Objavljeno u Nacionalu br. 858, 2012-04-24

Autor: Ivan Pandžić

Ujedini pa vladaj

Zbog loših odnosa s Vladom četiri sindikalne središnjice zajedno prosvjeduju 1. svibnja

Nakon nekoliko godina
sindikati će opet prosvjedovati 1. svibnjaNakon nekoliko godina sindikati će opet prosvjedovati 1. svibnjaAko već ništa drugo, Vlada je uspjela u jednom: ujediniti sindikate u nezadovoljstvu. Za razliku od prošlogodišnjih neslaganja, kad se za Praznik rada nije organiziralo nikakvo okupljanje i upozorenje na kršenje radničkih prava, ove će godine četiri sindikalne središnjice 1. svibnja na Trgu bana Jelačića organizirati prosvjedni skup "Opomena Vladi Republike Hrvatske: hoću posao, plaću i bolji život". Vlada će dobiti i žute kartone s podacima iz hrvatske stvarnosti, poput onoga da je mirovina 39 posto prosječne plaće, rastu troškovi života, PDV je povećan, a minimalna plaća je 36 posto prosječne i tri četvrtine građana ne može podmiriti mjesečne troškove.

"Trebamo Plan 22", poručuju sindikati nakon samo četiri mjeseca vladavine lijeve koalicije, koja bi po svom političkom habitusu trebala biti upravo na strani radnika. Od ukupno pet sindikalnih središnjica, jedino Matica hrvatskih sindikata koju vodi Vilim Ribić i uglavnom okuplja zaposlene u javnom sektoru, neće sudjelovati na prosvjedu. Navodno je razlog neslaganja to što i dalje inzistiraju na prikupljanju potpisa za "referendum o referendumu". Ostale četiri središnjice, SSSH, NHS, HUS i URSH, uspjele su dogovoriti zajedničke ciljeve prosvjeda koje će prenijeti Vladi. Među ostalim se traži pokretanje proizvodnje, protiv su izmjena Zakona o radu, žele povećanje minimalne plaće i jamstvo njene isplate, kao i uplate doprinosa. Žele i mirovinski sustav koji jamči pristojnu mirovinu, a ne da drugi stup jamči profit bankama. Traže da se osiguraju uvjeti da Hrvatska bude društvo u kojem je poželjno živjeti i raditi, a ne da mladi moraju odlaziti u inozemstvo. Sindikalni prosvjed bio je planiran za Markov trg, pa će na njega doći oko tisuću prosvjednika. Kako zakon koji dopušta okupljanje ispred Vlade do sljedećeg utorka vjerojatno neće biti na snazi, svoje poruke će pred Vladom i Saborom ostaviti sindikalni čelnici Mladen Novosel, Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.

Nikakve proslave uz grah - neće biti. Zajedničko okupljanje za Praznik rada, ali i prošlotjedni početak spajanja SSSH-a i HUSa, pokazuju da su sinikalni čelnici ipak shvatili da su slabi i razjedinjeni i da sve više gube potporu i samih radnika. Ako spajanje HUSa i SSSH-a prođe u redu, nastavit će se raditi na daljnjem ujedinjavanju. "Nijednoj vladi dosad ni krupnom kapitalu nisu odgovarali ujedinjeni sindikati. Mi i HUS smo se odlučili na to radi interesa članova, da postoji jedna jaka središnjica koja će zastupati radnike u realnom sektoru. Tek kad mi završimo proces, možemo nastaviti s daljnjom integracijom. Možda opet budemo imali jednu jaku središnjicu koja će se boriti za prava radnika", kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 24.04.12. 07:12

Lani za vrijeme Kradezea nisu se mogli dogovoriti!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika