23.04.2012. / 17:09

Autor: Hina

Nemogućnost dogovora oko recesijskih mjera

Štednja srušila nizozemsku vladu

Politička kriza rezultat je neuspjeha sedmotjednog pregovaranja o mjerama štednje u koaliciji koju čine Rutteova Liberalna stranka (VVD) i kršćansko-demokratska stranka (CDA) Maxima Verhagena, a podupire je i krajnja desnica (PVV) islamofoba i euroskeptika Gerta Wildersa

Mark RutteMark RutteNizozemski premijer Mark Rutte podnio je u ponedjeljak kraljici Beatrix ostavku svoje vlade desnog centra jer se vladajuća koalicija nije dogovorila oko mjera za smanjenje deficita čime se otvara put za prijevremene parlamentarne izbore, javljaju mediji.

Politička kriza rezultat je neuspjeha sedmotjednog pregovaranja o mjerama štednje u koaliciji koju čine Rutteova Liberalna stranka (VVD) i kršćansko-demokratska stranka (CDA) Maxima Verhagena, a podupire je i krajnja desnica (PVV) islamofoba i euroskeptika Gerta Wildersa, prenose agencije AFP i Reuters.

Trojica čelnika od 5. ožujka bezuspješno su pregovarali o mjerama za smanjenje javnog deficita kojima bi trebali uštedjeti 16 milijardi eura i tako smanjiti javni deficit koji je dosegnuo 4,7 posto BDP-a prošle godine, što je iznad dopuštene granice eurozone od tri posto.

Mjere za smanjenje deficita predviđaju povećanje PDV-a, zamrzavanje plaća vladinih dužnosnika i smanjenje proračuna za zdravstvo i pomoć zemljama u razvoju.

Wilders se usprotivio tom planu jer nije "nije u interesu birača PVV-a" i jer ne želi da umirovljenici "krvare zbog zbog diktata iz Bruxellesa".

Analitičari ističu da bi Nizozemska mogla izgubiti visoku ocjenu kreditnog rejtinga AAA koju su joj dodijelile tri vodeće svjetske bonitetne agencije.

Manjinska vlada premijera Ruttea trajala je samo 558 dana. Formirana je poslije prijevremenih izbora raspisanih nakon pada vlade demokršćana Jana Petera Balkenendea u veljači 2010. godine. Njegova je vlada pala zbog neslaganja u koaliciji lijevog centra oko produljenja vojne misije Nizozemaca u Afganistanu. Samo su tri nizozemske vlade od drugoga svjetskog rata kraće trajale, objavila je nizozemska agencija ANP.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.04.12. 18:32

EU - udruga visoko zaduženih država. Tamo propadamo, ops pripadamo. :-))
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika