24.04.2012. / 16:03

Autor: Hina

Timošenko počela štrajk glađu

Oporbena čelnica i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru štrajkati glađu prosvjedujući protiv političke represije u svojoj zemlji, rekao je u utorak njezin branitelj Sergej Vlasenko.

Julija TimošenkoJulija TimošenkoOporbena čelnica i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru štrajkati glađu prosvjedujući protiv političke represije u svojoj zemlji, rekao je u utorak njezin branitelj Sergej Vlasenko.

"Štrajk glađu počela je u petak, 20. travnja", rekao je Vlasenko nakon posjeta zatvoru u Harkovu gdje Timošenko izdržava zatvorsku kaznu. Dodao je da je "To neograničen štrajk glađu, ona traži da se prekine politička represija u zemlji".

Timošenko (51) je u zatvoru od kolovoza, a u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloporabe ovlasti.

Drugi sudski proces protiv nje počeo je 19. travnja po optužnici da je pronevjerila javni novac i utajila porez 1997-1998 kada je bila na čelu grupe Ujedinjenih energetskih sustava Ukrajine.

Bude li proglašena krivom u tom predmetu, mogla bi biti osuđena na 12 godina zatvora.

Timošenko odbacuje svaku krivnju i tvrdi da je njezino procesuiranje politička odluka predsjednika Viktora Janukoviča koji je želi ukloniti s političke scene.

Timošenko je bila jedna od vođa prozapadne Narančaste revolucije 2004. Europska unija i Sjedinjene Države oštro kritiziraju suđenje bivšoj premijerki nazivajući to politički motiviranim procesom.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 24.04.12. 18:14

A imali stiropor za sjesti na stup.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika