26.04.2012. / 18:24

Autor: Hina

Hernadi: MOL prodaje svoj udio u Nabuccu

Mađarska naftna kompanija MOL želi prodati svoje udio u projektu plinovoda Nabucco koji bi Europljane trebao učiniti neovisnijima o ruskome plinu, objavio je u četvrtak u Budimpešti Zsolt Hernadi, glavni direktor kompanije.

Zsolt HernadiZsolt HernadiMađarska naftna kompanija MOL želi prodati svoje udio u projektu plinovoda Nabucco koji bi Europljane trebao učiniti neovisnijima o ruskome plinu, objavio je u četvrtak u Budimpešti Zsolt Hernadi, glavni direktor kompanije.

"Iznosili smo svoje ograde o tom projektu od 2010., no kako su one bile zanemarivane, MOL je odlučio ukinuti financiranje te bude li moguće, prodati svoje dionice koje posjeduje u društvu (zaduženom) za taj projekt", rekao je Hernadi novinarima.

MOL je već isplatio 20 milijuna eura za projekt Nabucco, rekao je Hernadi i ustvrdio da "MOL nije jedini koji je kritizirao način na koji se odvija projekt Nabucco GmbH".

O odluci je MOL izvijestio europske partnere, među kojima je i mađarska vlada, rekao je.

Mađarska naftna kompanija već u utorak je priopćenjem najavila da postoje neizvjesnosti oko projekta u financiranju i dobavi plina pošto je premijer Viktor Orban dan ranije govorio o povlačenju tvrtke iz međunarodnog projekta.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH, društvo koje upravlja projektom, utemeljili su u Beču 2004. austrijska kompanija OMV, mađarski MOL, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargaz i turski Botas. U projektu sudjeluje i njemački RWE.

Plinovod Nabucco treba dobavljati Europi plin iz Kaspijskog mora od 2018. godine, ali godinama kasni s osiguranjem dobavljača te je nekoliko puta bio odgađan. Težak udarac Nabuccu nanijela je odluka Turske iz prosinca da preko svojih teritorijalnihh voda u Crnome moru dopusti prolaz konkurentskom ruskom plinovodu Južni tok.

Vezane vijesti

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako smjenjivanje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta nije predmet razgovora dvaju strateških… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika