25.04.2012. / 09:07

Autor: Hina

Naramak licemjerja američkog nobelovca

Ta neizgovoriva riječ - genocid

Turska, članica NATO-a, žestoko osporava optužbu za genocid, i upozorila je da će službeni američki koraci za uporabu tog termina ugroziti odnose Ankare i Washingtona. Obama se povinuo tim prijetnjama, mada je u pršlosti, dok je bio senator, znao spomenuti 'genocid'

ArhivaArhivaČetvrtu godinu zaredom američki predsjednik Barack Obama odbio je opisati smrt milijun i pol Armenaca 1915. kao "genocid", ponovo prekršivši obećanje iz predizborne kampanje 2008. godine, izvijestio je u utorak američki dnevnik "USA Today" u online izdanju.

"Poštujmo sjećanje na 1,5 milijuna Armenaca koji su brutalno masakrirani ili su marširali u svoju smrt u posljednjim danima Osmanskog carstva", rekao je Obama u priopćenju koje je u utorak objavila Bijela kuća.

Razlog za pažljivo biranje riječi je Turska, ključni američki saveznik u bliskoistočnim poslovima, ističe USA Today.

Turska, članica NATO-a, žestoko osporava optužbu za genocid, i upozorila je da će službeni američki koraci za uporabu tog termina ugroziti odnose Ankare i Washingtona.

Turski veleposlanik u Washingtonu Namik Tan oštro je kritizirao sličnu izjavu Obame 2011., opisujući je na Twitteru kao "netočnu, manjkavu i jednostranu".

TV mreža ABC News navodi u svom izvješću da je Obama koristio riječ "genocid" dok je bio senator iz Illinoisa i predsjednički kandidat demokrata.

U siječnju 2008., u pismu glasilu armenske dijaspore u SAD-u "Armenski Reporter", Obama je rekao da s "američkim Armencima, od kojih mnogi potječu od preživjelih iz genocida, dijeli načelnu privrženost obilježavanju i okončanju genocida", izvijestio je ABC News. "To počinje s priznavanjem tragičnih slučajeva genocida u svjetskoj povijesti", naglasio je u pismu Obama.

Armenski genocid jedan je od prvih modernih genocida, a u njemu je tijekom i po završetku I. svjetskog rata ubijeno od milijun do milijun i pol Armenaca u Osman carstvu. Uz masovne pokolje, važan instrument genocida bili su deportacije i prisilni marševi dugi stotinama kilometara bez hrane i vode, koji su završavali u pustinjama današnje Sirije s ciljem da dovedu do smrti deportiranih. Početkom genocida smatra se 24. travnja 1915., kada su sultanove vlasti uhitile oko 250 intelektualaca i čelnika zajednice u Carigradu, današnjem Istanbulu, te krenule s progonom Armenaca iz njihovih domova.

Republika Turska, država nasljednica Osmanskog carstva, priznaje da su se u ratu desili spontani pokolji nad Armencima, ali negira da su bili toliko sustavni da bi se radilo o genocidu.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika