25.04.2012. / 13:19

Autor: Hina

Nakon BiH i SAD podignule optužnicu protiv Jašarevića

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je kako je u SAD-u podignuta optužnica protiv Mevlida Jašarevića, državljanina Srbije koji je 28. listopada 2011. godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu ranivši jednog policajca angažiranog na osiguranju.

Mevlid JašarevićMevlid JašarevićAmeričko ministarstvo pravosuđa objavilo je kako je u SAD-u podignuta optužnica protiv Mevlida Jašarevića, državljanina Srbije koji je 28. listopada 2011. godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu ranivši jednog policajca angažiranog na osiguranju.

Ne internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a, s nadnevkom od 24. travnja, stoji kako je optužnica podignuta temeljem odluke velike porote okruga Columbia, a Jašarevića se u deset točaka tereti za različita kaznena djela uključujući pokušaj ubojstva osoba u službi SAD i za napad smrtnosnim oružjem te za uništavanje imovine.

Tužiteljstvo BiH je ranije ovog tjedna podignulo posebnu optužnicu protiv Jašarevića tereteći ga da je kao pripadnik zajednice radikalnih islamista-vehabija počinio kazneno djelo terorizma.

Najteža kazna na koju bi Jašarević u BiH mogao biti osuđen, dokaže li mu se krivnja, je dvadeset godina zatvora.

U Tužiteljstvu BiH u srijedu nisu imali nikakav komentar na odluku pravosudnih vlasti SAD o podizanju optužnice protiv Jašarevića.

Na upit Hine u odjelu za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u Sarajevu rečeno je kako je nova optužnica rezultat bliske suradnje s vlastima u BiH.

"U potpunosti podupiremo odluku Tužiteljstva BiH da podigne optužnicu protiv osoba umiješanih u napad. Optužnica u SAD-u slijedi optužnicu u BiH i rezultat je bliske suradnje između SAD-a i BiH. Nastavljamo suradnju s bosanskohercegovačkim vlastima u svim aspektima ovog slučaja i imamo puno povjerenje da će Tužiteljstvo BiH pred lice pravde izvesti odgovorne osobe te da će im Sud BiH osigurati pravično suđenje", stoji u izjavi proslijeđenoj iz veleposlanstva SAD u Sarajevu.

I Ministarstvo pravosuđa SAD istaknulo je kako su SAD blisko surađivale s bosanskohercegovačkim vlastima tijekom istrage o napadu na američko veleposlanstvo.

"Snažno podupiremo odluku pravosudnih vlasti BiH da podignu optužnicu i sude umiješanima u ovaj napad. SAD će nastaviti blisko surađivati s vlastima BiH kako bi se počinitelji priveli pravdi", stoji u priopćenju američkog ministarstva pravosuđa u kojem se dodaje kako je s američke strane istragu o cijelom slučaju vodio washingtonski ured FBI-ja.

Po svakoj točki američke optužnice koja tereti Jašarevića za pokušaj ubojstva službenih osoba on bi mogao dobiti maksimalnu kaznu od po dvadeset godina zatvora, a za svaku točku optužnice za uporabu smrtonosnog oružja po 30 godina.

Po ostalim točkama optužnice poput pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda zapriječene su kazne od po 10 godina zatvora.

U BiH su uz Jašarevića za pomaganje u terorističkom napadu optuženi i bosanskohercegovački državljani Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, također pripadnici vehabijske zajednice iz sela Gornja Maoča kod Brčkog no oni se ne spominju u američkoj optužnici.

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika