sporazuma. Bila bi to privremena mjera u krajnjoj nuždi čije bi trajanje bilo ograničeno na 30 dana.

Antiimigrantska retorika francuskog predsjednika

Spiegelov dopisnik Carsten Volkery upozorava da bi ta naoko bezazlena i razumna mjera znatno unazadila Europu. Građani zemalja schengenske zone od 1995. godine slobodno se kreću kontinentom, što je uz zajedničku valutu možda i „najjači simbol europskog jedinstva". Ukidanje schengenskih odredaba značilo bi „izglasati nepovjerenje Europi". Osobito je sumnjivo što se taj prijedlog pojavljuje usred francuske predsjedničke kampanje, čime predsjednik Nicolas Sarkozy očito u posljednji čas želi pridobiti glasače oštrim stavom prema imigrantima. Činjenicu da se Friedrich pridružio Francuzima u toj „šaradi" Volkery naziva „vrijednom žaljenja", ali i donekle očekivanom s obzirom na njegovu stranačku pripadnost - član je desno-centrističke Kršćanske socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćanske demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Kada je Danska prošle godine najavila ponovno uvođenje graničnih kontrola, Friedrich se tome odlučno usprotivio te bi sada trebao objasniti što ga je navelo da se predomisli i zaigra ovu „populističku igru". Schengenski sustav, doduše, nije bez mana, osobito nakon što su s proširenjem EU na istok „njegove vanjske granice postale poroznije": Grčka ne pazi dovoljno na granicu prema Turskoj, a Italija krši Schengenski sporazum propuštajući strane izbjeglice prema drugim zemljama kako se ne bi za njih morala brinuti.

Regresija u nacionalizam

Ipak, naglašava Spiegleov novinar, te je probleme uz malo dobre političke volje moguće riješiti strožom zaštitom granica i učinkovitijim razmještajem izbjeglica u EU, bez ukidanja načela o slobodnom kretanju. Jedinstvo EU već je dovoljno narušeno krizom eura te je ograničavanje sloboda utemeljenih Schengenskim sporazumom posljednja stvar koja joj u ovom trenutku treba. Osim toga, ukoliko se uistinu želi zaustaviti priljev imigranata, uspostava kontrole na svega 30 dana posve je beznačajna mjera.

Volkery stoga vjeruje da francusko-njemački prijedlog ima prvenstveno simboličko značenje: on je upozorenje Europskoj komisiji, koja je nedavno zahtijevala pravo glasa u pograničnim pitanjima, da „vlade snose krajnju odgovornost za svoje granice i uvijek ih mogu zapečatiti u slučaju nužde". No taj simbolički potez označava regresiju u „nacionalističko razmišljanje" koje je za mnoge već postalo stvar prošlosti i kao takav bi mogao imati „drastične posljedice". Uz to, „on podsjeća na zemlju koju kontinentalni Europljani vole ismijavati zbog njezine opsesije vlastitim granicama: Veliku Britaniju".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 23.04.12. 12:25

To je jednostavno bumerang koji se vraća "vladarima svijeta".Svojim politikama stvaraju točno ovakve uvjete po kojima razvoji događaja upravo i idu.Svoju nemoralnost,kapitalističku pohlepu i socijalnu neosjetljivost,platiti će kad-tad povratkom svega svojega smeća koji distribuiraju.Svijet je globalno selo i teško se mogu,bez rata i obilnih količina krvi,kontrolirati svi procesi koji će nastajati nekonzistentnim politikama diljem svijeta.Svijet je "daska koja vraća udarac".No dok pohlepa i gramzivost,neumjerenost i socijalna neosjetljivost to shvate,apokalipse su već pred vratima.Zaista planetu Zemlji nisu potrebni vanzemaljci koji će je ugroziti i uništiti.Ljudi to rade bez ikakvog problema u dostatnoj mjeri za samouništenje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika