26.04.2012. / 07:50

Autor: Nacional.hr

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

U Hrvatskoj, Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježen je pokretanjem web stranice "Stop krivotvorinama i piratstvu"

Svjetski dan intelektualnog vlasništva posvećen je zaustavljanju piratstva i krivotvorenjaSvjetski dan intelektualnog vlasništva posvećen je zaustavljanju piratstva i krivotvorenjaBusiness Software Alliance (BSA) danas se pridružuje vladama, tvrtkama, školama i drugim interesnim udruženjima diljem svijeta u obilježavanju Svjetskog dana intelektualnog vlasništva. Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva slavi inovatore vizionare, pojedince koji su svojom domišljatošću i umjetnošću otvorili nove horizonte i ostavili neizbrisiv trag u povijesti.

U Hrvatskoj je obilježen puštanjem u rad internetske stranice "Stop krivotvorinama i piratstvu". Ova internetska stranica, dostupna na web odredištu www.stop-krivotvorinama-i-piratstvu.hr, zajednički je projekt koordinacijskih tijela za provedbu prava intelektualnog vlasništva, kojeg čine predstavnici državnih tijela te drugih institucija i organizacija nadležnih za zakonsku zaštitu prava intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj. Namijenjena je informiranju javnosti o sustavu zaštite prava intelektualnog vlasništva, oblicima, pojavama i posljedicama povreda ovih prava, kao i o inicijativama na području borbe protiv krivotvorenja i piratstva u Republici Hrvatskoj i međunarodnoj razini.

"Svjetski dan intelektualnog vlasništva prigoda je da proslavimo doprinos koji intelektualno vlasništvo daje inovaciji i kulturnom stvaralaštvu - ali i neizmjerno dobro koje

ova dva društvena fenomena donose svijetu," rekao je u poruci povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva g. Francis Gurry, generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), te dodao: "Ovo je prigoda da omogućimo bolje razumijevanje uloge intelektualnog vlasništva kao mehanizma ravnoteže među suprotstavljenim interesima koji okružuju inovaciju i kulturno stvaralaštvo: interesima stvaratelja pojedinaca i onih u društvu; interesima proizvođača i potrošača; interesima u poticanju inovacije i stvaralaštva te interesu u dijeljenju dobrobiti koje dobivamo od njih.

"Lista inovatora vizionara u Hrvatskoj je nepresušna. Posebno smo ponosni na povijest i kulturu hrvatske inovacije - sjetimo se samo Fausta Vrančića, Marina Getaldića, Benedikta Kotruljevića, Ruđera Boškovića, Ivana Vučetića, Slavoljuba Penkale, Andrije Mohorovičića, Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke i mnogih drugih," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj te dodao: "Danas imamo mogućnost - ali i odgovornost - priznati rad novih hrvatskih inovatora vizionara - znanstvenika, matematičara, softverskih arhitekata i ostalih. Ova nova generacija može značajno promijeniti naš svijet i naše živote. No, piratstvo ne prijeti samo njihovoj kreativnosti, već i našoj prigodi da dobijemo bolje društvo, bolju tehnologiju, bolju budućnost. Ne smijemo dozvoliti da piratstvo ugrozi njihov golem trud.

Vezane vijesti

Porazni nadzor softverskih licenci može smanjiti piratstvo u Hrvatskoj

Porazni nadzor softverskih licenci može smanjiti piratstvo u Hrvatskoj

Tijekom 4. Međunarodne konferencije Hrvatskog instituta internih revizora, održane od 12. do 14. travnja u Umagu, Business Software Alliance održao… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 26.04.12. 08:44

Ukinite internet i nećete više imati problema s vlasničkim pravima. Dok su bile gramofonske ploče, lipo odeš u dućan i kupiš ploču. Platiš prava i sve super. Čim je izmislilo magnetofon to je bilo gotovo.


registracija
17/6/05

torpedo, 26.04.12. 10:00

Zaustavimo softversko piratstvo tako da koristimo Open Source (softver otvorenog koda)

Umjesto Windows operativnog sistema koristite Ubuntu Linux, umjesto M$ Office koristite LibreOffice.

Ja sam prosle godine kupio notebook bez operativnog sistema, downloadao sam Ubuntu i instalirao ga. Radi super. Svi programi koji mi trebaju postoje na Ubuntu - od obrade teksta, slika, izrade videa, slusanja glazbe .. nema sto nema, i to sve besplatno i legalno


I onda BSA nema sto traziti..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika