23.04.2012. / 11:41

Autor: Hina , Nacional.hr

Svjedočenje naci-monstruma

'Moja ubojstva su bila mali barbarski čin'

U ponedjeljak je Breivik trebao odgovoriti na glavno pitanje, vezano uz njegovo mentalno zdravlje, ali zbog kašnjenja procesa, tužitelj je zatražio da se o tome raspravlja u srijedu

ArhivaArhivaAnders Behring Breivik, kojem se sudi za smrt 77 osoba u Norveškoj, u ponedjeljak je nastavio sa svjedočenjem objašnjavajući ubojstva na otoku Utoya, gdje je 22. srpnja 2011. ubio 69 osoba, uglavnom mladih.

Šestog dana procesa, Breivik bi trebao odgovoriti na pitanja iz optužnice vezana uz masakr.

Breivik je danas u sudnici kazao da su njegova ubojstva bili "mali barbarski čin koji je trebao spriječiti veći barbarski čin".

Ispričao se 'svim nevinim ljudima koji su poginuli u eksploziji auto-bombe te nisu imali veze s politikom'. Ispriku nije dao za pokolj na otoku Utoya.

U petak je desničarski ekstremist detaljno opisivao, stravično hladnim i mirnim glasom, kako je 75 minuta pucao po mladima na otoku, od kojih su neki bili paralizirani strahom, a većinu je ubio metkom u glavu.

Prema njegovim riječima, adolescenti su bili "legitimna meta" kao članovi političke organizacije koja je po njegovom mišljenju izložila norveško društvo multikulturalnosti i islamu.

U ponedjeljak je Breivik trebao odgovoriti na glavno pitanje, vezano uz njegovo mentalno zdravlje, ali zbog kašnjenja procesa, tužitelj je zatražio da se o tome raspravlja u srijedu.

Iako je na prvom psihijatrijskom vještanju proglašen "psihotičnim", dok je na drugom ocijenjen mentalno zdravim, Breivik želi da mu se sudi jer ne želi da se njegova islamofobična ideologija proglasi "dijagnozom".

"Ja nisam psihijatrijski slučaj i ja sam kazneno odgovoran", rekao je u petak.

Breivik (33) je 22. srpnja prošle godine ubio 69 osoba na otoku Utoya, dok je ranije u Oslu ubio osam osoba.

Ako bude proglašen mentalnim bolesnikom, život bi mogao provesti u psihijatrijskoj klinici.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika