26.04.2012. / 22:28

Autor: Hina

Stručnjaci: Novim zakonom o MPO-u postignut značajan napredak

Medicinski stručnjaci na današnjem su se okruglom stolu o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) složili kako je novim zakonom postignut značajan napredak, ali su iznijeli i upozorenja vezana uz dio zakona kojim se oplodnja ograničava na najviše 12 jajnih stanica.

Struka je pozdravila izmjene zakonaStruka je pozdravila izmjene zakonaMedicinski stručnjaci na današnjem su se okruglom stolu o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) složili kako je novim zakonom postignut značajan napredak, ali su iznijeli i upozorenja vezana uz dio zakona kojim se oplodnja ograničava na najviše 12 jajnih stanica.

Cilj okruglog stola bio je doprinjeti donošenju pravednog zakona koji će osigurati pravo optimalnog i realno ostvarivog liječenja neplodnosti sukladno svjetskim standardima te koji će spriječiti diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.

Organiziran je kao reakcija na prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji koji je 19. travnja usvojen u Vladi te na rasprave o problematici MPO-a koja se posljednjih mjeseci vodi u medijskom i javnom prostoru.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić podsjetio je da se radi o medicinskom zakonu koji je namijenjen liječenju neplodnosti, ali i da on otvara cijeli niz aspekata - medicinski, pravni, sociološki i etički.

Naglasio je da Zakon poštuje načelo optimalnog liječenja, načelo odabira jer su na raspolaganju svi postupci koje nudi suvremena medicina, načelo zdravlja žene i djeteta jer se predviđa sigurna hormonska stimulacija koja na minimum smanjuje višeplodne trudnoće. Također poštuje načelo pravednosti jer ukida diskriminaciju parova i žena koji su dosad morali prije postupka MPO-a prolaziti kroz obvezatno psihološko savjetovanje, načelo dostupnosti jer postoji i u Hrvatskoj te načelo participacije jer nevladine udruge mogu biti članice povjerenstva za MPO.

Članica UN-ova Odbora za suzbijanje diskriminacije žena (CEDAW) i bivša predsjednica Odbora za bioetiku Vijeća Europe Dubravka Šimonović rekla je da "treba pozdraviti mogućnost darivanja i zamrzavanja jajne stanice ali i pomaganja željenog roditeljstva", jer je "intencija ovog zakona omogućiti i pomoći onima kojima treba medicinska pomoć da bi ostvarili željeno roditeljstvo".

"Trebalo bi vidjeti kako ovaj zakon unaprijediti u onim dijelovima gdje postoji prostor za unapređenje", rekla je Šimonović.

"Ovim zakonom postignut je značajan napredak", rekao je specijalist ginekologije i opstetricije Erden Radončić te dodao da je protiv bilo kakvog ograničenja koji zakon predviđa, bilo da se radi o broju oplodnji, dobnog ograničenja ili broja postupaka.

Specijalistkinja ginekologije i opstetricije Romana Dmitrović pohvalila je novi zakon te istaknula da velikim napretkom smatra smanjenje broja transferiranih embrija na dva, mogućnost zamrzavanja zametka, ali i mogućnost da žene mogu odabrati žele li ga zamrznuti ili ne.

Voditelj Centra za MPO u Petrovoj Hrvoje Vrčić istaknuo je kako je stvaranje državnog registra MPO postupaka vrlo važna stvar o kojoj se malo govori, a njegovo stvaranje omogućit će transparentost podataka i bolju koordinaciju.

"Iako je novim zakonom dio nepravilnosti iz dosadašnjeg zakona ispravljen, u njemu postoje diskriminacijske odredbe", ustvrdila je predsjednica lezbijske organizacije Contra te jedna od koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Sanja Juras. Smatra kako je Zakon pogotovo diskriminativan prema ženama koje nemaju problem s neplodnošću te transrodnim osobama.

Voditeljica MPO projekta u udruzi Roda Jelena Koprić istaknula je da će udruga Roda, iako su već donesene pozitivne promjene, i dalje inzistirasti na osnivanju nacionalnog povjerenstva za izdavanje dozvola za rad, na ukidanju ograničavanja broja postupaka te stimuliranih postupaka, ali i na jednakosti pristupa.

Vezane vijesti

Opačić: Registri u području socijalne skrbi do kraja godine

Opačić: Registri u području socijalne skrbi do kraja godine

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je na novinarski upit nakon održanog okruglog stola… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 26.04.12. 23:59

"Ovim zakonom je postignut značajan napredak" rekao je Dr.Erden Radojčić .Točka i gotovo.E nije g.Radojčiću! Vidite,u hrvatskom narodu se uvijek znalo kad je beba začeta i da je od tog trena ONA s nama samo treba rasti,nešto kao cvijet u vrtu!Kako možete reči da ,bilo koji cvijet,neće propupat i donijeti radost svojim stvoriteljima?Nije vam savjest čista doktore Erden ili vam je to glupo zanovijetanje?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika