23.04.2012. / 16:42

Autor: Hina

Njemačka na nogama zbog usporedbe Pirata s nacistima

Izjava člana njemačke Piratske stranke u kojoj je usporedio uspon svoje stranke s onim koji su ostvarili nacisti između 1928. i 1933. uzbunila je političke krugove u Njemačkoj i izazvala ogorčene reakcije u ponedjeljak.

Piratska stranka ponovno je u središtu pozornostiPiratska stranka ponovno je u središtu pozornostiIzjava člana njemačke Piratske stranke u kojoj je usporedio uspon svoje stranke s onim koji su ostvarili nacisti između 1928. i 1933. uzbunila je političke krugove u Njemačkoj i izazvala ogorčene reakcije u ponedjeljak.

"Uspon Piratske stranke jednako je brz kao i onaj NSDAP-a između 1928. i 1933.", izjavio je jedan od vođa parlamentarne skupine berlinskih pirata Martin Delius u razgovoru za njemački tjednik Spiegel u broju od ponedjeljka.

Nationalsozialistiche Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP; Nacionalsocijalistička stranka njemačkih radnika) doživjela je strahovit uspon u Njemačkoj zahvaćenoj krizom koji je kulminirao dolaskom na vlast njezina vođe Adolfa Hitlera, koji je postao kancelarom u siječnju 1933. godine.

Deliusova usporedba naišla je na strahovite kritike u njegovoj stranci. "Raditi usporedbu s NSDAP-om je potpuno idiotski", rekao je predsjednik Piratske stranke Sebastian Nerz u izjavi za tjednik Tagesspiegele od ponedjeljka.

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnareenberger pozvala je Piratsku stranku da se jasno odredi prema tom događaju kako se "ne bi stekao dojam da ultradesnim potezima pokušavaju uloviti glasove desničarskih birača".

Pirati imaju "veliki problem ograđivanja" od stranaka krajnje desnice, ocijenio je jedan od čelnika parlamentarne skupine Stranke zelenih Volker Beck u dnevniku Koellner Stadt-Anzeiger.

Stranka je već nekoliko mjeseci na udaru snažnih kritika zbog antisemitskih i ekstremno desnih izjava nekih svojih članova. Ta stranka, koju je teško politički odrediti i koja se prije svega zalaže za izravnu demokraciju putem interneta, ima zastupnike u dvama regionalnim parlamentima - u Berlinu i Saarlandu.

Taj novi oporbeni politički pokret u Njemačkoj po posljednjim anketama dobio bi potporu 13 posto birača na saveznoj razini da se izbori održavaju danas. Idući parlamentarni izbori predviđeni su za rujan 2013.

Nastao u Skandinaviji i danas aktivan u 30-ak zemalja, piratski politički pokret ni u jednoj drugoj europskoj zemlji, osim u Švedskoj, nije zabilježio ni približan uspjeh kao u Njemačkoj.

Vezane vijesti

Pripremite se, Pirati dolaze

Pripremite se, Pirati dolaze

U poplavi političkih stranaka koje se u Hrvatskoj prije svakih izbora pojavljuju kao gljive poslije kiše, pojavila se jedna koja bi mogla imati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika