25.04.2012. / 12:46

Autor: Nacional.hr

Ministri potpisali sporazume o provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza

U posljednje tri godine, odnosno u 2009., 2010. i 2011. godini ostvareno je 3425 hitnih medicinskih letova

Ante Kotromanović i Rajko Ostojić (Foto: MORH)Ante Kotromanović i Rajko Ostojić (Foto: MORH)Ministar obrane Ante Kotromanović i ministar zdravlja Rajko Ostojić potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske.

U izjavi za medije ministar zdravlja Rajko Ostojić zahvalio se Ministarstvu obrane na dosadašnjoj potpori kroz hitne medicinske letove, istaknuvši kako se na taj način osigurava hitna medicinska skrb ne samo za građane RH, već i za 11 milijuna stranih turista godišnje u RH. Također, istaknuo je kako su noviteti ovog Sporazuma u odnosu na prijašnje u tome što se ovaj Sporazum odnosi na suradnju dvaju Ministarstava na ovom području kroz cijelu godnu, a ne samo na ljetnu turističku sezonu, odnosno tromjesečni period na koji su se sporazumi ranije obnavljali.

"Ministarstvo zdravlja će osigurati za svaki hitni medicinski let liječnički tim koji će se sastojati od liječnika, tehničara i medicinske sestre. To znači da liječnik koji je primio pacijenta neće, kao što je bio slučaj do sada, napuštati svoje radno mjesto, primjerice na otoku. Pacijenta će u tom slučaju u helikopteru primiti liječnički tim sa drugim liječnikom koji će ga tijekom leta pratiti do bolnice u primjerice Splitu, Zagrebu ili bilo koje druge bolnice", istaknuo je ministar Ostojić.

Dodao je i da će se za medicinsko osoblje osigurati i dodatna obuka iz zrakoplovne medicine i za letove u posebnim uvjetima. Na kraju još jednom se zahvalio Ministarsvu obrane na potpori kroz hitne medicinske letove, naglasivši kako se na taj način spašavaju tisuće života kao i osigurava transport organa za transplataciju.

Ministar obrane Ante Kotromanović je istaknuo kako će MORH i Oružane snage i dalje nastaviti pružati pomoć kroz angažman posada helikoptera u pružanju hitnog medicinskog zračnog prijevoza. Kao primjer naveo je da je u zadnje tri godine hitnim medicinkim letovima prevezeno oko 4000 osoba.

"Mi ćemo dalje nastaviti pružati ovu potporu zdravstvenom sustavu RH i i civilnim institucijama, jer to je svakodnevna potreba, a čemu ide u prilog da smo u ovoj godini do sada već realizirali 217 medicinskih letova, pri čemu je prevezeno 70 pacijenata i 136 pratitelja", istaknuo je Kotromanović.

Hitni medicinski letovi provode se na zahtjev nadležnih institucija preko Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Medicinski prijevoz bolesnih i unesrećenih osoba provode posade 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a transportnim helikopterima tipa Mi-8 MTV, Mi-17 1 VA i Mi-171 Sh.

U posljednje tri godine, odnosno u 2009., 2010. i 2011. godini ostvareno je 3425 hitnih medicinskih letova, pri čemu je prevezeno 1229 pacijenata i 2730 pratitelja (pratnja + medicinsko osoblje).

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika