23.04.2012. / 15:24

Autor: Hina

Sud vs. Holy

Ministrica nedopustivo prejudicira odluku suda

"Nedopustivo je, a u odnosu na odvjetnika i protivno Kodeksu odvjetničke etike, prejudicirati odluku u kaznenom postupku koji je u tijeku pred sudom", navodi u priopćenju glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, osvrćući se na nedavnu izjavu ministrice Holy koja je prenijela navode Kalamburina odvjetnika Stjepana Vokića da je "odbačaj optužnice u tijeku i da se samo čeka povratak sutkinje s bolovanja"

Mirela Holy; Photo: Patrik Macek/PixsellMirela Holy; Photo: Patrik Macek/PixsellZagrebački Županijski sud danas je nedopustivim prejudiciranjem sudske odluke ocijenio izjavu ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy koja je prenijela navode odvjetnika Sanje Kalambure, nedavno imenovane za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako postoje informacije da je u tijeku odbačaj kaznene prijave protiv Kalambure, a u odnosu na odvjetnika te navode smatra i kršenjem Kodeksa odvjetničke etike.

"Nedopustivo je, a u odnosu na odvjetnika i protivno Kodeksu odvjetničke etike, prejudicirati odluku u kaznenom postupku koji je u tijeku pred sudom", navodi u priopćenju glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, osvrćući se na nedavnu izjavu ministrice Holy koja je prenijela navode Kalamburina odvjetnika Stjepana Vokića da je "odbačaj optužnice u tijeku i da se samo čeka povratak sutkinje s bolovanja".

Sud je stava da se u konkretnom slučaju radi o stvaranju dojma u javnosti da je odluka naručena i već donijeta, te da je pitanje trenutka kada će se sutkinja vratiti s bolovanja i samo odraditi tehnički dio posla.

Nepoštivanje trodiobe vlasti

"Smatramo neprimjerenom ovakvu lakoću davanja izjava u sustavu čiji imperativ mora biti poštivanje trodiobe vlasti te neovisnosti sudova i sudaca, kojih odluke moraju biti lišene spekulacija i bilo kakvih utjecaja, a naročito onih koji dolaze iz redova drugih tijela vlasti", stoji u priopćenju.

Radi potpunog i ispravnog informiranja javnosti u zagrebačkom Županijskom sudu navode kako je optužnica protiv Kalambure, koju se tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti dok je bila djelatnica Fonda, te drugih optuženika, na pravnu snagu stupila 25. veljače prošle godine.

Rasprava na sudu u tom predmetu bila je zakazana za 29. kolovoza 2011. godine, ali je odgođena zbog nedolaska svih optuženika, te je spis 6. travnja ove godine dostavljen na kratak uvid Zagrebačkom državnom odvjetništvu nakon čega je "bez odbačaja optužnice" vraćen na sud 23. travnja. Prva iduća radnja oko zakazivanja novog ročišta uslijedit će prema rasporedu sutkinje Rajke Tomerlin Almer, stoji u priopćenju.

Ministrica Holy je prije nekoliko dana novinarima izjavila kako vjeruje da će optužnica protiv Kalambure, koja je aktivirana, ali još nije pravomoćna, uskoro biti riješena, te da u ovom trenutku ne vidi razloga za povlačenje suglasnosti koje je dala na prijedlog Upravnog odbora Fonda o njezinom imenovanju.

'Samo se čeka sutkinja pa da odbaci slučaj'

"Tako da vjerujem da će javnost biti informirana o svim detaljima ovog slučaja. Postoje informacije koje je dobio odvjetnik Sanje Kalambure, da je već odbačaj napisan samo se čeka da se sutkinja vrati s bolovanja", kazala je Holy.

Novinari su tada i premijera Zorana Milanovića pitali hoće li povući imenovanje Kalambure za direktoricu Fonda, na što je odgovorio kako se u Vladi ne bave policijskim provjerama je li netko optužen, te izjavio da je Kalambura imenovana na prijedlog ministrice Holy koja stoji iza svojih prijedloga za koje preuzima i određeni rizik, odgovornost i teret, tim veći što je protiv Kalambure, kako je rekao, navodno podignuta optužnica.

Vezane vijesti

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

"Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti! Da, doslovce takvu poruku dobila sam u pismu čim sam najavila da krećem u radikalne promjene… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 23.04.12. 16:09

Poštovana ministrice,ako imate imalo vremena,ispada da Vas napada cijela NO ekološka Hrvatska ! Suprotno,svi koji volimo higijenu okoliša smo s Vama i od Vas očekujemo nešto novo i hrabro.Nastavite tako,samo kad dođete nekamo, pitajte te potkupljene službenike:"imate li koji gorući zagađivać ?".Kad kažu NEEE ..lažu !


registracija
18/2/12

Mirni, 23.04.12. 17:24

Da, treba šutiti godinama i čekati konačnu presudu i nesmiješ ni pisnuti.E moji suci, lako vama kad nemate pravog gazde da podvikne pa da vidiš kako se brzo rješavaju presude.


registracija
22/1/11

mirkec1, 23.04.12. 18:23

"Vračena na sud 23. travnja"? Nije li to baš danas? Kak se to baš poklopilo...E moje sudstvo neovisno...


registracija
15/11/06

rimaz, 23.04.12. 21:05

Nikom ništa kad sudac pogriješi, donese presudu koju mu Vrhovni sud poništi i vrati na novo suđenje. Konkretno, Turudić pogriješio. Greška je pronašla veća instanca. I što se dešava? Turudić i dalje sudi. Tko će nadoknaditi materijalne troškove koji su proistekli iz Turudićeve pogreške? Turudić sigurno neće, jer tko radi taj i griješi. E pa, svi mi ćemo stati uz Turudića, biti njegovi zaštitnici jer je on garancija trodiobe vlasti. O njegovom radu se ne smije pričati.


registracija
11/1/10

fluid, 23.04.12. 22:50

Kako bilo,ovaj lapsus joj se nije smio dogoditi.Osobno mislim da uopće nije razmišljala.Više je dovela u pitanje svoje titule koje su joj trebale jamčiti snagu intelekta i snagu autoriteta (pozicija Ministrice),nego što je dovela u sumnju slobodu i neovisnost sudstva.Bit će da je nedostatak diplomatsko-lopovske taktike u odgovorima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika