Objavljeno u Nacionalu br. 858, 2012-04-24

Autor: Ivan Pandžić

Westgate i dalje na državnom zemljištu

Vlasnici žele širiti Westgate, a još nisu otkupili ni svu zemlju ispod postojeće zgrade

Centar bi se trebao širiti, ali okružuje ga državna zemljaCentar bi se trebao širiti, ali okružuje ga državna zemljaIz najvećeg hrvatskog trgovačkog centra, Westgatea pokraj Zaprešića, prošli tjedan su najavili širenje na susjedno zemljište i realizaciju prvotno najavljenog projekta - Shopping city. Zabavni, park, logistički park, uredi, sve bi to trebalo niknuti na milijun četvornih metara prostora na putu prema Zagorju. Preduvjet da bi se investicija nastavila je svakako i otkup zemlje, a iako su investitori u svojim javnim istupima uvjeravali kako je sve zemljište u njihovu vlasništvu, saznajemo da to nije istina. Štoviše, i pod samim trgovačkim centrom je ostalo zemljište u vlasništvu države koje je nekada bilo kanal za vodu.

Ukupno u zoni obuhvata ima oko 70 tisuća četvornih metara državnog i još oko 13 tisuća privatnog zemljišta, za čiji otkup bi trebalo oko 3,5 milijuna eura. Austrijski investitori koje čine tvrtke Focus Invest, Braunsberger Holding i Plus city nisu voljni platiti taj iznos, nego pokušavaju ishoditi da im država daruje zemljište ispod Westgatea, odnosno da ga zamijene za novi kanal koji su napravili, dok privatne vlasnike pokušavaju, zasad neuspješno, izvlastiti. Za lobiranje je angažiran i Mate Granić, među poznatijim odvjetnicima koji ih zastupaju je i Veljko Miljević. Što se države i njenih Hrvatskih voda tiče, oni su već jednom izašli u susret investitorima. Iako je ispod trgovačkog centra i oko 2500 četvornih metara državnog zemljišta, dana je suglasnost potrebna za ishođenje zemljišta.

Uvjet je bio da se zemljište ipak otkupi. Skoro dvije godine nakon uporabne dozvole, investitori koji su u izgradnju uložili 270 milijuna eura ne žele kupiti državni udio. U zamjenu su spremni dati novi kanal koji su napravili, ali kako on ne nema dozvolu za gradnju, zamjena nije prošla. Nije pomoglo ni lobiranje u Ministarstvu gospodarstva kod Radimira Čačića. Ukupno država za svih svojih 70-ak tisuća četvornih metara traži oko 1,5 milijuna eura. Puno više traže privatni vlasnici, preostalih dva milijuna eura. Na privatnim parcelama je čak izgrađen i jedan od rotora koji su radile Hrvatske ceste, ali je zbog ponuđene cijene od 10 kuna za kvadrat izvlaštenje palo na sudu. Iako se često spominje kako država blokira investicije, ovaj put je država izašla u susret investitoru, ali onda on nije odradio svoj dio ugovora.

Vezane vijesti

Sezona open air koncerata počinje u Westgateu

Sezona open air koncerata počinje u Westgateu

Najveći hrvatski trgovački centar, Westgate Shopping City, pripremio je poseban poklon svim svojim vjernim posjetiteljima i kupcima - Westgate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika