23.04.2012. / 20:26

Autor: Hina

Monitoring EK

Hrvatska dobro napreduje, ali...

Hrvatska je postigla veliki napredak u svojim pripremama za članstvo u EU-u, a u ograničenom broju pitanja potrebni su daljnji napori, stoji u nacrtu izviješća o monitoringu za tri poglavlja, koje će Europska komisija objaviti u utorak.

Izvješće nije loše, ali još treba raditiIzvješće nije loše, ali još treba raditiHrvatska je postigla veliki napredak u svojim pripremama za članstvo u EU-u, a u ograničenom broju pitanja potrebni su daljnji napori, stoji u nacrtu izviješća o monitoringu za tri poglavlja, koje će Europska komisija objaviti u utorak.

"Općenito, pripreme Hrvatske za članstvo u EU na pravom su putu. Hrvatska je postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom", kaže se u zaključcima nacrta izvješća u koji je Hina imala uvid. Dodaje se da je "Komisija identificirala ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori".

"Hrvatske vlasti trebaju poduzeti sve potrebene mjere kako bi osigurali punu spremnost zemlje za članstvo do 1. srpnja 2013. u interesu Hrvatske i EU-a", kaže se u zaključcima.

Komisija će u utorak usvojiti i objaviti izviješće o tri poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje. U pristupnom ugovoru je definirano da će Komisija pratiti kako Hrvatska ispunjava obveze koje je preuzela tijekom pristupnih pregovora, u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u EU-u, 1. srpnja 2013.ž

Pretpristupni monitoring je uveden kako bi se osiguralo da zemlja uđe u EU-u potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica. Za tri najteža i najvažnija poglavlja Komisija objavljuje izvješće svakih šest mjeseci, a najesen ove godine objavit će sveobuhvatno izvješće o monitoringu, kojim će biti pokrivena sva poglavlja.

Ovo je prvo izvješće, a odnosi se na razdoblje od 1. rujna 2011. do 29. veljače 2012. U njemu se opisuje što je učinjeno u tom razdoblju i daju se preporuke za područja u kojima je potreban daljnji napredak kako bi Hrvatska bila spremna za članstvo 1. srpnja 2013.

U poglavlju 8 - Tržišno natjecanje, Hrvatska općenito ostvaruje dobar napredak u ispunjavanju kriterija i zahtjeva iz poglavlja Tržišno natjecanje, kaže Komisija.

U izvješću se opisuju odluke koje je nedavno donijela hrvatska vlada o prihvaćanju ponude za privatizaciju Brodosplita, o pokretanju stečajnog postupka za brodogradilište Kraljevica te da će u roku od 90 pokušati privatizirati 3. maj i Brodotrogir.

"Hrvatska treba hitno pristupiti potpisiavanju ugovora o privatizaciji Brodosplita i naći rješenje za 3. maj i Brodotrogir kako bi ispunila zahtjeve iz aneksa Ugovora o restrukturiranju brodogradilišta do dana pristupanja", kaže se u izviješću.

I u najtežem poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava bilježi se napredak.

Komisija kaže da je provedba strategije reforme pravosuđa i akcijskog plana u skladu s predviđenim rokovima, ali da je odgođeno stupanje na snagu novog sustava javnih ovrha.

"Reformirano državno sudbeno vijeće i državno odvjetničko vijeće nastavili su djelovati neovisno. Oba tijela nastavila su imenovati sudske dužnosnike na temelju transparentnih, jednoobraznih i objektivnih kriterija", stoji u dokumentu.

Navodi se da su potrebna poboljšanja u provedbi prijelaznog sustava za imenovanje sudaca, uključujući veću transparentnost kod usmenih intervjua te da se posveti pozornost da se svi kanidati ravnopravno tretiraju.

Nastavljeno je poboljšanje i u području učinkovitosti pravosuđa te u racionalizaciji sudova. Poboljšana je provedba sudskih odluka, posebice kroz djelovanje financijske agencija FINA. Broj neriješenih sudskih predmeta u razdoblju od prosinca 2010. do prosinca 2011. porastao je za 5,2 posto. Smanjuje se broj starih sudskih predmeta, od prosinca 2010. do prosinca 2011. za 12,3 posto, ali je u istom razdoblju broj starih parničnih predmeta porastao za 6,5 posto, a broj starih parničnih predmeta na prvostupanjskim sudovima pao za 9,5 posto.

Stoga se navodi da je potrebno obratiti pozornost da su viši sudovi, uključujući i Vrhovni sud odgovorajuće opremljeni kako bi se mogli nositi s povećenjem broja predmeta.

U dijelu koji se odnosi na suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, navodi se da je počelo suđenje u slučaju ubojstva srpskih civila u selu Grubori. Navodi se da su poduzete mjere za zaštitu svjedoka, da je nova vlada stupila u kontakt sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom s ciljem rješavanja mogućih negativnih posljedica zakona, kojim su proglašeni ništetnim pravni akti bivše JNA, SFRJ i Srbije, a koji je donijela bivša vlada u studenome 2011.

"Međutim, pitanje nekažnjivosti za ratne zločine ostaje velikih izazov u Hrvatskoj", kaže se u izvješću i dodaje da je preostalo procesuirati većinu ratnih zločina.

U izvješću se preporučuje nastavak stvaranja održive evidencije rezultata u istragama, procesuiranju i sudskim presudama za organizirani kriminal i korupciju na svim razinama, uključujući i visoku razinu, te u osjetljivim sektorima poput javnih nabava.

Komisija navodi da je "odlazeća administracija" obavila imenovanja više viših dužnosnika u policiji te ističe da je kod imenovanja i daljnjih reformi u policiji potrebna "velika pozornost, posebice kako bi se osigurala depolitizacija i povećao profesionalizam".

U izvješću se kaže da prijedlog promjene zakona o sprječavanju sukoba interesa izaziva zabrinutost.

"Prvi koraci koje je poduzela nova vlada u vezi s pravilima o sukobu interesa predmet su zabrinutosti, posebice u pogledu nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća", kaže se u izvješću i dodaje da su ranije odredbe o kriterijima za ta imenovanja odbačeni.

"Hrvatska treba osigurati snažan sustav za sprječavanje korupcije u državnim poduzećima. Potrebno je razvijati koncept političke odgovornosti i nulte tolerancije na korupciju", kaže se u izvješću.

Komisija bilježi napredak i u zaštiti manjinskih prava, stambenog zbrinjavanja izgjeglica, ali se traži nastavak poboljšanja u tim područjima.

Komisija također konstatira da je Hrvatska nastavila surađivati s Haškim sudom.

U poglavlju 24. Pravda, sloboda i sigurnost Komisija navodi da je Hrvatska na pravom putu u pripremama za ispunjavanje kriterija u tom području.

"Što se tiče vanjskih granica i Schengena, proces usklađivanja sa schengenskom pravnom stečevinom je nastavljen daljnjim poboljšanjem sustava za integrirano upravljanje granicama. Međuagencijska suradnja te koordinacija sa susjednim zemljama i tijelima EU-a u tom području je poboljšana", ocjenjuje Komisija.

Komisija je u izvješću dala i kratak pregled onoga što je učinjeno u ostalim poglavljima. Navodi se da su pripreme za članstvo "skoro gotove" u desetak poglavlja, da je u 14 poglavlja preostao određeni broj otvornih pitanja te u šest poglavlja da je postignuta "općenito dobra razina usklađenosti, ali da su nekim područjima potrebni pojačani napori".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.04.12. 20:46

Tu propadamo -EU.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
15/11/06

rimaz, 23.04.12. 21:14

Očekujem komentar Jadranke Kosor. Vjerujem da će sve to pripisati sebi.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 23.04.12. 21:37

pitam se samo kad ce EU pocet svoju Korupciju sankcionirati...


registracija
4/1/09

miroljubiv, 23.04.12. 23:17

Samo je pitanje tko će više uništiti Uniju,da li mi njih ili oni nas.Taj eksperiment kao i GMO otpočetka osuđen je na svoje propadanje.


registracija
2/6/11

stereo, 24.04.12. 09:13

Ovo mi liči kao u Retfordovom filmu kada su Američku zastavu trebali okrenuti naopak u znak predaje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika