25.04.2012. / 13:21

Autor: Deutsche Welle

Srbija u predizbornoj groznici

Europske integracije u izbornoj kampanji u Srbiji, po prvi put nakon 2000. godine, nisu primarna tema. Strateška orijentacija Srbije ka EU svakako neće biti ugrožena nakon izbora, ocjenjuju analitičari.

Boris TadićBoris TadićRaspoloženje građana, koje prije svega zanimaju ekonomske teme, jednostavno je nametnulo strankama glavne teme kampanje, kaže Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za vanjsku politiku:

„O tome bi se daleko više pričalo da Srbija nije postala kandidat za Europsku uniju; ovako je ta priča jednostavno završena i predizbornoj kampanji ne zanimljiva. Osim što pojedine stranke koje su protiv ulaska u EU inzistiraju na tome kao svojoj predizbornoj platformi, kao što je recimo Demokratska stranka Srbije (DSS). Znači, to je stranka koja u kampanji to ističe kao svoju različitost u odnosu na ostale koje su negdje manje-više, ako izuzmemo i radikale, negdje postigle konsenzus da je EU vanjskopolitički prioritet Srbije nakon izbora".

EU ipak važna tema

Nikola Jovanović, urednik časopisa „Izazovi europskih integracija" misli da ipak nije točna ocjena kako Europska unija (EU) nije glavna tema predizborne kampanje. „Nacionalne i europske politike su veoma pomiješane i povezane, što je slučaj i sa Srbijom koja je kandidat za EU", smatra Jovanović.

„Tako da ako se ne govori direktno o tome da li ne, ili kada ući u EU, ipak se dosta govori o odnosu prema Europi, o reformama, koje između ostalog nalaže i Europa. A imamo i neku ideju o političkoj neutralnosti, doduše od manje političke stranke. Tako da Europa je važna tema u kampanji, ali to možda malo manje primjećujemo s obzirom da se o njoj govori sa manje strasti i manje sa pozicije isključivog DA ili NE Europi".

Europski put siguran?

Procjene govore da će glavni kandidati za formiranje nove vlade biti Demokratska stranka (DS) ili Srpska napredna stranka (SNS), ukoliko ne dođe do stvaranja takozvane velike koalicije ove dvije stranke. Koliko sastav nove vlade može utjecati na europski put Srbije, jedna je od glavnih nedoumica. Aleksandra Joksimović smatra da SNS ima mali manevarski prostor kada je riječ o izboru partnera nakon izbora, i da bi taj put mogao biti ugrožen samo ukoliko bi DSS ušao u vladu:

„Oni su svojim stavom o EU praktično sami sebe isključili kao potencijalnog koalicijskog partnera, i njihov koalicijski potencijal je u ovom trenutku izuzetno nizak. Tako da ja vjerujem da će izborni rezultati, bez obzira na neku njihovu suštinsku neizvjesnost, osigurati Srbiji europski put".

Najbrže sa DS?

Vlada Demokratske stranke (DS) i njenih partnera osigurava kontinuitet europske politike, ocjenjuje Nikola Jovanović, jer je riječ o političkim akterima koji su već stekli veliko iskustvo u eurointegracijama:

„Dok bi koalicija oko SNS-a značila ipak jednu vrstu prethodnog upoznavanja, uhodavanja, i na neki način bi sigurno značila manji intenzitet prije svega političkog rada vezanog za europske integracije. Ostaje naravno pitanje manjinskih stranaka. Ja osobno ne vjerujem da bi, na primjer, Liberalno-demokratska partija (LDP) unijela neku dodatnu brzinu ili kvalitetu u europske integracije, s obzirom da je nešto manja stranka. Ali, ipak glavni partner u koaliciji može biti ključan i tu DS je u prednosti u odnosu na SNS".

Strateška orijentacija Srbije ka Europskoj uniji svakako neće biti ugrožena nakon izbora, ocjenjuje Jovanović. Ta politika već polako postaje konstanta u političkom životu Srbije, zaključuje Jovanović.

Autor: Ivica Petrović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika