26.04.2012. / 16:48

Autor: Hina

'Konzultirajte nas prije promjena'

Europska komisija traži od Hrvatske da ju se konzultira kada se žele mijenjati stvari koje su dogovorene tijekom pristupnih pregovora, u slučajevima kao što su promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Zoran MilanovićZoran MilanovićEuropska komisija traži od Hrvatske da ju se konzultira kada se žele mijenjati stvari koje su dogovorene tijekom pristupnih pregovora, u slučajevima kao što su promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glasnogovornik Komisije Peter Stano.

"Pozivamo Hrvatsku da nas konzultira prije nego što ide u promjene", odgovorio je Stano zamoljen da komentira reakcije hrvatske vlade na izvješće Komisije o monitoringu za tri poglavlja.

U njemu je EK navela da odbacivanje kriterija za imenovanje članova nadzornih i upravnih odbora u javnim poduzećima, a što je dogovoreno tijekom pristupnih pregovora, "izaziva zabrinutost".

Hrvatski premijer Zoran Milanović je, komentirajući primjedbu Bruxellesa zbog imenovanja političara u nadzorne odbore državnih tvrtki, odgovorio da se njegova vlada ni pod kojim uvjetima neće odreći tog prava.

Dodao je kako je primjedba EK-a "pomalo čudna", jer to pitanje nema veze s europskim pravom i to isto rade neke članice Unije. "Zato bi bila zanimljiva rasprava na Vijeću za opće poslove EU-a gdje bi se barem deset država suočilo s činjenicom da rade to isto", rekao je predsjednik vlade.

Glasnogovornik Stano kaže da u EU-u u tom smislu "nema jedinstvenog modela koji treba slijediti" te da je zadaća Komisije da u okviru pretpristupnog monitoringa pozorno nadzire učinak zakonodavnih promjena uvedenih u hrvatski sustav za sprečavanje korupcije.

"Komisija je u svom izvješću zabilježila činjenicu da su propisi promijenjeni u pogledu odredbi o kriterijima za članstvo u nadzornim i upravnim odborima, što je element sustava za sprečavanje korupcije. To je izvor zabrinutosti jer su ranije odredbe odbačene. Stoga Komisija naglašava potrebu da se uspostavi snažan sustav za sprečavanje korupcije, uključujuči i poduzeća u vlasništvu države", kaže Stano.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika