24.04.2012. / 17:13

Autor: Hina

Promjena na čelu Benettona, 47 godina nakon osnutka tvrtke

Nakon 47 godina na čelu talijanskog modnog koncerna Benettona, svjetski poznatog po svojim puloverima žarkih boja i provokantnim reklamama, Luciano Benetton prepustio je u utorak vođenje tvrtke sinu Alessandru koji će nastojati vratiti slavu talijanskom modnom divu koji je malo posrnuo pred naletom snažne konkurencije poput Zare ili H&M-a.

Luciano BenettonLuciano BenettonNakon 47 godina na čelu talijanskog modnog koncerna Benettona, svjetski poznatog po svojim puloverima žarkih boja i provokantnim reklamama, Luciano Benetton prepustio je u utorak vođenje tvrtke sinu Alessandru koji će nastojati vratiti slavu talijanskom modnom divu koji je malo posrnuo pred naletom snažne konkurencije poput Zare ili H&M-a.

Primopredaja vlasti između Luciana, koji u svibnju navršava 77 godina, i Alessandra (48) upriličena je na skupštini dioničara Benettona koja je u utorak počela u Ponzanu Venetu, nedaleko od Trevisa, gdje je tvrtka i osnovana 1966.

"Alessandro Benetton novi je predsjednik grupe Benetton. Na taj položaj ga je imenovalo Upravno vijeće grupe uz pristanak svih članova obitelji Benetton", navedeno je u priopćenju sa skupštine.

"Kormilo preuzima moj sin Alessandro koji će postati predsjednik. Nakon utrke koja je trajala 47 godina, u utorak ću prekinuti sve funkcije u tvrtki koju sam osnovao s braćom i sestrom", najavio je u nedjelju Luciano u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera.

Smjenu na čelu tvrtke Luciano već dugo priprema, a Alessandro je posljednje dvije godine kao potpredsjednik bio njegov prvi zamjenik u upravi Benettona, pri čemu je, po mišljenju oca, iskazao strast i sposobnost voditi golemo poduzeće koje ima više od 6500 trgovina u 120 zemalja svijeta.

"Ova generacijska promjena je dobrodošla jer u posljednjih 10-15 godina Benetton više nije imao sposobnost inovacije koja ga je izdvajala u prošlosti" u trenucima dok se "svijet mode uvelike promijenio pojavom Zare i H&M-a", istaknuo je Giuliano Noci, profesor ekonomije na MIP-u, visokoj trgovačkoj školi na milanskom sveučilištu.

Benetton je u posljednje vrijeme suočen s velikim problemima u poslovanju. Recesija koja traje u južnoj Europi i posljedični pad kupovne moći, ali i poskupljenje sirovina poput pamuka uzrokovalo je u 2011. pad neto dobiti Benetton grupe od gotovo 30 posto i pad prometa od 1 posto.

U siječnju je obitelj najavila da će povući tvrtku s milanske burze nakon što je otkupila udjele manjih dioničara, pa je sad tvrtka u 90-postotnom vlasništvu obitelji.

U situaciji krize poslovanja novi predsjednik morat će, po ocjenama stručnjaka, povući "velike strateške poteze" u pokušaju da vrati tvrtku na nekadašnje grane, a osnovne smjernice Alessandro je već najavio.

"Na tržištima na kojima smo najprisutniji više nema rasta i ja moram istodobno učvrstiti našu nazočnost u Europi.,... ali i uputiti se u Koreju, Rusiju, Indiju i Tursku", rekao je Alessandro Benetton u razgovoru za francuski dnevnik Figaro u broju od utorka, upozorivši da će to širenje u svijet biti "skupo".

Novi je predsjednik također najavio "suženje" ponude Benettona koji se mora "vratiti bojama i puloverima koji su nam donijeli uspjeh" te oživljavanje nekih robnih marki.

Priča o nastanku Benettona ima primjese bajke - tri brata, jedna sestra, malo novca i velika želja za uspjehom.

Otac Leone Benetton umro je 1945. kad je Luciano, najstariji od braće, imao tek 10 godina. Zbog neimaštine Luciano je morao već s 15 godina početi raditi u trgovini tkaninama u rodnom Ponzanu Venetu, a Giuliana, dvije godine mlađa sestra, plela je i šila odjeću braći.

S 19 godina Luciano je došao sestri i rekao - "Umjesto da radiš za druge, pleti za sebe, a ja ću prodavati". Uskoro je kupio prvi pletaći stroj, potom i drugi, a prijelomnicu je označio Lucianov odlazak u Rim na Olimpijske igre 1960.

Fasciniran golemim trgovinama u glavnom gradu, nekoliko mjeseci poslije vratio se s kovčegom punim pletene odjeće i pronašao velike klijente koji su ga nagovorili da sagradi tvornicu.

Za boravka u Škotskoj 1962. otkrio je način obrade vune, tad još nepoznat u Italiji, u kojem se vuna uronjena u vodu tuče kako bi postala lagana i mekana.

Dvije godine poslije u Ponzanu Venetu niknuo je prvi hangar u kojem će se odvijati proizvodnja, a četvorka međusobno dijeli poslove - Luciano je zadužen za prodaju, Giuliana za proizvodnju, Gilberto za administraciju a Carlo za strojeve.

Prodaja stalno raste, ime Benetton postaje priznato i traženo, a planetarnu slavu učvršćuje nizom izazovnih i šokirajućih reklamnih kampanja od 1982. do 2000. zahvaljujući kreativnosti fotografa Oliviera Toscanija.

U međuvremenu, 90-ih godina prošlog stoljeća, obitelj Benetton odlučuje proširiti opseg djelovanja i stječe vlasništvo nad lancem restorana i trgovina na talijanskim autocestama Autogrill i tvrtkom za upravljanje autocestama Autostrade.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika