24.04.2012. / 13:41

Autor: Nacional.hr

Dodijeljene prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva

Svi dobitnici nagrade "GREENOVATION" ostvarili su pravo korištenja i isticanja oznake "GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE" u trajanju od pet godina, obilježja održive odnosno zelene usluge, proizvoda, tehnologije

Nagrade koje su uručene dobitnicimaNagrade koje su uručene dobitnicimaU organizaciji Saveza za energetiku Zagreba i Hrvatske gospodarske komore - Europske poduzetničke mreže Hrvatske i generalno pokroviteljstvo Banco Popolare Croatia, u ukupno 10 kategorija dodijeljene su prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva "GREENOVATION" čime je odabrano prvih 10 nositelja oznake "GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE".

Program Saveza za razvoj zelenog gospodarstva odnosi se na cjelovito poboljšanje performansi gospodarstva Republike Hrvatske kroz održivi razvoj što uključuje učinkovito i održivo korištenje resursa, zaštitu okoliša i sprječavanje gubitka biološke raznolikosti, razvoj novih zelenih usluga, proizvoda, tehnologija i metodologije proizvodnje te druge koncepte koji čine štedno, zeleno i konkurentno gospodarstvo.

Cilj programa je sustavno poticanje poslovne zajednice na razvoj štednog, zelenog i konkurentnog gospodarstva, a sustavom nagrađivanja izdvojeni su vodeći nacionalni programi i projekti hrvatskih poduzetnika i novinara.

"Objavom javnog poziva za dodjelu navedene godišnje nagrade pokazalo se kako hrvatska mala i srednje velika poduzeća aktivno rade na razvoju usluga, proizvoda i tehnologija u području zelenog gospodarstva te time pridonose svojoj konkurentnosti, ali i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u cijelosti. Zabilježeno je i kako je veći dio nominiranih, ali i dobitnika nagrade, svoje poslovanje proširilo na zemlje Europske unije. Važan prilog tome je i činjenica kako oko trećine svjetskog "zelenog" tržišta odlazi upravo na Europsku uniju. Zelenom gospodarstvu treba pristupiti ozbiljno i uvidjeti kako se radi o ogromnom potencijalu rasta za mala i srednje velika poduzeća", istaknuo je predsjednik Saveza za energetiku Zagreba i direktor nagrade "GREENOVATION" Tomislav Marjanović.

"Hrvatska gospodarska komora kroz projekt Europska poduzetnička mreža aktivno promiče zeleno gospodarstvo, eko inovacije i obnovljive izvore energije, te smatramo da svi nominirani i dobitnici nagrada imaju veliku mogućnost dobivanja financiranja iz EU fondova, u čemu im i mi možemo olakšati prilikom prijave projekta. Uskoro se otvara novi natječaj Eko inovacije koji financira Europska komisija, pa ćemo u HGK organizirati Info dan odmah po otvaranju natječaja, 14. svibnja", istaknula je Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Za Banco Popolare Croatia održivost je način razmišljanja, ideja, pogled na život, kreativnost, inovativnost, zajednička realizacija ideja, ona uključuje podršku zelenih projekata, proizvodnju, izvoz. Ili kraće - zeleno gospodarstvo", dodao je predsjednik uprave Banco Popolare Croatia d.d. Goran Gazivoda.

Nagrada "GREENOVATION" u kategoriji najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva dodijeljena je grupaciji BIOVEGA za projekt "Grupacija BIOVEGA - Biovega d.o.o., Makronova d.o.o., Planetopija d.o.o. i Bio-Zrno d.o.o.".

U kategoriji najbolji start-up hrvatskog zelenog gospodarstva nagrada "GREENOVATION" dodijeljena je tvrtki Tehnoplast profili d.o.o. za projekt "Industrijska proizvodnja pasivnih kuća", u kategoriji najbolja usluga tvrtki Eko prijevoz d.o.o. za projekt "EkoTaxi - Smanjenje CO2 emisija hibridnom tehnologijom", dok je u kategoriji najboljeg proizvoda nagrađena tvrtka Knauf Insulation d.o.o. za projekt "Knauf Insulation Ecose Technology".

U kategoriji najbolja marketinška kampanja nagrađen je Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj za projekt "Green Building Professional - cjelogodišnji edukacijski program za zelenu gradnju i održavanje prostora s ciljem ostvarivanja uštede energije".

U kategoriji najboljeg web programa nagrađen je EPIEC za projekt "Inovativni koncept pružanja usluge energetskog savjetnika po principu mobilnog zelenog ureda". Najboljom menadžericom hrvatskog zelenog gospodarstva proglašena je Jadranka Boban Pejić iz tvrtke Biovega d.o.o. za projekt "Biovega d.o.o. - proizvodnja prirodne hrane, trgovina i usluge".

"Bez ljubavi, srca i volje nema zelenog gospodarstva, i crvena boja ove nagrade zasigurno je odabrana kako bi se ukazalo na strast koju svi dobitnici gaje prema zelenom razvoju Hrvatske", istaknula je prigodom uručenja nagrade Jadranka Boban Pejić.

U kategoriji najboljeg novinara hrvatskog zelenog gospodarstva proglašena su čak dva dobitnika i to Jasmina Trstenjak iz LIDER PRESS-a za medijsko praćenje zelenih tema putem tjednika Lider, portala liderpress.hr i mjesečnika Tehnopolis te Mladen Iličković iz Hrvatske radiotelevizije za medijsko praćenje zelenih tema putem HRT-a.

Najboljim team-om proglašeni su djelatnici tvrtke Ekoplanet d.o.o. za projekt "Zbrinjavanje medicinskog otpada", a posebna nagrada za istaknuti nacionalni doprinos razvoju hrvatskog zelenog gospodarstva (inovacije u zelenom gospodarstvu) pripala je Stipanu Orčiću za projekt "Uređaj za ultrazvučno tretiranje tla".

"Ovi mladi ljudi u vrlo su kratkom roku uspjeli okupiti sve relevantne čimbenike koji aktivno rade na razvoju zelenog gospodarstva i na tome im čestitam. Vjerujem kako će nagrada Greenovation i u narednim godinama postati mjesto susreta svih koji koji žive, misle i rade zeleno", rekao je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, Marijan Maras.

Prof.dr.sc. Davor Škrlec, pomoćnik ministrice Mirele Holy za zaštitu okoliša i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode izjavio je: "Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u nadolazećim će mjesecima aktivno nastaviti s promocijom i realizacijom projekata koji će unaprijediti zaštitu okoliša i poticanje razvoja zelenog gospodarstva u Hrvatskoj".

Svi dobitnici nagrade "GREENOVATION" ostvarili su pravo korištenja i isticanja oznake "GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE" u trajanju od pet godina, obilježja održive odnosno zelene usluge, proizvoda, tehnologije. Oznaka je dodijeljena u svrhu liberalizacije, nacionalne diversifikacije, stvaranja dodane vrijednosti, promicanja, povećanja konkurentnosti i tržišnog plasmana održivih usluga, proizvoda i tehnologija.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika