25.04.2012. / 16:05

Autor: Nacional.hr

Zanimljiv slučaj HSS-ovog pulena

Tužbom za nemoral protiv uhljebljenih

Jedina prepreka u ovom korištenju povlastica menadžera javnih poduzeća bit će tužba, koju je nedavno Nezavisni cestarski sindikat podnio Općinskom građanskom sudu u Zagrebu

IlustracijaIlustracijaJedina prepreka bivšem članu HAC-ove uprave Željku Tomljanoviću u korištenju povlastica menadžera javnih poduzeća, koje će dobiti na temelju četveromjesečnog rada na toj poziciji, mogla bi predstavljati tužba koju je nedavno Nezavisni cestarski sindikat podnio Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Kada je smijenjen, HSS-ovac Tomljanović nije htio sklopiti novi ugovor o radu, nego je zatražio otpremninu od 288 000 kuna neto, odnosno više od 400 000 kuna bruto, o čemu je prvi pisao Nacional. U tužbi spomenutog sindikata sada se traži proglašivanje članka 15. Ugovora o radu Željka Tomljanovića ništetnim, jer se protivi moralnim načelima društva. Novi list piše kako bi sindikalna tužba, ukoliko bude uvažena, mogla ući u anale hrvatskog pravosuđa, a eventualna presuda dosad neviđen presedan.

Podsjetimo kako je nakon uhićenja i optužbi za financijske malverzacije većine članova Uprave HAC-a sredinom prošle godine, na radnom mjestu jedini ostao predsjednik Uprave Stjepko Boban. Bližio se datum parlamentarnih izbora, a Vlada se dogovorila kako će mjesto u Upravi pripasti HSS-u.

Iz Županijske uprave za ceste na mjesto člana Uprave HAC-a ugovor potpisuje Željko Tomljanović 24. listopada 2011. godine. Tomljanović tako uz Bobana postaje jedini član Uprave, zamjenivši Josipa Sapunara, člana Uprave za financije. Razriješen je dužnosti odlukom Vlade Zorana Milanovića 29. veljače ove godine. Odbija sklopiti novi ugovor i odlučuje se za otpremninu. Prema Ugovoru o radu Tomljanović ima pravo na 6 mjeseci otkaznog roka s punom plaćom i na otpremninu u iznosu od 12 mjesečnih plaća. Dodajmo kako i dalje ima pravo na korištenje automobila visoke klase, plaćeno gorivo, servis te korištenje poslovne kartice HAC-a.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata ističe kako se tužba za nemoral podiže sukladno članku 322., stavku 1. Zakona o obveznim odnosima. Protiv Stjepka Bobana nije podignuta tužba, jer je Boban ipak radio dvije godine u HAC-u.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 25.04.12. 18:23

sumnjam da će proći. Nebrojeno mnogo je takvih nemoralnih slučajeva. Zar je moralno da prvi ljudi velikih firmi u Americi dobivaju na stotine milijuna dolara otpremnine? Zar je moralno da se propale banke spašavaju novcem poreznih obveznika, a one onda tim novcem nastavljaju s praksom isplaćivanja milijunskih bonusa ljudima koji su te banke i doveli u tu situaciju? Nema morala kad su ugovori, otpremnine, bonusi, itd. u pitanju. Truli kapitalizam i nije zasnovan na moralu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 25.04.12. 21:08

A koliko bi tek tužbi trebalo podnjeti za nemoral u HEP-u?!


registracija
15/8/10

bigred1, 25.04.12. 22:15

ne bi bilo loše da neki sudac napravi presedan i uđe u povijest kao pozitivac. malo je šansi,ali ipak ih ima.


registracija
25/6/10

vidra, 26.04.12. 06:25

A koliko tužbi bi trebalo podnijeti da ispravimo "krivu Drinu" Naše Lijepe.?Od kuda poćeti?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika