24.04.2012. / 16:33

Autor: Hina

Svake godine 600 novooboljelih od melanoma kože u Hrvatskoj

U sklopu najave održavanja projekta "Euromelanoma day 2012", za rano otkrivanje melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože, na konferenciji za novinare istaknuto je da je danas u Hrvatskoj 600 novooboljelih osoba od melanoma kože, a taj broj svakodnevno raste.

Rijetki shvaćaju opasnosti koje melanom donosiRijetki shvaćaju opasnosti koje melanom donosiU sklopu najave održavanja projekta "Euromelanoma day 2012", za rano otkrivanje melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože, na konferenciji za novinare istaknuto je da je danas u Hrvatskoj 600 novooboljelih osoba od melanoma kože, a taj broj svakodnevno raste.

Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja primarijus dr. Mirna Šitum je istaknula porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Pojasnila je potrebu razlikovanja karcinoma kože, koji nastaju na mjestima na koži gdje prije nije postojala promjena, i melanoma, koji nastaju iz madeža.

"Karcinom kože nastaje uslijed opetovanog izlaganja kože ultraljubičastim zrakama (UV), a melanomi nastaju nakon opekotina kože uzrokovanih izlaganjima suncu, najčešće do 15. godine života i povremenim izlaganjima UV zrakama", rekla je Šitum i dodala da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje dva do tri milijuna ljudi oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, a 132 tisuće od melanoma.

Upozorila je da samo jedno pretjerano izlaganje suncu u djetinjstvu udvostručuje mogućnost obolijevanja od melanoma u životu, a kao prevenciju istaknula dobru upoznatost s čimbenicima nastanka melanoma.

Kao glavni čimbenik nastanka melanoma navela je izlaganje UV zrakama, a kao najkancerogenije zračenje istaknula UVB zračenje.

"Žene najčešće dobivaju melanom u donjem dijelu tijela, odnosno po nogama, dok je kod muškaraca najćešći u gornjem dijelu tijela, odnosno na leđima", pojasnila je Šitum.

Melanomi, pojasnila je, nastaju iz madeža i dugotrajnih ranica na koži koje dugo ne zacjeljuju. Normalnim madežima smatraju se oni jednolike boje, pravilnog oblika i veličine od šest do sedam milimetara, dok su nenormalni oni koji rastu, mijenjaju oblik, bole ili peku.

Govoreći o ranicama na koži koje dugo ne zacjeljuju, Šitum je pojasnila da se najčešće javljaju u zrelijoj životnoj dobi, nakon kumulativnog učinka UV zračenja, a najčešće se nalaze na licu. Ako staračke pjege promjene boju u crno-sivu, riječ je o melanomu, rekla je i dodala da madeži uzdginuti iznad kože, koji krvare i bole kazuju da je riječ o kasnom melanomu kod kojeg je velika mogućnost za pojavu metastaza i malu mogućnost izliječenja.

Kao osobe koje spadaju u rizičnu skupinu za oboljenje istaknula je osobe svjetlije puti koje lako izgore na suncu, svijetlih očiju, imaju više od 50 madeža, starije od 50 godina života ili one koji posjećuju solarij ili koriste UV lampe te one s obiteljskom poviješću raka kože.

"Spasite kožu od sunca i kontrolirajte madeže", istaknula je Šitum i naglasila posebnu pažnju posvećivanja brige za djecu tijekom izlaganja sunčevim zrakama te pružanje adekvatne zaštite.

Preporučila je boravak na suncu od 10 do 12 sati te nakon 16 sati, a ne izlazak na sunce, ako nije nužno u vremenu od 12 do 16 sati kada su UV indeksi tijekom ljetnih mjeseci najviši. Tijekom cijelog dana nužno je nanošenje krema sa zaštitnim faktorima svaka dva sata.

Hrvatska je od 2008. dio projekta "Euromelanoma Day" u kojem je dosada sudjelovala jedna trećina dermatologa iz cijele Hrvatske koji su pregledali 6100 ljudi, a pri tome otkrili 155 melanoma i 260 karcinoma kože. Istovremeno je podignuta svijest o štetnosti izlaganja suncu i povećana prilika za preživljavanje sa 63 na 83 posto te pokrenute akcije pregleda kože tijekom svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza na svim većim jadranskim plažama i ispred trgovačkih centara u većim hrvatskim gradovima.

"Izlaganje suncu nije samo plaža i more, nego svakodnevne aktivnosti, vožnja u automobilu, ispijanje kave i tjelovježba na otvorenom", zaključila je Šitum.

Svi zainteresirani za besplatne preglede kože tijekom "Euromelanoma Daya", koji započinje 8. svibnja, mogu se prijaviti na broj telefona 0800 6071 u vremenu od 8 do 16 sati 25., 26., 27. i 30 travnja te 2. svibnja.

Projekt se odražava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika