25.04.2012. / 18:10

Autor: Hina

Petričić kazneno prijavio Mesića zbog lažnog iskaza

Politolog Darko Petričić podnio je kaznenu prijavu protiv bivšega hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića zbog lažnog iskaza na sudu vezanog uz novac iseljenika, a njegov odvjetnik najavio je mogućnost podnošenja kaznene prijave i zbog ratnog profiterstva.

Darko PetričićDarko PetričićPolitolog Darko Petričić podnio je kaznenu prijavu protiv bivšega hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića zbog lažnog iskaza na sudu vezanog uz novac iseljenika, a njegov odvjetnik najavio je mogućnost podnošenja kaznene prijave i zbog ratnog profiterstva.

Stjepan Mesić dobio je 1992. u Australiji oko sto tisuća australskih dolara u čekovima koje je izgubio, a zbog čega nikad nije odgovarao, rekao je na konferenciji za novinare Petričićev odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je najavio da će zbog tog slučaja Mesića kazneno prijaviti ako ne bude reagiralo samo državno odvjetništvo.

"Dajemo priliku državnom odvjetništvu da dokaže da u Hrvatskoj ne postoje tzv. svete krave ili lički medvjedi koji su potpuno zaštićeni", rekao je Hodak.

Smatra da je riječ o ratnom profiterstvu, kao i u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera, kojem se zbog toga sudi jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju od Hypo banke.

Ocijenio je da se državno odvjetništvo "u slučaju Australije i Stipe Mesića" ponaša po načelu oportuniteta.

"Naša namjera je da iniciramo i otkrijemo koliko je novaca ostalo zalijepljeno za prste tih poštara i kurira koji su ih nosili iz inozemstva do Hrvatske, i da se otkrije koliko su iseljenici dali novaca koji su završili na privatnim računima političara", rekao je Petričić.

Smatra da su se "famozni čekovi" iz Australije možda zagubili, ali su naplaćeni, te nitko ne zna gdje je taj novac završio.

Istaknuo je i kako nije poznato koliko je Mesić novca primio od iseljenika u Kanadi, koliko ga je predao u uredu Gojka Šuška i je li dobio potvrdu na iznos koji je navodno predao.

Kaznenu prijavu protiv Mesića Petričić je podnio zbog lažnog iskaza koji je bivši predsjednik kao svjedok dao na zagrebačkome Općinskome kaznenom sudu u postupku koji je zbog klevete vodio protiv Petričića.

Petričić i Hodak tvrde kako je Mesić, kada je na sudu govorio o novcu iseljenika, promijenio priču o odnosu prema intervjuu "Globusu" od 14. siječnja 2000.

Mesić je u tom tjedniku opisao kako je od iseljenika 1991. u Kanadi preuzeo 350.000 kanadskih dolara koje je s tadašnjim saborskim zastupnikom HDZ-a Antom Beljom otišao predati u Ministarstvo obrane, pri čemu je tajnica Dunja Zloić-Gotovina htjela spremiti novac u ormar bez brojenja.

Hodak tvrdi kako je Mesić na sudu promijenio priču jer je rekao da je "bio neki novac, ali se ne sjeća koji" i da je kod Dunje Gotovine bio s pokojnim fra Dukom.

"Mesić neće ni na koji način komentirati navode Petričića, osim u sudskom postupku ako to ocijeni potrebnim", rekao je za Hinu Tomislav Jakić iz ureda bivšeg predsjednika.

Petričić je nedavno oslobođen optužbe da je oklevetao Mesića, koji ga je tužio zbog izjava da je njegovu predsjedničku kampanju 2000. financirao albanski lobi i da je jedan od "tri, četiri najbogatija Hrvata".

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 25.04.12. 21:18

Ako je samo Mesić kriv za silne novce prikupljene u iseljeništvu....onda smo stvarno dno-dna. Šta je s Tuđmanima,Geregurićima,ADZenajrama.....Škegre....Jure Radići....Žužuli.....?


registracija
30/6/09

jebivjetar, 25.04.12. 22:02

Možete svi Mesiću popušiti gertibu ! Nema teorije da najpošteniji među hrvatskim domoljubima i lopovima prvi najebe. Prvo banda iz HDZ-a, a onda ostali.


registracija
6/1/12

UnDeR, 26.04.12. 04:41

Nije samo Mesić, i Milka je...


registracija
25/6/10

vidra, 26.04.12. 06:12

Petričić ide dalje, ohrabren presudom da nije oklevetao Mesića.
Neznam od kuda tim ljudima kao što su Hodak i Petričić vrijeme i novac, da se sada bave kad je "prošo voz". Gdje su bili kad je trebalo na vrijeme dići svoj glas, kad je Naša Lijepa krenula u krivom smjeru pod "zna se" kojim i čijim vodstvom i pretvorila se u državu lopova i kriminalaca. Znam, u euforiji su klimali , pljeskali i mahali zastavama i tada nisu ništa vidjeli ni čuli.
Zakašnjela pamet može paliti samo kod našeg glupog naroda.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 26.04.12. 06:16

Sve je to relikt prokletog Tuđmanizma i tzv domoljuba.Oni su prikupljali novac....pljačkali.....uništavali tvornice......đe su oni sad?


registracija
26/12/06

capica, 26.04.12. 07:56

Sjećam se da je pisalo o nekom Petričiću, politologu ,kako je ON došao do stana u centru Zagreba. Navodno je s nekom staricom sklopio ugovor da će ju uzdržavati, onda ju je strpao u dom, nije za nju plaćao, a kad je umrla nije joj niti pogreb platio.Dom ga je tužio i dobio spor. Je li to taj?


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.04.12. 09:18

Ako je tko zaslužio u zadnjih 20 godina javno vješanje onda je to ovaj ustašoid i antifašist. Zbog ovakvih treba u sudsku praksu vratiti institut javnog smaknuća!

Popis grijeha koji mu se stavljaju na dušu je poduži, pa ga nema smisla navoditi. Ionako su poznati.


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.04.12. 15:35

http://fizzit.net/vijesti-i-politika/hrvatska/1901-gaddafi-financirao-rezim-slobodana-milosevica-i-kampanju-stipu-mesica


registracija
27/12/06

Skipp, 26.04.12. 23:34

Ako mi od ikoga dolazi proljev onda je to od Zvonkovih komentara i izvora koje navodi a sam ih piše pa zatim citira i prodaje kao sakrosantnu istinu,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika