24.04.2012. / 17:23

Autor: Hina

Zadarska županija najsporija u legaliziranju objekata

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak ocijenio je danas u Zadru da Zadarska županija najsporije rješava zahtjeve za legalizaciju objekata jer je, kako je rekao, u ovoj godini do 15. ožujka mjerodavni županijski odjel zaprimio dodatnih 1369 zahtjeva za legalizaciju, nijedan nije riješen, a šest ih je odbijeno.

Ivan VrdoljakIvan VrdoljakMinistar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak ocijenio je danas u Zadru da Zadarska županija najsporije rješava zahtjeve za legalizaciju objekata jer je, kako je rekao, u ovoj godini do 15. ožujka mjerodavni županijski odjel zaprimio dodatnih 1369 zahtjeva za legalizaciju, nijedan nije riješen, a šest ih je odbijeno.

Kako je na zadarskoj tribini u sklopu javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama rekao ministar Vrdoljak, Zadarska županija je "otprilike godinu dana u zakašnjenju", a samo se tijekom ljeta može po sadašnjem zakonu očekivati na tisuće i tisuće novih zahtjeva.

"Što će se tada dogoditi?" upitao je i dodao da se s boljom statistikom ne može pohvaliti ni zadarska Gradska uprava za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

"Od 207 zaprimljenih zahtjeva u ovoj godini nije riješen nijedan", rekao je ministar Vrdoljak, a na pitanje o tome hoće li biti kazni zbog sporosti odgovorio je: "Neka oni kažu koji su njihovi limiti i kako to misle riješiti."

U sklopu javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja organizira 11 tribina, a današnja tribina održana je u županijskoj gospodarskoj komori.

Uoči tribine, zbog neučinkovitosti županijskog Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, ministar Vrdoljak sastao se jutros na zatvorenom sastanku i sa zadarskim županom Stipom Zrilićem.

Kako je rekao ministar Vrdoljak, želio je skrenuti pozornost na šutnju administracije na mjestu gdje se statistički najsporije rješavaju zahtjevi, a to je u Zadarskoj županiji.

Župan mu je, kako je rekao ministar Vrdolajk, obrazložio da je to stvar povijesti jer je 2008., kad je taj odjel osnovan, preuzeo je desetak tisuća predmeta.

"Vrlo brzo će izići na vidjelo je li to na stvari ili pročelnik jednostavno ne zna organizirati posao ili ljude", istaknuo je.

"Ima mnogo većih županija i gradova u kojima u istim odjelima radi manje ljudi, a rješava se više predmeta", istaknuo je ministar Vrdoljak, dodajući kako je okrutna istina statistika i činjenica da se tu ne radi dobro. Ocijenio je da je ondje gdje ima najviše zaostataka u izdavanju dozvola i gdje uprava radi najsporije korupcija najveća.

Na pitanje novinara mogu li se očekivati tužbe građana, primjerice onih s otoka Vira kojima su se prije nekoliko godina morali rušiti nelegalno izgrađeni objekti, a po novim izmjenama bili bi legalni, odgovorio je kako bi to trebalo pitati ministra pravosuđa, a osobno misli da tužbe ne treba očekivati.

"To je tada činjeno selektivno, po tada važećim zakonima, to nije prirodno ni normalno, ali su bila takva vremena. Vjerojatno su oni koji su to činili danas zamijenjeni", dodao je ministar Vrdoljak.

Što se tiče izmjena Zakona, naknade za postupak legalizacije iz prošlog zakona zapravo će biti novčane kazne.

"Onima koji su gradili u zoni do 70 metara ta kazna bit će veća, a oni koji su gradili u ruralnim područjima pomoćne objekte bit će manja", rekao je ministar Vrdoljak.

Vezane vijesti

Vlada olakšava legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Vlada olakšava legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.04.12. 10:42

Prgavost,mito i korupcija,socijalistička zloća-sve je to Ministre sublimirano u sektoru legalizacije.Imate gotove i važeće odluke-rješenja da se objekat legalizira,no mali moćni općinski miš kaže da on to još sve mora prekontrolirati.I tako idu godinice a on uživa u svojoj moći.Usputno ponešto i kapone da malo ipak ubrza i eto...to je to.Birokracija,birokracija i samo birokracija.Rak rana svake države a u Hrvatskoj,propast živa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika