25.04.2012. / 14:48

Autor: Nacional.hr

I premijeru treba viza za SAD

"Kad putuju u SAD hrvatski vladini dužnosnici moraju imati odgovarajuće vize. Stoga moraju ispuniti i upitnik koji, bez iznimke, vrijedi za sve državljane", izjavila je Anja Picelj Kosak

Zoran Milanović (Pixsell)Zoran Milanović (Pixsell)Hrvatski premijer Zoran Milanović trebao bi 20. i 21. svibnja sudjelovati na NATO summitu koji će se održati u Chicagu, ali prije ulaska u SAD, premijer mora dobiti valjanu vizu, piše Novi list.

"Kad putuju u SAD hrvatski vladini dužnosnici moraju imati odgovarajuće vize. Stoga moraju ispuniti i upitnik koji, bez iznimke, vrijedi za sve državljane", izjavila je Anja Picelj Kosak, glasnogovornica američkog veleposlanstva. Hrvatski premijer tako će morati ispuniti upitnik s pitanjima poput namjerava li se za vrijeme boravka u SAD uključiti u terorističke aktivnosti, postavljati eksplozivne naprave ili organizirati prostituciju. Istovremeno, Milanović će imati mogućnost pristupa najtajnijim papirima NATO-a četvrte razine, čija je oznaka Cosmic Top Secret.

Bilo kako bilo predsjednik Vlade će morati popuniti standardni obrazac 'ds 160' kako bi mu američko veleposlanstvo u Zagrebu izdalo vizu.

Neimenovani izvori iz Banskih dvora ističu kako je to dosad bila uobičajena praksa za sve dužnosnike, ali kako je 'ponižavajuće za Hrvatsku da Milanović bude u istom tretmanu'.

"Ne radi se tu o bilo čijem osobnom egu. U Afganistanu trenutačno boravi 330 hrvatskih vojnika, a hrvatski premijer će u Chicagu sudjelovati u raspravama tijekom kojih će se moći čuti i vrlo povjerljive informacije. Zato je apsurdno da se prije toga mora izjašnjavati je li terorist ili krijumčar drogom", naglašavaju iz Vlade.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj, James B. Foley ne vidi ništa sporno u činjenici da i premijer mora proći isti postupak kao i običan građanin da bi dobio vizu za ulazak u SAD.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 27.04.12. 08:08

Steta sto nije ustrajao u tome da neide u USA dok postoji takav vizni rezim , to bi mu bio prvi pozitivni potez otkad je na vlasti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika