25.04.2012. / 09:06

Autor: Hina

Pusić:

Ključne četiri EU packe Hrvatskoj

Pusić je rekla da su tehničke primjedbe izrečene u gotovo svim poglavljima, a "ključne su četiri kritičke primjedbe" i nabrojala kako je riječ o imenovanju političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, zakonu o policiji, porezu uvedenom mobilnim operaterima te na odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima

U izvješću o monitoringu što ga je Europska komisija objavila u utorak u četiri se točke izražava kritika Hrvatskoj, ali je izvješće inače dobro i povoljno, rekla je u utorak navečer ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u razgovoru za Dnevnik Plus Hrvatske televizije

Pusić je rekla da su tehničke primjedbe izrečene u gotovo svim poglavljima, a "ključne su četiri kritičke primjedbe" i nabrojala kako je riječ o imenovanju političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, zakonu o policiji, porezu uvedenom mobilnim operaterima te na odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

O svim primjedbama Hrvatska i EK razgovarat će 6. lipnja na sastanku Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, najavila je Pusić.

Primjedba o imenovanju političara u nadzorne odbore državnih poduzeća zapravo se odnosi na željeno imenovanje dvojice ministara, gospodarstva Radimira Čačića i financija Slavka Linića u nadzorni odbor državne naftne tvrtke Ine.

"To se odnosi na jednu tvrtku za koju svi znamo i dnevno gledamo na koji je način kroz prilično neodgovorno ponašanje došla u ozbiljne probleme", rekla je Pusić. "Država u Ini ima 44,7 posto vlasništva i to je odgovornost. Riječ je o temi koju moramo s raspraviti s Europskom komisijom, iznijeti i objasniti naše argumente, ali mi moramo doći do dna toga što se u Ini događa. Ti isti ministri koji su odgovorni za državni proračun od 124 milijarde kuna moraju barem do račišćavanja situacije biti odgovorni za državno vlasništvo jer je vlada čuvar javnog interesa", dodala je.

Vlada je u siječnju uvela mjeru po kojoj mobilni operateri moraju nastaviti plaćati nakanadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013. kada bi Hrvatska trebala ući u EU. I kad je mobilnim operaterima uveden taj porez, rekla je Pusić, "rečeno je da je to mjera kojom se operateri žele potaknuti na investiranje i ona će se ukinuti kad se postigne odgovor o investiranju u modernizaciju mreže". Po njezinim riječima, "ide se prema tom rješenju, što će omogućiti da se taj originalni dogovor i izvrši".

Prijedlog novog zakona o policiji poslan je Komisiji na uvid i ona bi se uskoro trebala o njemu očitovati, dok je primjena zakona o javnim ovršiteljima odgođena na šest mjeseci.

Hrvatska je postigla znatan stupanju usklađenosti s europskom pravnom stečevinom a Europska komisija identificirala je ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori, priopćila je Komisija u utorak kada je objavila prvo izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovora. U tom je izvješću dala opću ocjenu pripremljenosti Hrvatske i preporuke što treba učiniti u predstojećem razdoblju kako bi zemlja bila potpuno spremna za članstvo u EU-u do 1. srpnja sljedeće godine.

"Općenito, pripreme Hrvatske za članstvo u EU-u na pravom su putu. Hrvatska je postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom", kaže se u zaključcima izvješća, koje je Europska komisija objavila u utorak. Dodaje se da je "Komisija identificirala ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori".

Ministrica Pusić u Dnevniku Plus odgovorila je i na pitanje o odnosima sa Srbijom u slučaju da na skorašnjim parlamentranim izborima pobijedi desničarska Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića. Pusić je rekla kako ne može govoriti o tome, ali da je Hrvatskoj "u interesu da može surađivati sa svakom vladom u Srbiji. Nadamo se da će parlamentarna većina biti takva da će razumjeti kako je stabilnost regije svima u interesu i da se ona temelji na suradnji", kazala je ministrica.

Vezane vijesti

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je za beogradski dnevnik ''Politika'' od nedjelje kako je nedavni izbor Tomislava… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 25.04.12. 11:22

Žele li kukurikavci ovim "zakonskim provokacijama" odgoditi pristup RH u EU i time pokazati kako je njihova potpora ulasku bila samo deklarativna i predizborna? Kada bi ona za cilj imala ekonomske razloge, onda bi bila samorazumljiva! Tipa, ajmo se malo srediti pa vnutra! No, bojim se da su razlozi ideološki i politički, kao dio politike koja se zalaže za zajednički ulazak Srbije i Hrvatske. Tu politiku je otvoreno zastupala Britanija i Srbija a bila je prepoznatljiva, istina ne tako artikulirano, i u izjavama Pusićke i Josipovića. Kako inače vjerovati ekipi koja nas zabavlja podizanjem svibanjskih ideoloških dimnih zavjesa iza kojih se potiho, npr., želi jednu Snježanu Kordić ugurati u Ministarstvo kulture? Snježanu, po profesiji lingvisticu, koja kaže da su srpski i hrvatski jedan jezik.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.04.12. 15:46

Izvješće je zapravo grozno i veseli me vidjeti koliko se trse svi da ga se prikaže kao dobro.
Otprilike kao ono u celofanu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika