23.04.2012. / 17:38

Autor: Hina

Izrael nepoželjan na summitu NATO-a

Turska je odbila dopustiti da Izrael sudjeluje na summitu NATO-a sljedeći mjesec u Chicagu jer se izraelske vlasti nisu ispričale za likvidaciju turskih aktivista na brodu koji je 2010. prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, priopćio je u ponedjeljak turski dužnosnik.

Izrael nije poželjan na summitu NATO-aIzrael nije poželjan na summitu NATO-aTurska je odbila dopustiti da Izrael sudjeluje na summitu NATO-a sljedeći mjesec u Chicagu jer se izraelske vlasti nisu ispričale za likvidaciju turskih aktivista na brodu koji je 2010. prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, priopćio je u ponedjeljak turski dužnosnik.

"Nismo dali svoj pristanak u pitanju sudjelovanja Izraela na summitu NATO-a", rekao je turski dužnosnik.

Odnosi dviju zemalja strmoglavili su se nakon što su izraelski komandosi tijekom pomorske blokade zauzeli brod Mavi Marmara i u okršaju s aktivistima ubili devet turskih državljana. Prošli rujan Turska je protjerala izraelskog veleposlanika i zamrznula vojnu suradnju nakon što i izvješće UN-a nakon istrage o napadu na Mavi Marmaru nije potaknulo Izrael na ispriku.

Turski mediji izvijestili su da su neke članice NATO-a tražile izraelsko sudjelovanje na summitu u sklopu partnerskog programa suradnje, namijenjenog jačanju suradnje sa zemljama koje nisu članice Saveza. Izrael je član Mediteranskog dijaloga, posebnog programa NATO-a u kojem se nalazi još šest zemalja nečlanica.

Turska smatra da se ne radi o "blokadi" Izraela jer se to pitanje zapravo neće službeno razmatrati pošto u Bruxellesu dobro znaju stajalište Ankare. Glasnogovornica NATO-a je potvrdila da se nije razgovaralo o pozivanju Izraela na summit u Chicagu.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika