24.04.2012. / 11:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Svjedočenje Pavoševićeve:

'Na dan ubojstva Pukanića primila sam dva milijuna eura'

"Svaki put bi tu bila velika hrpa novca koja bi me šokirala. Sjećam se kad sam jednom zatekla Barišića koji mi je rekao da hitno moramo složiti 2 milijuna eura u aktovku. Novčanice su bile od 50 eura pa naviše. Nisam znala zašto je takva žurba da se to što prije obavi. Inače, ne pamtim datume za sastanke u Carini, ali tog dana poslijepodne u Zagrebu se dogodilo ubojstvo Ive Pukanića", prisjetila se Pavošević

Photo: Marko Lukunic/PIXSELLPhoto: Marko Lukunic/PIXSELLNi bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, koja je priznala da je sudjelovala u punjenju stranačkog "crnog fonda" novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki, danas na zagrebačkom Županijskom sudu nije željela iznositi svoju obranu, ističući da će se braniti šutnjom i neće odgovarati na pitanja.

"Branit ću se šutnjom", kazala je Pavošević pred vijećem sutkinje Ivane Čalić koja ju je pozvala da iznese svoju obranu. U sudnici su se zbog toga počele pregledavati snimke istražnih ispitivanja i čitati njeni raniji iskazi USKOK-ovim istražiteljima.

Prema pročitanim dijelovima istražnih iskaza Branka Pavošević je u USKOK-u potvrdila dio optužbi koje je na račun bivšeg predsjednika HDZ-a i premijera Ive Sanadera iznio stranački rizničar Mladen Barišić. Kazala je da dio novca, dobiven od donacija, nije bio knjigovodstveno evidentiran te da se, među ostalim, trošio na predizborne kampanje. Iz stranačkog crnog fonda navodno je isplaćivala i novac nekolicini stranačkih i vladinih zaposlenika, među kojima je i bivša ministrica Bianca Matković te tadašnji vladin glasnogovornik Ratko Maček. Najveću mjesečnu naknadu od 10.000 kuna po Sanaderovom je nalogu, kako tvrdi, isplaćivala tadašnjem ministru zdravstva Darku Milinoviću.

Imaš li ono za mene?

"Milinović bi me znao nazvati i pitati Branka imaš li ono za mene? Ja sam znala o čemu se radi i onda bi se dogovorili kada bi došao. Novac za njega je dolazio od Mladena Barišića."

Svoje je tvrdnje USKOK-u potkrijepila kopijama isplatnica te bilježnicom s vlastitom računovodstvenom evidencijom koju je prije uhićenja zakopala u vrtu obiteljske kuće.

'Donacije' za kampanju Jadranke Kosor

"Za vrijeme predsjedničke kampanje u 2005. godine (natjecala se Jadranka Kosor) primila sam donacije koje nisam evidentirala nego sam ponovno ih isplaćivala prema nalogu Mačeka. Dobila sam oko 1,3 milijuna kuna u dva navrata od tvrtke Pan papir. Predaja je izvršena u središnici HDZ-a, sama sam bila na predaji a Ratko se nije javljao. Rekla sam mu kasnije da je bio Marinko Mikulić i da je predao novac, na što je Maček rekao da će se to iskoristiti za kampanju", rekla je Pavošević u iskazu, dodajući kako je naknadno Zvonko Zubak donio 10.000 eura a a Longin iz Hrvatskih šuma 40.000 eura.

Sve je, kaže, iskorišteno za kampanju, dok je ona svoju osobnu evidenciju na kraju uništila. "Sva sam sredstva čuvala u kasi u središnjici HDZ-a. Od Petra Đukana iz IGH sam primila nešto više od milijuna u vrećici, a samnom je tada bio Mario Zubović. Bilo je manjka 10.000 kuna u toj vrećici. Đukan je doslovno samo dodao novac kroz vrata i otišao. Zubović je s Mačekom, naime, dogovorao poslove oko plaćanja, ali ne znam je li s Đukanom ranije razgovarao. Ni to nisam evidentirala u poslovnim knjigama jer su mi tako Vukelić i Maček naredili.", svjedočila je Pavošević, dodajući kako se ništa nije moglo napraviiti bez naređenja Ive Sanadera.

Jarnjak 'ne želi to kod sebe'

Ratko Maček je uvijek predlagao tvrtku Masol za poslove s HDZ-om, a u ime te tvrtke na sastanke je golazio 'gospodin Soldo', kojemu je Pavošević najviše plaćala.

"U isto vrijeme mi je Ivan Jarnjak predao jedan neotvoren paket i rekao: 'Ovo je donio XY, neću to držati kod sebe!' Ja sam vidjela da je tu bilo dva miljuna kuna i paket sam morala predati Barišiću. U to vrijeme je Barišić bio rizničar stranke i često je komunicirao s Jarnjakom i predsjednikom Sanaderom, bio je tu stalno prisutan i jako komunikativan. Ostavio je dojam da je na raspolaganju za sve, a činio se i da je u sukobu s Mačekom jer je Barišić predlagao Fimi Mediju", stoji u iskazu Pavoševićeve.

Jasen Mesić, Mario Zubović, Martina Banić...

No, uskoro je u priču ušla Fimi Medija, i to za poslove organizacije cateringa. Jarnjak joj je, ističe, rekao da ako što treba, samo pita Mladena Barišića.

"Ivo Sanader mi je kasnije rekao da moram svaki mjesec isplaćivati 8.000 kuna Bianci Matković, a sebi, tajnicama i drugim zaposlenicim Vlade po 1.500 kuna. Isplatnice sam ponovno uništavala. Mačeku sam davala 2.000 kuna kao i Miru Kovačiću... Neke od tih osoba su pomagale oko organizacije sastanaka i, valjda, jer su imale malu plaću. Ja nisam trebala provjeravati jesu li oni obavljali ikakve poslove. Bianca i Ratko valjda jesu jer su stalno bili sa Sanaderom", rekla je, dodajući kako je novac isplaćivala i Jasenu Mesiću, Mariu Zuboviću te glasnogovornici Jadranke Kosor Martini Banić.

Karta za Jadranku Kosor

Pavošević je USKOK-u predala i uplatnice za avionsku kartu za Francusku na ime Jadranke Kosor, i to u vrijednosti od 22.000 kuna. Novac je platila Mišetiću iz Croatia Airlinesa.
Nakon što je kampanja završila, nastavila je ispisivati zahvalnice raznim donatorima. Sve do treutka kad ju je Barišić zatražio da zahvalnicu ispiše za neke ljude koje nikad nije vidjela.
"Rekla sam da mi je to mučno jer dajem dokaz za nešto što nisam vidjela. Barišić me nakon toga više nije takvo što tražio. U nekoliko navrata sam izvršila plaćanja prema estradnim umjetnicima i to ukupno dva milijuna kuna, a sve isplatnice sam predala u spis", stoji u iskazu.
No, iako je stala s ovom praksom, i dalje je odlazila kod Mladena Barišića u Carinu gdje je, zajedno s predstojnicom ureda Sanjom Crnković, brojala velike količine novaca, koje je Barišić držao u sobi iza ureda. Obično bi brojale i sortirale novac u iznosu od milijun do dva milijuna kuna, a nikad se ne bi znalo kome taj novac ide.

"Svaki put bi tu bila velika hrpa novca koja bi me šokirala. Sjećam se kad sam jednom zatekla Barišića koji mi je rekao da hitno moramo složiti 2 milijuna eura u aktovku. Novčanice su bile od 50 eura pa naviše. Nisam znala zašto je takva žurba da se to što prije obavi. Inače, ne pamtim datume za sastanke u Carini, ali tog dana poslijepodne u Zagrebu se dogodilo ubojstvo Ive Pukanića", prisjetila se Pavošević.

Jandroković obnavljao s prljavim novcem

Prema njezinom svjedočenju, tadašnji ministar Gordan Jandroković obnavljao je središnjicu HDZ-a u Bjelovaru s novcima iz crnog fondda, dok je Branko Bačić, kasnije glavni tajnik stranke, od nje tražio popis osoba koje su dobivale dodatak na plaću na ruke. Kazao joj je da mu 'to treba za Jadranku Kosor'.

Što se tiče braće Žužul, Ivo Sanader s njima se sastajao u središnjici stranke, u pravilu u poslijepodnevnim satima.

Nakon svega Pavošević je postala tajnica za financije, ali je nastavila primati novce od Mladena Barišića. Kaže da joj je tada Sanader rekao da se ne zabrinjava zbog premještaja i da ju je jednom prilikom ponovno 'zaposlio' oko promjene 100.000 kuna u američke dolare.
Pavošević je potvrdila Barišićeve riječi prema kojima su zaposlenice HDZ-a iz nelegalnog izvora dobivale novce za obnovu garderobe. Riječ je o iznosu koji je premašivao 40 tisuća kuna.
Novac iz crnog fonda završio je, kaže, i u rukama Obrada Kosovca, za snimanje nekog filma.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 24.04.12. 11:03

Ma nije moguće. Čovjek rekao da mu je za onu kućerinu tata posudio novce. cccccc!
Zabraniti postojanje te ogavne stranke pune komunista i još lopova. Nisu smjeli krasti za vrijeme Tita a htjeli su biti kao on pa su preko KRADEZEA dobili priliku. Na vješala!


registracija
15/8/09

vergilia, 24.04.12. 11:09

"...odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.."
Vjerujem da tijela nisu ništa znala - znali su samo duhovi..:))
Ajajjaj!


registracija
5/3/10

starimudrac, 24.04.12. 11:12

mrvek, komunisti ne kradu. oni misle da bolje znaju vladati društvom i nije im krađa glavni motiv, već gazdovanje. zato nije u redu u istoj rečenici spominjati komuniste i lopove iz dosadašnje vladajuće garniture. ovi su se udružili oko pljačke, a kod tita je to bio sporadičan događaj koji je on riješavao po ubrzanom postupku.


registracija
11/1/10

fluid, 24.04.12. 11:41

Nakon svega ovoga kada još Thomson zapjeva svome rodu hrvatskome pjesmu "Lijepa li si" ali sa izmjenjenim tekstom,"Jadna li si"! A narod hrvatski padne ničice do crne zemlje i sav u nacionalnom deliriju,počme žive kose čupati i u prsa rodoljubna se lupati.Gdje će nam biti kraj?Pa kada se HDZ demokratizira nakon sljedećih unutarstranačkih izbora na čelu sa Milinovićem !Jednostavno nemogu držati oči otvorene od miline i ljepote.Zasljepilo me rodoljublje da mi se pogled muti.Kao 89.god.Jednostavno me ubi nacionalni zanos i ponos!Da mi ožive poginuli suborci,ja bih ih opet pobio.Šta će živi ovdje?Samo bi remetili povijesne tijekove hrvatske zbiljnosti.


registracija
24/4/12

gacka77, 24.04.12. 11:47

čitanje iskaza, blaćenje zašto ne svjedoči u sudnici
kada se dokaže da neki ljudi nisu krivi hoće li i onda biti bombastičnih naslovnica


registracija
22/4/11

www, 24.04.12. 12:54

A da nije možda Pukanić znao za tu lovu, ucijenio ih pa su ga ovi likvidirali prije nego što propjeva ?
Ljude likvidiraju danas i za siću a kamo li kad je u pitanju 2 mil EU! Osim toga Sanaderova ostavka može biti isto plod neke ucjene, jer ne može kod okorijelih kriminalaca t.j. mafije proći nezapaženo velika krimina dobit a da oni ne upletu svoje prste.


registracija
24/4/12

Tomsi2626, 24.04.12. 12:59

Sve se meni čini da je Pavoševićka nečiji igrač i da svim silama želi ocrniti dr. Milinovića. i to pred izbore... jadno!!! no ni to im neće uspjeti...


registracija
24/11/10

aabar, 24.04.12. 13:37

Bravo Tomsi2626 ulaziš u legendu gluposti za sva vremena!!!!!


registracija
28/2/08

lepiaf, 24.04.12. 13:41

ja pak mislim da vecina hrvata uzivaju gledajuci kako ih se pravi budalama, koje drugo objasnjenje za ovo?


registracija
28/2/08

lepiaf, 24.04.12. 13:44

fluid, navodno izlazi novi album tompsona i ja jedva cekam, :)


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.04.12. 15:23

Ovoj ljigi,koja se sad brani šutnjom,pojačati kaznu za postotak za koji je trebala biti smanjena.


registracija
16/6/10

nosonja, 24.04.12. 15:35

lolobrigita@ baš me začuđuješ, pa to su joj rekli ovi iz Uskoka da šuti.Što se ona ima više braniti kad je sve rekla.


registracija
16/6/10

nosonja, 24.04.12. 15:37

aabar@ u potpunosti se slažem sa tobom!


registracija
30/12/08

csiki, 24.04.12. 16:12

Gde je Zvonko zar nema komentara?


registracija
26/10/11

iznogud, 24.04.12. 17:33

Da i mislio sam da bi Sanader mogao biti upetljan u slučaj Pukanić. A sad pogledajmo s kim je u medijima u to vrijeme tikve sadio. Ne bi me iznenadilo da je suvlasnik Slobodne Dalmacije i recimo Jutarnjeg lista, odakle ga sada pokušavaju izbaciti.


registracija
11/1/10

fluid, 24.04.12. 18:19

lepiaf@ Ma i ja sviram Thomsonove pjesme.Pjesme su za dernek gdje god da se slavi.Imaju i rodoljubnoga pa uvijek pali za raspoloženje.Pjesme je ispjevao Thomson ali ovo je ipak nešto sasvim drugo.Dođe ti nešto kao pobrkani lončići.Pjesme će ostati,ali bih se osobno jako stidio da sam na njegovom mjestu.Pod izlikom da su to i drugi radili,nije model po kojemu netko ostaje dosljedan i vjerodostojan,zar ne?Onako,ruku na srce govoreći.U tom kontekstu je bit mojega komentara.


registracija
24/7/11

mrvek, 24.04.12. 19:05

Tomsi i gacka se ulogirali ovdje po naređenju kradezea da se pridruže vinku, zvonku i Hazuu u obrani obraza crnotorbara jer ih je premalo ovdje. Misle da će i oni dobivati lovu iz crnih fondova kao i druga kradeze mladež. LOL


registracija
10/2/12

Hazu, 24.04.12. 20:15

A što vriede njihova priznanja,nema love,dug je veeeeliki i nitko ga neće moći vratiti za barem 20 godina


registracija
28/1/12

Bvalen16, 25.04.12. 12:11

Zanimljivo je da je lova bila u apoenima po 50 eura,slično kad se plača ucjena ili ubojstvo,dakle korištene novčanice u sitnim apoenima..??Zašto? Tko bi nosio ili tražio 2 miliona u sitnim novčanicama?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika