26.04.2012. / 09:46

 

Linićev 'udar' na banke

Porez na imovinu koji bi im godišnje mogao uzeti desetke ili stotine milijuna kuna trebao bi natjerati banke da prestanu gomilati imovinu, u očekivanju da joj poraste cijena, dok gospodarstvo od banaka nema koristi

Uz uredbu koja bi od 1. svibnja trebala onemogućiti isplatu plaća bez doprinosa i izmjene poreznog zakona nakon kojih će biti moguća objava imena poreznih dužnika, ali i lakše oduzimanje privatne imovine poduzetnicima koji namjerno izbjegavaju plaćanje obveza, Vlada će uvesti još neke promjene.

Dobar dio ove godine Ministarstvo financija potrošit će i na raspravu o prijedlogu zakona o porezu na imovinu, koji je i prije bilo kakvog nacrta izazvao velika protivljenja i građana i poduzetnika. Iako poručuju kako je više koncepcija tog zakona u igri, u Ministarstvu financija odlučni su da se porez plaća na imovinu koja nije stavljena u funkciju, bilo da je riječ o stanovima, kućama, tvorničkim objektima, poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu.

Kako piše Novi list, najveći obveznici tog poreza u Hrvatskoj mogle bi postati banke i to će porezno opterećenje biti puno jače od poreza na financijske transakcije čije se uvođenje najavljivalo u Europskoj uniji, a s tom idejom jedno se vrijeme kalkuliralo i u Hrvatskoj.

Banke u svome vlasništvu imaju tisuće stanova, što su ih preuzele od građevinskih tvrtki koje su kreditirale, ali i građana koji nisu na vrijeme uspijevali platiti svoje obveze. Uz to banke su preuzele brojno poljoprivredno i građevinsko zemljište, naročito kroz stečajeve, te nekretnine propalih tvrtki.

Porez na imovinu koji bi im godišnje mogao uzeti desetke ili stotine milijuna kuna trebao bi natjerati banke da prestanu gomilati imovinu, u očekivanju da joj poraste cijena, dok gospodarstvo od banaka nema koristi, navodi Novi list.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 26.04.12. 10:30

Sva imovina bi treala bit oporezovana tako da se izbjegnu muljaze sto se koristi a sto ne (prepisivanje vikendice na suprug, djecu i sl).

A to bi pojednostavnilo administraciju oko ubiranja poreza na nekretnine.

Ovako, selektivno provodjenje ce i dalje omoguciti muljaze i nece bit transparentno.

Onaj tko ima imovinu nije siromasan. Onaj tko si kupi stan i otplacuje ratu, nije siromasan. I takve treba oporezovati.

Ilustracije radi, u Muenchenu se na trzisnu vrijednost nekretnine placa porez od 0,1 promila mjesecno.
Ili drugim rjecima, na vrijednosti od cca 100.000 eura se u placa cca 10 eura mjesecno poreza (Grundstücksteuer).


registracija
17/6/05

torpedo, 26.04.12. 10:48

Nije problem sto banke imaju puno stanova nego sto ih ne stavljaju u promet bilo prodajom bilo iznajmljivanjem.

Naime, u Hrvatskoj treba donijeti zakon (ukoliko ne posoji) sa kojim ce se regulirati prava i obaveze prilikom iznajmljivanja stanova.

U Njemackoj velike osiguravajuce kucem, investicijski fondovi, pa cak i banke imaju svoje stanove (zgrade) koje iznajmljuju a upravljanje preuzima vanjska firma speijalizirana za upravljane nekretninama (Gebeudemanagement).
Rendita koja se ostvaruje na iznajmljivanju u gradovima je cca 5-6% (minus trosak upravljanja) uz relativno mali rizik.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.04.12. 13:42

Što s firmama koje banke također gomilaju?


registracija
9/3/10

nostradurus, 26.04.12. 15:14

Pod firmom rješenje, uvalti će nam muda pod bubrege. Što nas briga koliko banka ima imovine. Mi možemo sagraditi druge kuće. Treba se smo ekspanzije novca preko bankovnih kredita. I neće biti problema sa imovinom banaka.


registracija
9/3/10

nostradurus, 26.04.12. 15:21

... Treba se smo prekinuti ekspanzije novca preko bankovnih kredita. .... sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


registracija
26/2/12

okvardz, 27.04.12. 10:44

linića ne cijenim niti malo, ali mu svaka čast ako napravi ovo što kaže, ima stari muda.


registracija
26/2/12

okvardz, 27.04.12. 10:45

mislim stari laf.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika