23.04.2012. / 19:18

Autor: Hina

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer Geir Haarde proglašen je krivim po jednoj, a oslobođen po tri točke optužnice povezane s krahom triju banaka i posljedičnim krahom islandskoga gospodarstva, pa neće ići u zatvor, odlučio je u ponedjeljak sud u Reykjaviku.

Geir HaardeGeir HaardeBivši islandski premijer Geir Haarde proglašen je krivim po jednoj, a oslobođen po tri točke optužnice povezane s krahom triju banaka i posljedičnim krahom islandskoga gospodarstva, pa neće ići u zatvor, odlučio je u ponedjeljak sud u Reykjaviku.

Sud je ocijenio da Haarde nije kriv za izazivanje financijske krize iz nehata, ali kriv je po jednoj od četiriju točaka optužnice, jer službeno nije obavijestio svoje ministre o problemima koji ih čekaju.

Islandsko je gospodarstvo palo, tri glavne banke propale su, a presuda o krivnji bivšega premijera ne vuče i zatvorsku kaznu pa je sud Haardea odmah pustio na slobodu.

Haarde (61) je, kako se pretpostavlja, prvi svjetski čelnik koji je izveden pred sud zbog financijske krize 2008. godine, a izricanje presude izravno je prenosila državna televizija.

Vezane vijesti

Islandska politika pred sudom

Islandska politika pred sudom

Prije četiri godine svijet Geira Haardea je bio potpuno u redu. Bio je kao premijer omiljen među svojim sunarodnjacima a Island je s optimizmom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika